Han definerede verdensmålene. Nu tror Jeffrey Sachs ikke længere på, at vi kan nå dem

Bæredygtighedsmålene er forsinkede, og fremskridtet er på nogle punkter sat i bakgear. Og det er ikke mindst, fordi USA ikke vil acceptere en ny global virkelighed, hvor mange andre lande kan sætte dagsordenen. Jeffrey Sachs, en af arkitekterne bag SDG’erne, mener, at verden skal finde nye måder at samarbejde globalt på for at nå de mål, vi alle er enige om.

Foto: University of Hong Kong
Peter Hesseldahl

”Nej, vi når ikke SDG’erne inden 2030. Men hvis vi kan finde nye måder at samarbejde på globalt, der ikke er præget af stormagternes dominans, kan vi stadig redde verden fra miljømæssige og sociale katastrofer.”

Det er konklusionen fra Jeffrey Sachs, der måske mere end nogen anden person har præget udformningen af FN’s bæredygtighedsmål. 

Sachs var fra 2001 og frem til 2018 særlig rådgiver for alle tre FN-generalsekretærer i perioden – Kofi Annan, Ban Ki-moon og António Guterres – og han har i bøger og utallige taler og interviews argumenteret for, hvordan SDG’erne kan betragtes som vores fælles globale drøm om fremskridt og en bedre verden. 

Jeffrey D. Sachs

Født 1954
Leder, Center for Sustainable Development, Columbia University, New York
2002-2016: Leder af Earth Insitute, Columbia University
2001-2018: Særlig rådgiver for FN’s generalsekretær
1985-1993: Økonomisk rådgiver for blandt andre Bolivia, Polen, Slovenien, Estland og Rusland.
 
Forfatter til en lang række bøger, den seneste, ‘Ethics in Action for Sustainable Development’, med forord af Pave Frans.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu