Amerikansk overvågningsskandale er Europas chance

Alt imens amerikanske tech-firmaer i øjeblikket gør deres ypperste for at fraskrive sig ethvert struktureret samarbejde med NSA om deltagelse i overvågningsprogrammet PRISM, har europæiske virksomheder allerede fået et trumfkort på hånden: Datasikkerhed og privacy, der ellers tidligere har været set som en hæmsko. Overvågningshistorien fra USA er en ru sten på vejen i big data-revolutionen, men det bliver næppe den sidste. Lignende historier vil ganske vist forsinke den digitale udvikling, men kan ikke stoppe den. Potentialet i datarevolutionen er alt for stort, og vi har for længst passeret point of no return.

I danske og europæiske virksomheder har direktører længe kigget længselsfuldt på de amerikanske konkurrenter. På den anden side af Atlanten kunne de store virksomheder blot suge rå datamængder ud af kunderne og derefter med en billigelse fra brugerne videresælge disse big data til tredjepart – og dermed for alvor drage nytte af den datadrevne innovation.

I Europa, derimod, har der været langt strengere regler for at beskytte forbrugerne, og en ny forordning – også kaldet Facebook-forordningen – er på trapperne med et mere tidssvarende, men stadig strengt regelsæt.

Sådan var magtforholdet. I hvert fald indtil forleden.

Login