Cybersikkerhed er en israelsk spidskompetence

Selv gymnasieeleverne lærer cybersikkerhed i skolen. En udsat position har gjort Israels økosystem for virksomheder inden for cybersikkerhed til et af verdens førende.

Af Samuel Gideon Scheer, Innovationskonsulent, Innovation Centre Denmark Tel Aviv

Der går ikke en dag, uden at en stor virksomhed i Danmark opdager et cyberangreb. AP Møller Mærsk, Forsvarsministeriet og DSB er blandt de kendteste eksempler, men de fleste angreb hører man ikke om.

Omkostningerne kan være enorme. Ifølge Jim Hagemann Snabe, bestyrelsesformand i Mærsk, kostede ”Nonpetya”-angrebet Mærsk omkring 1.7 milliarder kroner.

Det teknologiske fremskridt er en af de store årsager bag cyberangrebene. Som forbrugere vil vi konstant kunne spore vores pakke, modtage individualiseret behandling hos lægen og have adgang til e-Boks på vores telefon.

Og mens virksomhederne arbejder hårdt på at gøre alt dette muligt via teknologi, skaber det samtidig utallige muligheder for at blive hacket.

I Danmark prøver vi at løse det problem med politiske sikkerhedsstrategier, købe nyt software og udenlandske tech-specialister, der skal beskytte os. Men er det nok?

Som Jim Hagemann Snabe konstaterede i en tale på World Economic Forum: Det er ikke nok at være gennemsnitlig inden for cybersikkerhed.

Vi bliver altså nødt til at se ud over vores egne grænser for at kunne følge med. Det er her, Israel popper op som den globalt førende hub inden for cybersikkerhed, som resten af verden kan lære fra og samskabe med.

På verdensplan har Israel og de israelske virksomheder ikke overraskende længe været de mest udsatte for cyberangreb.

Opmærksomheden på cybersikkerhed – eller ”cyber”, som det slet og ret kaldes – er høj. Gymnasieelever har cybersikkerhed på skemaet, militæret har højt specialiserede cyberenheder, og cybersektoren er en af landets største eksportsucceser. 

Cyberstartups udgør omkring en femtedel af alle israelske startups, og de israelske cyberstartups har rejst flere penge end alle danske startups tilsammen, svarende til otte milliarder kroner i 2018.

Alene i løbet af det sidste år er der opstået tre israelske cyberunicorns, og selv om Israel kun huser 0,1 procent af verdens befolkning, er 20 procent af al global venturekapital investeret i cyber gået til Israel.

Deres markedsværdi, overskud og antal medarbejdere vokser med tocifrede procenttal årligt, og nu arbejder flere end 12.500 i cybersikkerhedsindustrien.

Globale investeringer i cyberstartups

I mit daglige arbejde med flere af de største spillere i det israelske cyberøkosystem oplever jeg en stor iver for at samarbejde med internationale stakeholders – også danske.

De israelske startups leder internationalt efter det, som de ikke kan finde lokalt: store mængder digitale data, der skal beskyttes – og problemer, man vil betale milliarder af dollar for at få løst.

Forstil dig, at 100.000 biler bliver hacket og gøres umulige at styre samtidig over hele verden. Det ville være historiens største terrorangreb.

Dét gik op for den tyske bilfabrikant Continental, at dette scenarie ikke kun er dystopisk, men en reel mulighed i den snart førerløse bilindustri. Continental handlede og opkøbte den israelske virksomhed Argus Cyber Security for omkring 400 millioner USD.

Argus er nu Continentals interne cyberenhed, der skal forebygge, at Continentals biler bliver hacket.

Den iver og innovation, som findes i cyberøkosystemet i Israel, har tiltrukket opmærksomhed fra mange multinationale selskaber – 47 af dem driver cybercentre i Israel.

For mig at se er der fire årsager til, at de kommer til Israel (og ikke Silicon Valley eller Kina):

  • Dyb fagspecifik viden og en stor talentmasse – Israelske cybersikkerhedseksperter kan se tilbage på plus tredive års erfaring i alle afkroge af cyber.
  • På verdensplan er Israelske cybervirksomheder ofte to til fire år forud for kommercielle produkter fra resten af verden.
  • Virksomhederne er uafhængige af efterretningstjenesten.
  • Fra tiden i militæret kender store dele af økosystemet hinanden og arbejder tæt sammen. Det gør det let for store virksomheder at hyre hold af medarbejdere, der har arbejdet sammen i mange år, frem for enkeltpersoner.

Dansk interesse vokser – men der kan gøres mere

Danmark kan ikke imødegå cybertruslen på egen hånd. På Innovation Centre Denmark mærker vi en stigende efterspørgsel i det israelske cyberøkosystem fra både danske virksomheder og offentlige institutioner.

Vi er i fuld sving med at hjælpe virksomhederne og institutionerne til at få mest værdi ud af det israelske cyberøkosystem.

Alligevel er vores vurdering ligesom Jim Hagemann Snabes: Mange danske virksomheder er stadig for reaktive, og de gør sig ikke klart, at hele deres virksomhed kan afhænge af graden af cybersikkerhed.

Innovation Centre Denmark organiserer et delegationsbesøg for danske ledere til den årlige CyberWeek conference, en af verdens største konferencer om cybersikkerhed fra d. 23. til 27. juni.
Interesserede kan henvende sig til [email protected]  


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu