Velfærdens enzymer

[graph title="Forandringslederne" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/fac6e-velfaerdsinnovatorerserieboksdetoffentligeserviceapparat.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/16950-velfaerdsinnovatorerserieboksdetoffentligeserviceapparat.png" text=""] [/graph]

Danskerne er verdens mest lykkelige og tillidsfulde folk. Vi betaler gladelig verdens højeste skat for at have et velfungerende velfærdssystem med fri adgang til sygehuse og uddannelse. Og vi har formentlig også verdensrekord i antallet af foreninger, hvoraf nogle som f.eks. patient- og miljøorganisationer har over 100.000 medlemmer. 

Danskernes store sociale engagement rummer et kæmpemæssigt potentiale til at udvikle en ny og mere bæredygtig velfærdsmodel til gavn for vores børn og børnebørn. Over hele landet vrimler det med eksempler på socialt engagerede borgere, der hver dag gør en forskel og bidrager til at løse nogle af velfærdens opgaver. 

Ledere i mange af landets virksomheder bruger en del af deres arbejdstid på at hjælpe udsatte mennesker og unge kriminelle ud af deres løbebane. Bankfolk hjælper frivilligt folk ud af deres gældsfælde. Og nogle hjælper indvandrere med at få fodfæste i det danske samfund. 

Mandag Morgen præsenterer her fire af de forandringsledere, der alle er båret af et stort socialt engagement, og som hver dag gør en forskel for tusinder af de mest udsatte mennesker i samfundet. 

Disse forandringsledere formår at samle ressourcer på tværs af sektorer og udvikle nye sociale, innovative ideer til, hvordan Danmark kan få mere velfærd for pengene. Flere af dem er ikke kendte i den brede offentlighed, men opererer dybt nede i velfærdssamfundets maskinrum på tværs af virksomheder, civilsamfundet og det offentlige. 

Tag nu bare en mand som Erik Thorsted. Det er formentlig de færreste danskere, der nogen sinde har hørt om manden. Men han har gennem de sidste 15 år formået at samle tusindvis af frivillige danskere på tværs af sektorer for at hjælpe nogle af samfundets mest udsatte grupper. Han har skabt samfundsøkonomiske og – og menneskelige – gevinster, som er svære at overvurdere. Og han er hovedarkitekten bag forskellige initiativer som Natteravnene, Familieiværksætterne, Erhvervsguiderne og Bydelsmødre.

Eller tag en mand som Ole Hessel. Han har brugt en stor del af sit liv på at jage kriminelle og opklare forbrydelser, indtil han for syv år siden skiftede kurs. Han har sammen med en lille stab af medarbejdere hjulpet næsten 1.000 unge kriminelle i job eller uddannelse, fået op imod 700 virksomheder til at åbne deres døre for de unge og fået virksomheder ind bag fængselsmurene for at opkvalificere de indsatte. Nu står andre lande som Japan på spring for at kopiere de danske erfaringer.

Skjulte ressourcer

Ved at kombinere deres mange ressourcer og store engagement med markedskræfterne i det private erhvervsliv og fagligheden fra de offentlige instanser, kan de socialt engagerede borgere virkeliggøre bæredygtige, værdifulde og succesrige projekter. 

Det er denne mekanisme, som adm. direktør i Realdania Jesper Nygaard har beskrevet meget præcist i sin bog ”Det sociale enzym”: Når man kombinerer ressourcerne i markedet, den frivillige sektor og det offentlige, opstår der en værdi, som ingen af de tre sektorer kan skabe alene eller hver for sig. 

Direktør i Foreningen Nydansker Torben Møller-Hansen er et godt eksempel på denne udvikling. Hans forening har gennem årene udviklet og realiseret mere end 150 konkrete projekter i tæt samarbejde med private virksomheder, frivillige mentorer og det offentlige. Alene foreningens flagskibsprojekt, Erhvervsmentorkorpset, består af ca. 500 frivillige ledere og medarbejdere fra en lang række danske virksomheder, der hver måned bruger nogle timer af deres arbejdstid på at hjælpe nydanskere, der har brug for støtte på deres vej ind på det danske arbejdsmarked. 

Lisbeth Zornig Andersen er nærmest i en kategori for sig selv. Det er i dag svært at åbne for tv eller radioen, gå forbi en boghandel eller bladre i en avis uden at støde ind i Lisbeth Zornig og hendes utrættelige kamp for at hjælpe børn og udsatte borgere i samfundet. 

I sin tænketank, Social Innovations Forum, har hun samlet 100 tænkere om at udvikle nye ideer til, hvordan samfundet kan få mere gavn af de mange milliarder, som vi hvert år bruger på det sociale område – ofte uden at kende effekten.

Over for både blå og rød blok i Folketinget presser hun på, for at Danmark skal indføre sociale obligationer, så bl.a. pensionskassernes pengetanke på 3.600 milliarder kr. kan komme i spil til gavn for de udsatte. Samtidig vil hun stifte en almennyttig forening, der kan kanalisere danskernes donationer og frivillige arbejdskraft derhen, hvor den gør gavn.

Læs om forandringslederne her:

Forrige artikel Zornig-effekten Næste artikel Konkurrenceevnen er bedre, end du tror

Her er 6 benspænd for regeringen i det nye år

Her er 6 benspænd for regeringen i det nye år

ANALYSE: En stribe store udfordringer venter statsminister Mette Frederiksen i det nye år. På hendes to-do-liste står blandt andet fleksibel pension, ydelser til udlændinge, 2030-plan, kommunal udligningsreform og sundhedsreform. De vil for alvor teste, hvor stærkt sammenholdet er i rød blok.

Wammen blev den rødgrønne julemand

Wammen blev den rødgrønne julemand

KOMMENTAR: Statsministeren svinger godt med Trump, og finansministeren svinger godt med støttepartierne. Oppositionen leverer resten af Fredriksens første succesfulde måneder ved at køre ukoordineret rundt på flade batterier.

Set, læst og hørt: Steen Thomsen

Set, læst og hørt: Steen Thomsen

Steen Thomsen har lyttet til sigøjnerjazz og opera, set efterkrigstidsfilm og læst science fiction om en fremtid med kunstig intelligens.

Beklager, men data har også et klimaaftryk

Beklager, men data har også et klimaaftryk

TECHTENDENSER: Vi står i et digitalt dilemma. Digitaliseringen kan gøre vores byer, vores industri og landbrug langt mere effektivt og bæredygtigt. Men klimapåvirkningen fra alle de data, vi sender rundt på kloden, er et hastigt voksende problem.

Giv de innovative tid. Ellers kan det være lige meget

Giv de innovative tid. Ellers kan det være lige meget

KOMMENTAR: Der er desværre mange beslutningstagere, som ikke forstår eller anerkender den allervigtigste parameter, når der skal bygges ekstraordinært gode og nyskabende organisationer: tålmodighed.

For en leder skal alderen være usynlig

For en leder skal alderen være usynlig

Da Casper Frost Thorhauge som den yngste nogensinde blev leder af Dongs havvindmølleprojekt i Nordsøen, blev han påduttet en mentor af den øverste ledelse. Og han hadede det. Lige indtil han indså værdien i at have et ekstra ledelseshoved tæt på sig. Som ung leder har han lært at sætte sig i respekt ved at være grundigt inde i stoffet fra start.

En ubekvem sandhed: Det danske velfærdssamfund er ikke bæredygtigt

En ubekvem sandhed: Det danske velfærdssamfund er ikke bæredygtigt

KOMMENTAR: I debatten om bæredygtighed og FN’s verdensmål overser vi ofte, at det handler om meget andet og mere end klimaet. Vi skal forstå, at bæredygtighed er nødt til at være en styrende værdi på mange områder – også når det gælder politisk ømme områder som velfærdssamfundet, skriver Steen Hildebrandt.

Fremtidens design skabes af kreative computere

Fremtidens design skabes af kreative computere

Computational design ser ud til at være den næste store udvikling i design. Ved at bruge computerne som medskaber i designprocessen kan man udvikle løsninger med helt nye funktioner og en ny æstetik, der afspejler behovene og mulighederne i en intenst digital og højteknologisk tidsalder.

'Computational design' skaber en helt ny æstetik

'Computational design' skaber en helt ny æstetik

Når computerne bliver medskabere af fysiske genstande, er resultatet ofte ting, der har en meget speciel æstetik. Moderne og urgammel. High tech og organisk. Milevidt fra den stramme og forenklede geometriske stil, de klassiske danske designere som Arne Jacobsen brugte.

Lagde du mærke til, at alarmen gik igen?

Lagde du mærke til, at alarmen gik igen?

KOMMENTAR: Vi er ramt af en kollektiv apokalyptisk apati. Derfor kan klimaforskerne igen og igen ringe højere og højere med alarmklokkerne, mens livet i det store og hele går sin vante gang.

”Jeg vil blive boende i Mjølnerparken”

”Jeg vil blive boende i Mjølnerparken”

INTERVIEW: Ghettoplanens krav om færre almene familielejligheder kan få de mest ressourcestærke beboere til at flytte, advarer Søren Dalsgaard. Han må selv forlade sin bolig i Mjølnerparken, stik imod sit ønske. Hvis han genhuses udenfor ’ghettoen’, tager han en lang uddannelse og et job med sig. Alligevel er han langt hen ad vejen enig i de fleste af planens intentioner.

Et nyt kvarter kan give små børn bedre chancer i livet

Et nyt kvarter kan give små børn bedre chancer i livet

Over hele den vestlige verden væltes boligblokke i udsatte boligområder, og beboere genhuses. Ingen ved med sikkerhed, om det virker efter hensigten. Men en ting er der dog evidens for, forklarer professor i økonomi ved Aarhus Universitet Anna Piil Damm: Børn, der er opvokset i ghettoer, kan få et bedre liv, hvis de tidligt i barndommen flytter til et mindre belastet boligområde.

Høje-Taastrup er rig på erfaringer: 500 beboere blev genhuset på to år

Høje-Taastrup er rig på erfaringer: 500 beboere blev genhuset på to år

Over 180 familier fra Taastrupgaard måtte flytte ud af deres boliger, da lejlighederne skulle jævnes med jorden. Genhusningen har været mere langsommelig og dyrere end forventet og kunne kun lade sig gøre, fordi andre boligselskaber hjalp til. Erfaringerne kan komme andre boligselskaber til gode.

Højteknologisk design efter naturens principper

Højteknologisk design efter naturens principper

TECHTENDENSER: Måske vil den mest avancerede teknologi begynde at minde mere om de systemer, vi ser i naturen. Hvordan ville det se ud, hvis fremtidens smarte byer, intelligente netværker og autonome biler og apparater var designet til at være naturlige medspillere i klodens økosystemer?

Nyt job: Anne-Marie Levy Rasmussen

Nyt job: Anne-Marie Levy Rasmussen

Anne-Marie Levy Rasmussen skal som ny direktør i Innovationsfonden lede 60 medarbejdere, der er splittet op på fire forskellige lokaliteter, samtidig med at fondens internationale udsyn og europæiske forankring skal styrkes.

Ministerløfte: Flere penge til at renovere almene boliger

Ministerløfte: Flere penge til at renovere almene boliger

Ghettopakken griber drastisk ind i mange menneskers liv, erkender boligminister Kaare Dybvad Bek i dette interview med Mandag Morgen. Målet er at sikre, at børn i Vollsmose, Gellerup og andre af landets hårde ghettoer ikke starter et liv bag ved startblokken, men har samme muligheder som alle andre unge.

Ghettopakken kan bremse byggeprojekter for milliarder

Ghettopakken kan bremse byggeprojekter for milliarder

Ghettopakken lægger beslag på så mange penge, at nødvendige renoveringer i helt almindelige boligområder risikerer at blive udskudt på ubestemt tid. Det frygter boligselskaberne. Bunken af ansøgninger fra de almene boliger omfatter 60.000 boliger og løber op i over 17 milliarder kroner. 

Ghettotruslen får boligområder til at tænke nyt

Ghettotruslen får boligområder til at tænke nyt

Danmarks 15 hårde ghettoområder kan snart blive til 19, når boligminister Kaare Dybvad om få dage offentliggør den nye ghettoliste. Fire boligområder er i farezonen. Lige nu gør de alt, hvad de kan, for at vende udviklingen.

