Vandet kommer: Hvor våde fødder tør vi få?

Selv hvis vi nåede Parisaftalens mål i morgen, vil klimaforandringerne få konsekvenser i Danmark. Nu er regeringen på vej med en plan for, hvordan vi forbereder os på en fremtid med ekstremt vejr. Det bliver dyrt, men ikke lige så dyrt som at lade være, lyder det fra miljøminister Lea Wermelin. 

Jyllinge Nordmark i Roskilde Fjord har i mange år døjet med voldsomme oversvømmelser fra Roskilde Fjord, som her under en stormflod i 2018. Nu er der opsat diger, pumpestation og en sluse for at holde vandet ude af kældre og dagligstuer.
Jyllinge Nordmark i Roskilde Fjord har i mange år døjet med voldsomme oversvømmelser fra Roskilde Fjord, som her under en stormflod i 2018. Nu er der opsat diger, pumpestation og en sluse for at holde vandet ude af kældre og dagligstuer.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Simon Friis Date

Kun en tåbe frygter ikke havet, siger man. Få steder giver den talemåde bedre mening end i et fladt, blæsende og regnfuldt land med en 9.000 kilometer lang kystlinje. 

Mange danske boligejere har allerede i dag fundet ud af, at man ikke kan gemme sig fra skybrud, stormfloder, kysterosion og oversvømmelser. Flere vil finde ud af det i fremtiden. Og når man ikke kan gemme sig, må man forberede sig 

Den erkendelse har man også nået hos regeringen, som lige nu arbejder på en ny klimatilpasningsplan, der skal udkomme til foråret. Den er længe ventet. Kommer der reelle løsninger ud af planen, kan den få stor betydning. I løbet af de seneste 40 år er Danmark nemlig et af de lande i Europa, som har betalt den højeste pris for klimaskader. 




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu