AI-laboratoriet Tel Aviv

Strandpromenaden og plateauskoene er shinet op til det forestående Eurovision melodigrandprix i Tel Aviv, men det virkelig banebrydende i byen sker ikke på musikscenen, men snarere blandt de mange hightech-startups i små gyder og støvede computerrum andetsteds i byen

Her holder startups med navne, der kunne lede tankerne hen på popbands snarere end techekspertise, til. Og de er i færd med at sætte et solidt aftryk på den globale retning inden for kunstig intelligens (AI).
 
Ført an af Lemonade og Etoro på finansiel teknologi, Cybereason og SentinelOne på cybersikkerhed, WalkMe og Habana på kerne-AI-teknologi og Gett inden for mobilitetsteknologi har Tel Aviv udviklet sig til et af verdens absolutte hotspots for AI.
 
Ifølge Eli Nir fra investeringsfonden OurCrowd har Tel Aviv den største koncentration af AI-startups noget sted i verden.
 
Tel Avivs AI-eventyr bygger på en kombination af en ung nation, en forelskelse i tech, investorer med dybe lommer, modige iværksættere og stærke forskningsmiljøer.
 
For de mange danske virksomheder og offentlige institutioner, der har et underudnyttet AI-potentiale, er Tel Aviv et oplagt sted at hente den nyeste teknologi. 

Den unge nations kærlighed til tech

Som en ung nation med en lille befolkning og et kompliceret forhold til nabolandene ligger det dybt i den israelske logik, at man må satse stærkt på teknologi, hvis man skal klare sig. Civilt såvel som militært bliver et teknologisk forspring set som den eneste farbare vej til fremtiden.
 
AI er rygraden i det næste teknologiske syvmileskridt for Israel. Så meget, at regeringen sammen med private investorer satser beløb i den tocifrede milliardklasse på at forblive i den globale superliga inden for AI.
 
De seneste fire måneder har min kollega Samuel Scheer på Innovation Center Denmark kigget indgående på AI i Israel, og hans analyser viser en imponerende styrke på AI.
 
- Der er mere end 1.000 aktive AI-startups i Israel.
- Der blev i 2018 investeret over 65 mia. kr. i israelske AI-startups (en stigning på mere end 400 pct. på 5 år).
- Der er i dag over 4.000 AI-specialister i israelske virksomheder, og antallet forventes at være tredoblet i 2022.
- Der er flere end 15 multinationale virksomheder, der har F&U-afdelinger dedikeret til AI i Israel.
- Salget af Mobileye, en AI-startup, til Intel i 2017 for 100 mia. kr. er fortsat det største AI-startup-salg til dato i verden.     
 
Forskningen, investeringerne og startups inden for AI i Israel er hovedsageligt centreret omkring computer vision, natural language processing (NLP), machine learning, data science & analytics, og robotics jf. illustration nedenfor. 

AI-startups i Israel opdelt på teknologiområder

Computer vision og machine learning er centrale i udviklingen af førerløs bilteknologi. Udviklingen i Israel er så langt fremme, at Volvo, General Motors, Hyundai, Renault-Nissan og Ford har lagt udviklingsafdelinger i Israel.
 
Det er førerløs bilteknologi og cybersikkerhedsløsninger mod misbrug af denne, der trækker bilgiganterne til Tel Aviv. Samtidig er Gett og Raxi, lokale pendanter til Uber baseret på data science- & analytics-teknologi, så langt fremme, at Tel Aviv via AI er godt på vej til at blive en førende by for udviklingen af biler – uagtet at der ikke produceres en eneste bil i byen.     
 
En parallel udvikling finder sted på sundhedsområdet, hvor AI sætter turbo på en allerede stærk innovationskraft inden for især medtech og pharma.
 
Baseret på computer vision laver Orcam briller til svagsynede, mens Healthymize med afsæt i machine learning har udviklet en stemmegenkendelsesteknologi, der kan forudsige astmaanfald. Tel Aviv-startup K-Health kan ved brug af NLP og machine learning sammenholde data, der gør det muligt for læger at stille mere præcise patientdiagnoser.
 
Globale medtech-giganter som Philips, Samsung og Johnson&Johnson har fået øjnene op for det israelske startup-miljø og har etableret egne F&U-afdelinger og inkubatorer i Israel.  

AI på campus 

Evnen til at omsætte banebrydende forskning til kommerciel succes er en central del af det israelske AI-eventyr. Her placerer Israel og i særdeleshed Tel Aviv sig i en eksklusiv gruppe med hotspots som Silicon Valley og Boston, hvis succes også er skabt ud fra kombinationen af universitetsdrevne og forskningstunge startups.
 
Det fremmeste eksempel er førnævnte MobilEye, der er spundet ud af professor Amnon Shashuas computerlaboratorium på Hebrew University.
 
De fem forskningstunge universiteter Technion, Tel Aviv University, Hebrew University, Ben Gurion og Weizmann Institute udklækker tech-talent og publicerer ny forskning i et imponerende tempo og er dermed stærkt bidragende til udviklingen af AI i Israel.
 
I Israel sker forskningen inden for AI i vid udstrækning og med få gnidninger i partnerskab med private virksomheder. Mest tydeligt er det ved Technion, som har indgået et forskningspartnerskab inden for AI med Intel.