11.000 mennesker skal finde et andet sted at bo

11.000 mennesker skal finde et andet sted at bo

Den omstridte ghettopakke betyder, at over 11.000 mennesker skal forlade deres bolig de kommende år, og yderligere 5.500 lejere skal genhuses midlertidigt, viser Mandag Morgens kortlægning. Blandt boligselskaberne er der meget delte meninger om, hvorvidt ghettopakken kan knuse de massive problemer, som det efter årtier stadig ikke er lykkedes at få bugt med.

Ghettopakken: Århundredets største sociale eksperiment

Ghettopakken: Århundredets største sociale eksperiment

Trods vidt forskellige vilkår stiller ghettoplanen krav til de samme indsatser i alle landets hårde ghettoer. I Aarhus og København tror man på planen, i Vejle er man skeptisk. Forskere efterlyser systematisk viden om ghettoplanen og dens virkemidler.

Klimaloven kan blive den nye nødvendighedens politik

Klimaloven kan blive den nye nødvendighedens politik

ANALYSE: Forhandlingerne om en ny klimalov går ind i sin afsluttende fase. Der er store principper på spil, for det er nu, politikerne for første gang skal vise, om de prioriterer klimamål eller vækstmål højest.  

Digitaliseringens vinde rammer vindmøllebranchen

Digitaliseringens vinde rammer vindmøllebranchen

Alle virksomheder risikerer at nå et punkt, hvor hele den gamle forretningsmodel fundamentalt skal udskiftes – og det er ikke givet, at man er i stand til det. Vindmølleindustrien er aktuelt et skoleeksempel på, hvordan spillereglerne og logikken skifter.

Sådan leder du mod verdensmålene

Sådan leder du mod verdensmålene

Ledelse er komplekst og krævende, men også meningsfyldt og ubetinget nødvendigt. Det samme kan siges om FN’s verdensmål. Her er ti dogmer for verdensmålsledelse, der kan hjælpe dig med at komme i gang – og med ikke at blive knust under det svulmende ansvar.

Geodata fra mobiler sladrer om vælgerne  i amerikansk valgkamp

Geodata fra mobiler sladrer om vælgerne i amerikansk valgkamp

De færreste amerikanske vælgere ved, at apps på deres mobil sender geodata til firmaer, som bruger dem til at målrette politiske kampagner mod dem. Noget, der er ulovligt i EU. Lokalitetsdata kan for eksempel afsløre, om man ofte går i kirke, til lægen eller i skydeklub.

Kan kunstig intelligens skabe retfærdighed?

Kan kunstig intelligens skabe retfærdighed?

Arbejdsgangene og jobbeskrivelserne i retsvæsenet står over for en gennemgribende forandring, når kunstig intelligens og automatisering i de kommende år rykker ind. I første omgang vil det effektivisere sagsbehandlingen i retssystemet, der i dag er notorisk langsom og kostbar. På længere sigt vil computerne sidde med, når der skal afsiges domme.

Velkommen til den digitale advokatur

Velkommen til den digitale advokatur

Legaltech – digitale løsninger til retsvæsenet – er i hastig udvikling, og en hel lille industri af nye digitale forretningsmodeller er blomstret op de seneste to-tre år. Det åbner for et væld af nye muligheder for privatpersoner og små virksomheder. Og skaber en række nye udfordringer.

Åbne breve er det nye våben i klimakampen

Åbne breve er det nye våben i klimakampen

En informationskrig om klimaet udspiller sig på de sociale medier og i åbne breve til FN. I sidste uge trak det overskrifter verden over, da FN modtog et opråb fra 11.000 klimaeksperter. Men kort forinden landede et andet brev underskrevet af 700 mennesker, der også kalder sig klimaforskere og fagfolk med budskabet: Der er ingen klimakrise. Her får de klimaskeptiske budskaber et grundigt eftersyn.

Hvad vil Jakob Hverken-Ellermann?

Hvad vil Jakob Hverken-Ellermann?

KOMMENTAR: Udlændingeområdet er ved at udvikle sig til et mareridt for Venstre, og den nye formand kan ikke i længden spille på to heste, skriver Mandag Morgens chefredaktør.