AI-laboratoriet Tel Aviv

Strandpromenaden og plateauskoene er shinet op til det forestående Eurovision melodigrandprix i Tel Aviv, men det virkelig banebrydende i byen sker ikke på musikscenen, men snarere blandt de mange hightech-startups i små gyder og støvede computerrum andetsteds i byen

Her holder startups med navne, der kunne lede tankerne hen på popbands snarere end techekspertise, til. Og de er i færd med at sætte et solidt aftryk på den globale retning inden for kunstig intelligens (AI).
 
Ført an af Lemonade og Etoro på finansiel teknologi, Cybereason og SentinelOne på cybersikkerhed, WalkMe og Habana på kerne-AI-teknologi og Gett inden for mobilitetsteknologi har Tel Aviv udviklet sig til et af verdens absolutte hotspots for AI.
 
Ifølge Eli Nir fra investeringsfonden OurCrowd har Tel Aviv den største koncentration af AI-startups noget sted i verden.
 
Tel Avivs AI-eventyr bygger på en kombination af en ung nation, en forelskelse i tech, investorer med dybe lommer, modige iværksættere og stærke forskningsmiljøer.
 
For de mange danske virksomheder og offentlige institutioner, der har et underudnyttet AI-potentiale, er Tel Aviv et oplagt sted at hente den nyeste teknologi. 

Den unge nations kærlighed til tech

Som en ung nation med en lille befolkning og et kompliceret forhold til nabolandene ligger det dybt i den israelske logik, at man må satse stærkt på teknologi, hvis man skal klare sig. Civilt såvel som militært bliver et teknologisk forspring set som den eneste farbare vej til fremtiden.
 
AI er rygraden i det næste teknologiske syvmileskridt for Israel. Så meget, at regeringen sammen med private investorer satser beløb i den tocifrede milliardklasse på at forblive i den globale superliga inden for AI.
 
De seneste fire måneder har min kollega Samuel Scheer på Innovation Center Denmark kigget indgående på AI i Israel, og hans analyser viser en imponerende styrke på AI.
 
- Der er mere end 1.000 aktive AI-startups i Israel.
- Der blev i 2018 investeret over 65 mia. kr. i israelske AI-startups (en stigning på mere end 400 pct. på 5 år).
- Der er i dag over 4.000 AI-specialister i israelske virksomheder, og antallet forventes at være tredoblet i 2022.
- Der er flere end 15 multinationale virksomheder, der har F&U-afdelinger dedikeret til AI i Israel.
- Salget af Mobileye, en AI-startup, til Intel i 2017 for 100 mia. kr. er fortsat det største AI-startup-salg til dato i verden.     
 
Forskningen, investeringerne og startups inden for AI i Israel er hovedsageligt centreret omkring computer vision, natural language processing (NLP), machine learning, data science & analytics, og robotics jf. illustration nedenfor. 

AI-startups i Israel opdelt på teknologiområder

Computer vision og machine learning er centrale i udviklingen af førerløs bilteknologi. Udviklingen i Israel er så langt fremme, at Volvo, General Motors, Hyundai, Renault-Nissan og Ford har lagt udviklingsafdelinger i Israel.
 
Det er førerløs bilteknologi og cybersikkerhedsløsninger mod misbrug af denne, der trækker bilgiganterne til Tel Aviv. Samtidig er Gett og Raxi, lokale pendanter til Uber baseret på data science- & analytics-teknologi, så langt fremme, at Tel Aviv via AI er godt på vej til at blive en førende by for udviklingen af biler – uagtet at der ikke produceres en eneste bil i byen.     
 
En parallel udvikling finder sted på sundhedsområdet, hvor AI sætter turbo på en allerede stærk innovationskraft inden for især medtech og pharma.
 
Baseret på computer vision laver Orcam briller til svagsynede, mens Healthymize med afsæt i machine learning har udviklet en stemmegenkendelsesteknologi, der kan forudsige astmaanfald. Tel Aviv-startup K-Health kan ved brug af NLP og machine learning sammenholde data, der gør det muligt for læger at stille mere præcise patientdiagnoser.
 
Globale medtech-giganter som Philips, Samsung og Johnson&Johnson har fået øjnene op for det israelske startup-miljø og har etableret egne F&U-afdelinger og inkubatorer i Israel.  

AI på campus 

Evnen til at omsætte banebrydende forskning til kommerciel succes er en central del af det israelske AI-eventyr. Her placerer Israel og i særdeleshed Tel Aviv sig i en eksklusiv gruppe med hotspots som Silicon Valley og Boston, hvis succes også er skabt ud fra kombinationen af universitetsdrevne og forskningstunge startups.
 
Det fremmeste eksempel er førnævnte MobilEye, der er spundet ud af professor Amnon Shashuas computerlaboratorium på Hebrew University.
 
De fem forskningstunge universiteter Technion, Tel Aviv University, Hebrew University, Ben Gurion og Weizmann Institute udklækker tech-talent og publicerer ny forskning i et imponerende tempo og er dermed stærkt bidragende til udviklingen af AI i Israel.
 
I Israel sker forskningen inden for AI i vid udstrækning og med få gnidninger i partnerskab med private virksomheder. Mest tydeligt er det ved Technion, som har indgået et forskningspartnerskab inden for AI med Intel.

Et godt match til danske styrker

På mange punkter er der et godt match til danske virksomheder.
Det israelske AI-miljø oplever en mangel på store virksomheder og adgang til strukturerede data.

Danske virksomheder (og offentlige virksomheder som hospitaler) har storskala-produktion, tilstedeværelse på det globale marked, masser af gode virksomhedsdata og erfaring med videntung produktion og produkter.

Det er fire centrale elementer, der er en mangelvare i startup-landet Israel.
 
Det næste år satser Innovation Centre Denmark i Tel Aviv benhårdt på at etablere partnerskaber for danske virksomheder med israelsk ekspertise inden for AI.

Lykkes det, vil vi ikke alene have bidraget til at styrke konkurrenceevnen hos danske virksomheder via AI, vi vil også bibringe essentiel viden til det spirende danske AI-miljø.
 
Læs mere i innovationscentrets rapport om AI her. Tue David Bak

LÆS MERE

Forrige artikel Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme Næste artikel Mette Frederiksen sælger politik til de yngste via 'influencere' Mette Frederiksen sælger politik til de yngste via 'influencere'
Virksomheder udnytter din dopaminhungrende hjerne

Virksomheder udnytter din dopaminhungrende hjerne

En gren af adfærdsdesign handler om at skabe vaner hos brugeren. Når det virker, kan det skabe en langt stærkere forbindelse mellem virksomhed og kunde. Men effekten kan også være så stærk, at det nærmer sig afhængighed.

Indiens landbrug skal digitaliseres

Indiens landbrug skal digitaliseres

Indiske småbønder kunne have gavn af højteknologi som droner og kunstig intelligens, og danske forskere og virksomheder kan være med at til at bringe digitalisering helt ud på markerne.

Overblik: Opgøret med det rationelle menneske

Overblik: Opgøret med det rationelle menneske

Nudging bruger psykologisk indsigter til påvirke vores adfærd. Det er effektivt, men hvor går grænsen til at det er manipulation?
Azeem Azhar, internationalt kendt kommentator, diskuterer de helt store digitale perspektiver for fremtiden med den danske tech-ambassadør

Det offentlige føjer psykologiske tricks til værktøjskassen

Det offentlige føjer psykologiske tricks til værktøjskassen

Forestillingen om den rationelle borger er på vej ud hos offentlige myndigheder, som i stigende grad anvender adfærdsdesign, også kaldet nudging, til at påvirke vores valg i retning af vores eget eller samfundets bedste. Men grænsen mellem et kærligt puf og manipulation kan være hårfin.

Sådan spiller nudging på vores irrationelle sider

Sådan spiller nudging på vores irrationelle sider

Adfærdspsykologerne har samlet en værktøjskasse med psykologiske mekanismer, som kan anvendes til at påvirke folks handlinger. Det er virkemidler, der kan have stor indflydelse på, hvilke beslutninger vi tager, uden at vi er klar over det.

Vi har endnu ikke haft vores digitale Titanic moment

Vi har endnu ikke haft vores digitale Titanic moment

Azeem Azhar udgiver det meget anbefalelsesværdige ugentlige nyhedsbrev Exponential View. Han har i mange år kommunikeret omkring den digitale teknologis frontløbere, som international kommentator, konsulent og investor.

44 procent stemte elektronisk ved Estlands valg

44 procent stemte elektronisk ved Estlands valg

Ved de sidste ti valg i Estland har det været muligt at afgive sin stemme elektronisk fra sin computer. Ved valget i søndags benyttede næsten halvdelen af vælgerne sig af muligheden.

USA's politiske komet har en radikal grøn plan

USA's politiske komet har en radikal grøn plan

Moderate miljøorganisationer og demokratiske seniorpolitikere lægger luft til den plan for USA's grønne omstilling, The Green New Deal, som den nye unge stjerne i amerikansk politik, demokraten Alexandria Ocasio-Cortez, netop har fremlagt.

Gadget-video galore

Gadget-video galore

Vi er dykket ned i strømmen af videoer om de nyeste gadgets og har udvalgt tre klip, der giver et godt indblik i noget af det mest spændende grej.

Skal dine børn også undervises af en kinesisk startup?

Skal dine børn også undervises af en kinesisk startup?

60.000 lærere i USA og Canada underviser kinesiske børn i at tale engelsk via internettet. VIPKid er ét eksempel på en bølge af kinesiske 'Ed-Tech'-virksomheder, der i øjeblikket vokser hastigt og investerer voldsomt i avanceret teknologi til at forbedre digital undervisning. 

Forskellene i folks tillid til systemet vokser

Forskellene i folks tillid til systemet vokser

Den vigtigste årlige undersøgelse af tillid viser, at der overalt i verden bliver stadig større afstand mellem en relativt tillidsfuld 'informeret' del af befolkningen og 'masserne', som er langt mere mistroiske over for regeringer og medier.

Overblik: Internettets to parallelle universer

Overblik: Internettets to parallelle universer

Der findes et andet internet, der er lige så stort og avanceret som det, der er domineret af Google, Facebook og Amazon. Det er kinesisk. I Silicon Valley vokser det frem med online-uddannelsesplatforme, der kan afhjælpe behovet for livslang læring.

Internettet er en slagmark mellem Kina og USA

Internettet er en slagmark mellem Kina og USA

Verdens to digitale supermagter står for vidt forskellige tilgange til ny teknologi og 5G. Det kan blive afgørende for vores digitale liv, om det bliver den amerikanske eller den kinesiske tilgang, der vinder.

Fremtidens uddannelse til fremtidens arbejde

Fremtidens uddannelse til fremtidens arbejde

Det moderne arbejdsliv har generelt været opdelt i tre faser: først uddannelse, derefter arbejde og endelig pensionsalderen. Men den opdeling af livet passer efterhånden dårligt til en stadigt stigende forventet levealder og et hastigt skiftende arbejdsmarked.

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Det er en af de største danske erhvervssucceser i nyere tid. Siden starten i 2000 har firmaet været på én lang og stejl vækstkurve. I dag er de to stiftere begge blandt de 25 rigeste danskere, og firmaet er verdens førende på deres marked. Men de færreste har hørt om 3Shape.

AI-laboratoriet Tel Aviv

AI-laboratoriet Tel Aviv

Strandpromenaden og plateauskoene er shinet op til det forestående Eurovision melodigrandprix i Tel Aviv, men det virkelig banebrydende i byen sker ikke på musikscenen, men snarere blandt de mange hightech-startups i små gyder og støvede computerrum andetsteds i byen

Urrem af edderkoppesilke

Urrem af edderkoppesilke

Det schweiziske luksus ur-mærke Omega har netop lanceret en urrem, der er vævet af edderkoppe silke

Google vil levere varer med droner i Finland

Google vil levere varer med droner i Finland

Til foråret begynder Googles søsterselskab Wing at levere varer i Finland med droner. Wing har drevet servicen som et forsøg i Australien og USA og har leveret tusinder af pakker.
Nu skal tjenesten prøves af i et koldere klima.

Sydkorea henter inspiration i den nordiske velfærdsmodel

Sydkorea henter inspiration i den nordiske velfærdsmodel

Sydkoreas store satsninger på teknologiudvikling og innovation har båret landet frem til en plads som teknologisk og innovationsmæssig supermagt. Men Sydkorea er også blevet et meget ulige land. Derfor forsøger præsident Moon Jae-in at skubbe i retning mod en ”velfærdsstat light” med højere lønninger, større social sikkerhed og grøn omstilling.

Manhattans trafikmønstre ligner et bankende hjerte

Manhattans trafikmønstre ligner et bankende hjerte

Gode visualiseringer formår at gøre det usynlige synligt. Enorme samlinger af data kan gøres overskuelige, så man pludselig ser mønstre i informationerne og kan forstå en situation på et mere overordnet plan.