Peter Hesseldahl er Mandag Morgens redaktør for digital omstilling. Han har tidligere dækket den teknologiske udvikling for bl.a. DR, TV2 og Politiken. Desuden har Hesseldahl i en årrække arbejdet som intern fremtidsforsker i LEGO og Danfoss, og som konsulent og projektleder i flere tænketanke i Danmark og udlandet. Forfatter til 7 bøger, senest "Omstilling til Fremtiden - Når teknologi bliver levende og liv bliver teknologi".
Ingen ved rigtigt, hvad arbejdsgiverne ved om medarbejderne
Mange medarbejdere er usikre på, om deres arbejdsgiver overvåger dem digitalt. Ifølge loven skal medarbejdere vide, hvilke data der indsamles, men i praksis er det svært at gennemskue. Der er ingen tvivl om, at der indsamles detaljeret information, men i Danmark er der ikke mange eksempler på, at virksomheder krænker retten til privatliv.

Især i USA er der siden coronaepidemien sket en stærk vækst i brugen af såkaldt ’bossware’ – programmer, der gør det lettere at automatisere overvågningen og foretage detaljerede analyser af, hvad medarbejderne foretager sig.
Herhjemme er det imidlertid svært at finde eksempler på brugen af bossware. Loven, blandt andet GDPR-direktivet om beskyttelse af persondata, sætter grænser for, hvad en arbejdsgiver kan tillade sig.
Men det er meget vanskeligt at gennemskue, hvordan og hvor meget dataene om medarbejderne bruges.