SOMMERSERIE: Hvad kendetegner den nye verdensorden?
Der er tidspunkter i historien, hvor det pludseligt bliver tydeligt, at én æra er forbi, og den næste allerede er i gang. Sådan en dag var den 24. februar 2022, da Rusland invaderede Ukraine. I denne sommerserie hjælper vi med at samle brikkerne til den nye verdensorden.
- SOMMERSERIE: Hvad kendetegner den nye verdensorden?
- “Det er globaliseringen som styrende princip for verdensordenen, der falder nu”
- Når Kina tager Taiwan, skal Europa kunne stå alene mod Putin
- Rusland vinder frem i Afrika – og Europa er på retræte
- Om 18 måneder kan vi stå med en ny Trump – er vi klar til det?
Geopolitikkens logikker trumfer det hele: frihandel, diplomati og fredeligt samarbejde.
Det har Ruslands krig i Ukraine gjort klart.
Den globale spilleplade er ændret. Og det skal også danske erhvervsledere tage bestik af, når de fremover skal agere på de globale markeder.
Mandag Morgen udkommer hver mandag i resten af juli med sommerserier fra arkivet.
Første udgave af Ugebrevet efter ferien udkommer den 7. august.
Men allerede onsdag den 2. august er vi tilbage med de normale MM Briefs i din indbakke.
"Der blev det tydeligt, at vi har taget hul på geopolitikkens tidsalder og forladt æraen for den liberale globalisering," siger vicegeneralsekretær i OECD Ulrik Vestergaard Knudsen.
Men det gør også USA's geostrategiske dilemma mere mærkbart. Hvis det kommer dertil, vil supermagten vælge kampen mod Kina over kampen mod Rusland.
Derfor bør europæerne kunne stå på egne forsvarspolitiske ben, lyder analysen fra den franske tænketank, Groupe d'études géopolitiques.
Læs fire skarpe analyser af den nye geopolitiske virkelighed her:
- “Det er globaliseringen som styrende princip for verdensordenen, der falder nu” - interview med vicegeneralsekretær i OECD Ulrik Vestergaard Knudsen. Her kommer den erfarne topdiplomats ti bud til erhvervsledere i den geopolitiske æra.
- Når Kina tager Taiwan, skal Europa kunne stå alene mod Putin - analyse af USA's geostrategiske dilemma i magtpositioneringen mod Kina og Rusland - og hvor det efterlader Europa.
- Rusland vinder frem i Afrika – og Europa er på retræte - Rusland kan takke sine afrikanske forbindelser (i høj grad hos Wagner-gruppen) for vigtig finansiering til sin krigsindsats. Den russiske positionering i Afrika er sket på bekostning af Vesten, lyder det i denne analyse fra DIIS.
- Om halvandet år kan vi stå med en ny Trump – er vi klar til det? - Måske vinder Biden igen. Men tør du satse dine penge på det? Vi har knapt halvandet år til at forberede os på en mulig ny episode af amerikansk trumpisme, enten i skikkelse af Donald Trump selv eller hans udfordrer, Floridas guvernør Ron DeSantis.