Velkommen til netværkssamfundet

Mandag Morgen kan i denne udgave af Ugebrevet beskrive en omfattende analyse af en ny vækstmodel. Den føjer nye dimensioner til ”vækstens dna” og udfordrer de hidtidige vækstpakker og erhvervspolitiske initiativer. Som det fremgår af artiklen "Her er Danmarks nye vækstvåben", spiller regionale forhold og kulturer en stor og hidtil uset rolle i skabelsen af ny udvikling og arbejdspladser. Bag projektet står et partnerskab bestående af COWI, Teknologisk Institut, REG LAB og Mandag Morgen.

Projektet er blot et enkelt eksempel på, hvordan Mandag Morgen arbejder. Mandag Morgen er nok bedst kendt for sit ugebrev. Men igennem de snart 25 år, Mandag Morgen har eksisteret, har vi udviklet en lang række andre aktiviteter, der tilsammen former et unikt videncenter og et stærkt netværk. Det omfatter ikke alene førende institutioner og ledere fra privat og offentlig sektor i Danmark, men også internationale eksperter, virksomheder og multinationale institutioner. Inden for de seneste år har Mandag Morgen igennem etableringen af projektet Sustainia f.eks. opbygget et verdensomspændende netværk med det primære formål at identificere, dokumentere og kommunikere løsninger på de største samfundsproblemer, herunder klimaforandringerne.

[quote align="right" author=""]Vores ambition er at være katalysator for den netværksskabte vækst og udvikling. Det har vi igennem årene høstet en del erfaringer med.[/quote]

I NÆSTE UGE ER MANDAG MORGEN således vært ved tre begivenheder, der samler grupper af nøglepersoner omkring løsningen af aktuelle udfordringer. Den 7. april har vi inviteret 25 fremtrædende kommunikationseksperter fra hele verden til København for at drøfte, hvordan komplekse samfundsproblemer kan formidles til brede målgrupper. Den opgave skal ikke mindst ses i lyset af den voksende strøm af skelsættende rapporter, herunder fra FN’s klimapanel, der beskriver omfanget af og alvoren i en række globale problemstillinger, der alle har det til fælles, at de påvirker vores vilkår og hverdag. Dilemmaet er blot, at så få forstår, endsige læser, de akademiske og ofte svært tilgængelige rapporter, og vi ændrer derfor ikke adfærd. Vi bliver i stedet immune over for advarslerne. Der er med andre ord brug for et nyt sprog – en ny måde at formidle udfordringerne på. Det er, hvad eksperterne skal forsøge. Læs også artiklen 28 eksperter skal finde et nyt klimasprog”.

DEN 9. OG 10. APRIL MØDES Mandag Morgens Advisory Council på Carlsberg Akademi for bl.a. at identificere ”key drivers of change”. Rådets 35 medlemmer tæller investorer, virksomhedsledere og akademikere fra Europa, USA og Asien. De skal drøfte løsninger på en række af udfordringerne, herunder hvordan man investerer langsigtet i en konstant foranderlig verden. Rådets mission er bl.a. at gøre op med det ”kvartalstyranni”, der, som Mandag Morgen har beskrevet de seneste uger, tvinger virksomhederne til kortsigtede handlinger med risiko for langsigtede tab. Læs også artiklen ”På jagt efter fremtidens forretningsmodel”.

Samme dag – 10. april – lancerer Mandag Morgen rapporterne ”Ny velfærd, nye ledelse” og ”Medarbejderroller i fremtidens velfærdssamfund”. De er blevet til i et samarbejde med 36 repræsentanter for kommuner, staten, uddannelsesinstitutioner samt faglige og frivillige organisationer. Konklusionerne præsenteres på et møde i København for 200 udvalgte velfærdsledere. Konklusionerne påpeger bl.a., at velfærdslederne over hele landet skal nytænke deres opgaver og ansvar, og de definerer fem nye roller, som lederne skal mestre i fremtiden. Dermed følger projektet op på en række artikler i Mandag Morgen samt den årlige Velfærdens Innovationsdag, der netop har fokus på den indre fornyelse af den danske velfærdsmodel.

