Forsker: Kunstig intelligens i organisationen skaber store mængder usynligt arbejde for ledere

Nye, digitale teknologier rummer masser af værdi. Men lige nu bliver teknologierne hypet og oversolgt, og vi overser, at mens de ofte effektiviserer ét område, skaber de masser af arbejde et andet sted, forklarer Ursula Plesner, der forsker i ’usynligt arbejde i digitaliseringsprocesser’. Hun opfordrer ledere til at forberede sig på de ofte uventede situationer og dilemmaer, som især brugen af kunstig intelligens i organisationen vil føre med sig.

Vi skal passe på ikke at ignorere problemerne med teknologi, fordi vi er bange for at blive stemplet som teknologiresistente, advarer Ursula Plesner, som er lektor ved CBS og forsker i digitalisering i organisationer. Teknologien intervenerer så meget i arbejdslivet, at vi skal være klar til at intervenere tilbage i de teknologiske løsninger, så det er os, der definerer dem og ikke omvendt, understreger hun.
Vi skal passe på ikke at ignorere problemerne med teknologi, fordi vi er bange for at blive stemplet som teknologiresistente, advarer Ursula Plesner, som er lektor ved CBS og forsker i digitalisering i organisationer. Teknologien intervenerer så meget i arbejdslivet, at vi skal være klar til at intervenere tilbage i de teknologiske løsninger, så det er os, der definerer dem og ikke omvendt, understreger hun.Foto: Arthur Cammelbeeck
Stine Bjerre Herdel

INTERVIEW: Når Ursula Plesner underviser ledere i ’kunstig intelligens i organisationer’ på CBS, får de ofte lys i øjnene. Men der sker også ind imellem det, at flere af dem går direkte hjem og lukker ned for de projekter, de har gang i, som involverer kunstig intelligens.

For et af Ursula Plesners meget centrale budskaber er, at alt ikke bare entydigt bliver meget lettere og hurtigere, når maskinlæring og algoritmer rykker ind i organisationerne. Tværtimod. Digitaliseringen af opgaver, som normalt løses af mennesker, gør ikke alene ledelsesopgaven langt mere kompleks; den betyder også, at du får en række af nye opgaver, som det digitale værktøj skaber i sig selv. 

Vores forskning indtil nu viser, at implementering af nye teknologier som kunstig intelligens ofte skaber en lang række nye ledelsesopgaver og dilemmaer. Ligesom det faktisk ikke altid betyder, at man kan spare den arbejdskraft, man tror.

Ursula Plesner
Lektor, CBS

Lige nu leder Ursula Plesner sammen med Lise Justesen et forskningsprojekt, som har til formål at kortlægge alt det usynlige arbejde, der opstår i forbindelse med digitaliseringsprojekter, og som har fået titlen ’Valuing Invisible Work’. De to lektorer ved CBS er omkring halvvejs inde i projektet, som er finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond og løber indtil 2024.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu