”Verden bliver som før – bare værre”

ANALYSE: Allerede før coronakrisen var verden i seriøs uorden med bekymrende stridigheder mellem stormagterne. Nu vokser stridighederne på alle led i trekanten mellem USA, Kina og Europa. Coronakrisen og sammenbruddet i olieprisen kan føre til social uro og krig i Mellemøsten, Afrika og Sydamerika.

Det er en del af Mandag Morgens dna at se mulighederne i enhver krise. Og der er da næppe heller tvivl om, at coronakrisen i sig bærer et væld af muligheder for fremsynede ledere og erhvervsfolk, der kan præsentere bæredygtige løsninger på de mange nye udfordringer, den viralt forandrede verdenssituation byder på.

Men en positiv udvikling inden for grønne og sunde forretningsmodeller og offentlige initiativer forudsætter, at rammebetingelserne er betryggende, både nationalt, kontinentalt og globalt. Det er de mildest talt ikke for tiden. Tværtimod er den internationale situation voldsomt bekymrende.

Verdensøkonomien er ifølge Financial Times’ anerkendte finanskommentator, Martin Wolf, kort og godt “kollapset”. I vestlige lande tælles nye arbejdsløse i tocifrede millioner, og senest har man for første gang i historien oplevet en negativ pris på olie. Den sidste nyhed kan ud fra en klimamæssig vinkel lyde positiv, men et ukontrolleret sammenbrud i olieindustrien indebærer betydelige risici for social uro og for yderligere forværring af allerede højspændte relationer mellem lande som Saudi-Arabien, Iran, Rusland og USA.

Login