Fællesnævneren for alle disse aktiviteter – de nationale såvel som de internationale – er, at de bygger på samme grundlæggende koncept: Netværket som drivkraft. Ny udvikling fødes ofte i brudfladerne, dér hvor forskellige holdninger, ideer og forudsætninger konfronteres og udfordres. Dagens analyse af den nye vækstmodel er i sig selv et godt eksempel på, hvordan et tæt samspil mellem en række regionale kompetencer og institutioner forløser nye økonomiske muligheder. Det er her, innovationen trives bedst og de hurtigste resultater kan opnås.

DERMED ILLUSTRERER DET også det netværkssamfund, der i disse år er under fuld udfoldelse. Det er et bottom-up-svar på den type udfordringer, vi netop nu og i fremtiden konfronteres med. De er komplekse og sammenhængende og respekterer ikke den silotænkning, som industrisamfundet er bygget op på. Den udvikling har også givet stof til stadig flere rapporter og bøger om den nye ”løsningsøkonomi”, bl.a. den amerikanske bestseller ”The Solution Revolution”, der udkom sidste år og netop beskrev, hvordan fremtidens vækst og udvikling skabes i nye grænseoverskridende partnerskaber. Det, der kan beskrives som ”the collaborative society” eller økosystemet.

PERSPEKTIVET ER ET INTERESSANT og vigtigt input til den aktuelle debat om skabelse af ny vækst. I dag præsenterer Produktivitetskommissionen sin afsluttende rapport, og herefter forudses regeringen at spille ud med en ny vækstpakke. Forslagene vil være mange, og mange af dem helt forudsigelige. Vi skal ikke forvente, at forslagene adresserer de uforløste muligheder, der gemmer sig i netværksøkonomien, jævnfør dagens analyse. Det skyldes bl.a. den kendsgerning, at mange af de kommissioner og politiske vækstinitiativer, der skal løse de økonomiske udfordringer, selv er rundet af silotænkningen og derfor bevæger sig inden for de kendte og anerkendte rammer og drivkræfter. Forslagene kan være relevante og vigtige, men vil næppe afdække de mere eller mindre skjulte vækstlommer, der kun tømmes, hvis vi nytænker de kendte erhvervs- og samfundsøkonomiske paradigmer. Det indebærer bl.a. en langt mere differentieret og dermed fokuseret vækststrategi og et opgør med one size fits all-tilgangen.

DETTE NUMMER GIVER EN RÆKKE EKSEMPLER på, hvordan Mandag Morgen arbejder med den nye netværksøkonomi. Vores ambition er at være katalysator for den ”netværksskabte” vækst og udvikling. Det har vi igennem årene høstet en del erfaringer med – lige fra etableringen af bl.a. kompetenceråd, innovationsråd, ledelses- og eksportkanon, lean & green-netværk, Energiindeks, Væxtfaktor, velfærdspaneler og Velfærdens Innovationsdag til internationale projekter som Guide to Sustainia, Sustainia100, The Nordic Model, Person-Centred Care, Catalytic Philanthrophy og mange flere. Langt over 100 projekter og netværk har vi initieret og stået i spidsen for, og flere tusinde nøglepersoner har været involveret. Den gennemgående ambition har været den samme: At komme udfordringerne i forkøbet og løse dem ved at kombinere best practice.

I 2014 vil vi forstærke og accelerere den indsats. Begivenhederne i næste uge er eksempler på den satsning. Med Ugebrevet som en national krumtap vil vi arbejde målrettet på at udbygge og forstærke vores netværk. Styrken bestemmes af kundernes indsats og engagement. Mange af vores netværk er initieret og inspireret af vores kunder. Så dette er også en opfordring til jer alle: Brug Mandag Morgen. Vi er til for jer.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu