Ydmygt EU lægger op til seriøs debat om fremtiden

EU-Kommissionens formand erkender, at EU ofte har lovet mere, end man kunne holde. Men han kritiserer også nationale politikere for ikke at stå ved de kompromiser, de selv har indgået i EU. Nu skal Danmark gøre op med sig selv, hvor det vil placere sig i et mere fleksibelt EU.

Ydmyg. Kort i spyttet. Præcis. Åben. Lyttende. Slut med løfter, man ikke kan holde. Skarpe svar på skarp kritik.

Dette er blevet ledeordene for topfolk i de udskældte EU-institutioner. Og det var også den formel, EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, anvendte, da han i sidste uge fremlagde Kommissionens hvidbog om Europas fremtid.

Reaktionerne lod ikke vente på sig i medierne. Franske Liberation kaldte Junckers udspil blegt, belgiske Echo kaldte det svagt, britiske The Independent fremstillede Junckers tale i Europa-Parlamentet i anledning af udspillet som værende fjendtlig over for Storbritannien. I Danmark blev der ikke ment så forfærdelig meget ud over, at Ritzaus Bureau orienterede om Juncker-udspillet som en slags ’familieterapi for EU-landene’, og at enkelte eksperter advarede om, at Danmark vil blive udfordret i det nye EU.

Login