Et godt match til danske styrker

På mange punkter er der et godt match til danske virksomheder.
Det israelske AI-miljø oplever en mangel på store virksomheder og adgang til strukturerede data.

Danske virksomheder (og offentlige virksomheder som hospitaler) har storskala-produktion, tilstedeværelse på det globale marked, masser af gode virksomhedsdata og erfaring med videntung produktion og produkter.

Det er fire centrale elementer, der er en mangelvare i startup-landet Israel.
 
Det næste år satser Innovation Centre Denmark i Tel Aviv benhårdt på at etablere partnerskaber for danske virksomheder med israelsk ekspertise inden for AI.

Lykkes det, vil vi ikke alene have bidraget til at styrke konkurrenceevnen hos danske virksomheder via AI, vi vil også bibringe essentiel viden til det spirende danske AI-miljø.
 
Læs mere i innovationscentrets rapport om AI her. Tue David Bak

LÆS MERE

Forrige artikel Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme Næste artikel Mette Frederiksen sælger politik til de yngste via 'influencere' Mette Frederiksen sælger politik til de yngste via 'influencere'
Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality er stadig en teknologi, der kæmper for at finde sin plads i dagligdagen.

Det er især tre anvendelser, der driver den professionelle brug af VR: Træning af medarbejdere, salg og demonstrationer af udstyr og brugen af VR-oplevelser som terapi.

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Jurister kritiserer ny lovgivning for at lade erhvervsfolk og privatpersoner i stikken, hvis de udsættes for falske påstande på Facebook. Anonyme injurier på de sociale medier er nemlig ikke længere en sag for politiet – medmindre de skader en politiker eller er særligt alvorligt strafbare.

Robotterne der leder lederne

Robotterne der leder lederne

Flere virksomheder bruger kunstigt intelligente apps, der hjælper nye chefer med påmindelser og tip til at skabe velfungerende arbejdspladser.

Danske startups skal turde at drømme stort

Danske startups skal turde at drømme stort

I 2019 kommer vi til at se nogle af de største børstnoteringer i Silicon Valleys historie –  ikke mindst Uber og Airbnb.  Tech startups byder stadig på et stort vækstpotentiale, og det potentiale skal også danske startups turde at gå efter.  Det er hårdt arbejde, men gevinsten kan være enorm. 

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Det er svært at finde bedre eksempler på radikal omstilling af en stor virksomhed end den, der på ti år forvandlede Dong fra et nationalt dansk energiselskab baseret på olie, gas og kul til Ørsted, en international kæmpe inden for vedvarende energi. Strategisk chef i Ørsted, Jakob Askou Bøss, fortæller i dette interview om vejen dertil.

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Den danske startup Matter Pension vil gøre det let for den enkelte at bruge pensionen til at påvirke verden i en mere bæredygtig retning. “Man skal kunne se på sin pension, hvor meget grøn energi, man har været med til at producere,” siger den unge stifter, Niels Fibæk Jensen.

I Japan brainstormer man ikke på møderne

I Japan brainstormer man ikke på møderne

KOMMENTAR: Mit firma blev for snart fem år siden opkøbt af japanske Canon. Vi er stadig en virksomhed dybt forankret i vores oprindelige skandinaviske værdier, men vi har lært meget. Og håbet er, at vi også kan lære japanerne noget.

"Jeg opsøger ikke kolbøtter. Det virker mere, som om de opsøger mig"

Historien om Erick Thürmer er ikke nødvendigvis en succeshistorie. Det er alt for tidligt at sige. Det er snarere historien om en perlerække af kolbøtter, som Thürmer har været igennem på sin mission for at revolutionere den danske fremstillingsindustri. I dag er han landet på benene, men der går næppe så længe, før han springer videre – igen.

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Hvad er det, der trækker danskere med gode ideer til Californiens superinkubator i Silicon Valley? To danske iværksættere fortæller her, hvorfor de rejste fra Danmark, og hvad der skal til for at slå igennem i den amerikanske tech-dal. 

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Vi er ved at drukne i plastik, men lovgivningen og nye måder at bruge emballage på er så småt på vej.
I Silicon Valley holder Mozilla-fonden den etiske fane højt.

Vi bruger afsindigt meget plastik

Vi bruger afsindigt meget plastik

Pludselig hader vi plastik. På få år er der kommet langt større bevidsthed om, at vores plastikaffald havner i maven på fisk og fugle eller i gigantiske plastik-øer i verdenshavene. Alligevel vokser forbruget støt. Det arbejder politikere, erhvervsfolk og civilsamfundet på at ændre.

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Dansk Affaldsminimering sorterer, renser og tørrer plastik fra danske husholdninger på deres anlæg i Langå uden for Randers. Virksomheden giver plastikken nyt liv ved at smelte den om, så den kan sælges videre til producenter.

Nu ruller den cirkulære økonomi

Nu ruller den cirkulære økonomi

Ny lovgivning fra både Folketinget og EU presser på for mere fokus på reparationer og genanvendelse af materialer. Produkter og forretningsmodeller, der bygger på de samme principper, vælter frem. Den cirkulære økonomi er en ide, hvis tid er kommet.

Brød bliver til øl bliver til brød

Brød bliver til øl bliver til brød

Det økologiske bageri Jalm&B har sammen med Carlsbergs bryggeri Jacobsen indgået en industriel symbiose, hvor de aftager hinandens restprodukter til at bage brød og brygge øl.