AI-laboratoriet Tel Aviv

Strandpromenaden og plateauskoene er shinet op til det forestående Eurovision melodigrandprix i Tel Aviv, men det virkelig banebrydende i byen sker ikke på musikscenen, men snarere blandt de mange hightech-startups i små gyder og støvede computerrum andetsteds i byen

Her holder startups med navne, der kunne lede tankerne hen på popbands snarere end techekspertise, til. Og de er i færd med at sætte et solidt aftryk på den globale retning inden for kunstig intelligens (AI).
 
Ført an af Lemonade og Etoro på finansiel teknologi, Cybereason og SentinelOne på cybersikkerhed, WalkMe og Habana på kerne-AI-teknologi og Gett inden for mobilitetsteknologi har Tel Aviv udviklet sig til et af verdens absolutte hotspots for AI.
 
Ifølge Eli Nir fra investeringsfonden OurCrowd har Tel Aviv den største koncentration af AI-startups noget sted i verden.
 
Tel Avivs AI-eventyr bygger på en kombination af en ung nation, en forelskelse i tech, investorer med dybe lommer, modige iværksættere og stærke forskningsmiljøer.
 
For de mange danske virksomheder og offentlige institutioner, der har et underudnyttet AI-potentiale, er Tel Aviv et oplagt sted at hente den nyeste teknologi. 

Den unge nations kærlighed til tech

Som en ung nation med en lille befolkning og et kompliceret forhold til nabolandene ligger det dybt i den israelske logik, at man må satse stærkt på teknologi, hvis man skal klare sig. Civilt såvel som militært bliver et teknologisk forspring set som den eneste farbare vej til fremtiden.
 
AI er rygraden i det næste teknologiske syvmileskridt for Israel. Så meget, at regeringen sammen med private investorer satser beløb i den tocifrede milliardklasse på at forblive i den globale superliga inden for AI.
 
De seneste fire måneder har min kollega Samuel Scheer på Innovation Center Denmark kigget indgående på AI i Israel, og hans analyser viser en imponerende styrke på AI.
 
- Der er mere end 1.000 aktive AI-startups i Israel.
- Der blev i 2018 investeret over 65 mia. kr. i israelske AI-startups (en stigning på mere end 400 pct. på 5 år).
- Der er i dag over 4.000 AI-specialister i israelske virksomheder, og antallet forventes at være tredoblet i 2022.
- Der er flere end 15 multinationale virksomheder, der har F&U-afdelinger dedikeret til AI i Israel.
- Salget af Mobileye, en AI-startup, til Intel i 2017 for 100 mia. kr. er fortsat det største AI-startup-salg til dato i verden.     
 
Forskningen, investeringerne og startups inden for AI i Israel er hovedsageligt centreret omkring computer vision, natural language processing (NLP), machine learning, data science & analytics, og robotics jf. illustration nedenfor. 

AI-startups i Israel opdelt på teknologiområder

Computer vision og machine learning er centrale i udviklingen af førerløs bilteknologi. Udviklingen i Israel er så langt fremme, at Volvo, General Motors, Hyundai, Renault-Nissan og Ford har lagt udviklingsafdelinger i Israel.
 
Det er førerløs bilteknologi og cybersikkerhedsløsninger mod misbrug af denne, der trækker bilgiganterne til Tel Aviv. Samtidig er Gett og Raxi, lokale pendanter til Uber baseret på data science- & analytics-teknologi, så langt fremme, at Tel Aviv via AI er godt på vej til at blive en førende by for udviklingen af biler – uagtet at der ikke produceres en eneste bil i byen.     
 
En parallel udvikling finder sted på sundhedsområdet, hvor AI sætter turbo på en allerede stærk innovationskraft inden for især medtech og pharma.
 
Baseret på computer vision laver Orcam briller til svagsynede, mens Healthymize med afsæt i machine learning har udviklet en stemmegenkendelsesteknologi, der kan forudsige astmaanfald. Tel Aviv-startup K-Health kan ved brug af NLP og machine learning sammenholde data, der gør det muligt for læger at stille mere præcise patientdiagnoser.
 
Globale medtech-giganter som Philips, Samsung og Johnson&Johnson har fået øjnene op for det israelske startup-miljø og har etableret egne F&U-afdelinger og inkubatorer i Israel.  

AI på campus 

Evnen til at omsætte banebrydende forskning til kommerciel succes er en central del af det israelske AI-eventyr. Her placerer Israel og i særdeleshed Tel Aviv sig i en eksklusiv gruppe med hotspots som Silicon Valley og Boston, hvis succes også er skabt ud fra kombinationen af universitetsdrevne og forskningstunge startups.
 
Det fremmeste eksempel er førnævnte MobilEye, der er spundet ud af professor Amnon Shashuas computerlaboratorium på Hebrew University.
 
De fem forskningstunge universiteter Technion, Tel Aviv University, Hebrew University, Ben Gurion og Weizmann Institute udklækker tech-talent og publicerer ny forskning i et imponerende tempo og er dermed stærkt bidragende til udviklingen af AI i Israel.
 
I Israel sker forskningen inden for AI i vid udstrækning og med få gnidninger i partnerskab med private virksomheder. Mest tydeligt er det ved Technion, som har indgået et forskningspartnerskab inden for AI med Intel.

Et godt match til danske styrker

På mange punkter er der et godt match til danske virksomheder.
Det israelske AI-miljø oplever en mangel på store virksomheder og adgang til strukturerede data.

Danske virksomheder (og offentlige virksomheder som hospitaler) har storskala-produktion, tilstedeværelse på det globale marked, masser af gode virksomhedsdata og erfaring med videntung produktion og produkter.

Det er fire centrale elementer, der er en mangelvare i startup-landet Israel.
 
Det næste år satser Innovation Centre Denmark i Tel Aviv benhårdt på at etablere partnerskaber for danske virksomheder med israelsk ekspertise inden for AI.

Lykkes det, vil vi ikke alene have bidraget til at styrke konkurrenceevnen hos danske virksomheder via AI, vi vil også bibringe essentiel viden til det spirende danske AI-miljø.
 
Læs mere i innovationscentrets rapport om AI her. Tue David Bak

LÆS MERE

Forrige artikel Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme Næste artikel Mette Frederiksen sælger politik til de yngste via 'influencere' Mette Frederiksen sælger politik til de yngste via 'influencere'
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?