Byebye industrialisering, hello digitalisering

Digitalisering handler ikke om teknologi. Fremtidens vindere er dem, der har modet til at eksperimentere og som nøgternt erkender at de gamle strukturer, der blev skabt under industrialiseringen, ikke længere er gyldige.

Lige nu står organisationer i det offentlige og i det private og stirrer på ’digitaliseringen’ som et adoptivbarn, man ikke lige havde ventet. Udadtil priser vi digitalteknologiernes komme, indadtil gruer vi over, hvordan vi kan sikre de gamle vaner og tænkemåder imod digitaliseringens flade hierarkier, eksperimenteretrang, åbenhedsparadigmer og netværksånd.

Men digitaliseringen drejer sig ikke primært om teknologi. O boy, no.

Først og fremmest suspenderer digitaliseringen vores industrielle ordenskodeks, hvor der skal være kaskadestrukturer, organisationsdiagrammer, stram tidsstyrring og i det hele taget styr på tingene. Orden og ensretning gør mere skade end gavn, hvis verden pludselig vender, eller hvis retningen viser sig at pege den forkorte vej.

Man kan faktisk klare sig uden orden og bureaukrati, hvis bare man har sin søgefunktion i orden, gode netværk og åbne kommunikationskanaler. Industrialiseringen har lært os at fremstille genstande uhyre effektivt, men i dag ligger fremstillingshvervet ikke i vores del af verden. Tilbage er ånden, management-filosofierne og MBA-kurserne fra samlebåndstiden. Her skulle ansatte styres af ’ledere’ og de retningsløse mellemledere sættes i vej af ’direktører’. Men en virksomhed i en hurtig, digital verden er ilde stedt, hvis ikke medarbejdere kan lede egne processer og tage bestik af og beslutninger i situationen. Her gælder de gamle management-begreber ikke.

Vidensamfundet er ikke nok. Viden er allestedsnærværende, fri og gratis – og derfor svær at tjene penge på. Relevans er vigtigere.

Oplevelsessamfundet er et post- eller übermaterialistisk skvulp, hvis store svaghed er kampen for at gøre nice to have til vigtigere end need to have. Men i krisetider need igen blevet forbrugerens primære pejlemærke.

Fremover vil vi se digitaliseringen sætte sit præg på samfundet i en grad, som kun industrialiseringen har gjort det før. Vores måder og veje i de digitale virkeligheder har ændret os som mennesker og skabt helt nye organisationsformer, handlemåder, værdier og arbejdsparadigmer. Det arabiske forår er bare starten. Her spillede de digitale medier en afgørende rolle i at vælte de gamle despoter. Infrastrukturerne er på plads, som jernbanen og bilen var det under industrialiseringen, og de økonomiske kræfter vil gøre resten. Digitaliseringen giver os både handlekraft, nye indtægtsmuligheder, færre omkostninger og mere demokrati. Men vinderne bliver dem, der nøgternt erkender, at de gamle strukturer, der blev skab under industrialiseringen ikke længere er gyldige. De skal skabes på ny. Her kommer flade organisationer, større integration med borgere og brugere samt lysten til at eksperimentere med stor risikovillighed til at blive afgørende.

For Henry Ford handlede det om at skabe biler i stedet for hurtigere heste. Han afkodede tidsånden og blev en af industrialiseringen store vindere. Nu står vi over for en ny tidsånd – digitaliseringen – som den gamle industrinøgle ikke kan knække koden på.

Sjovt nok handler digitalisering mest af alt om at give slip på det vi kender, da vores erfaringer knytter sig til en verden, der ikke længere er gyldig.

Vi skal give slip på fejleangsten, som fastholder os i industrialiserings erfaringsmæssige vraggods i stedet for at kaste os efter nye måder og muligheder, nye produkter og systemer.

Vi skal give slip på industrialiseringens kontrolmani, der skaber umådelige bureaukratier. Vi kan selv og har nu teknologierne til at understøtte det. Jeg tror, at dette kunne spare 20 % i både offentligt og privat regi.

Vi vidste godt, at det ville komme hertil – vi har taget dybe indåndinger på kurser i forandringsparathed. Men det digitale handler om at være forandringsdrevet. Om at ville det næste, det nye, det bedre. Og om at ville det nu.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Lad OPI være løftestang for job og vækst Næste artikel Politiske lappeløsninger forlænger krisen
Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land. Men der er voksende bevidsthed om problemerne med at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi. Flere steder, herunder i Danmark, arbejdes der på alternative eller supplerende mål.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.