Cybersikkerhed er en israelsk spidskompetence

Selv gymnasieeleverne lærer cybersikkerhed i skolen. En udsat position har gjort Israels økosystem for virksomheder inden for cybersikkerhed til et af verdens førende.

Af Samuel Gideon Scheer, Innovationskonsulent, Innovation Centre Denmark Tel Aviv

Der går ikke en dag, uden at en stor virksomhed i Danmark opdager et cyberangreb. AP Møller Mærsk, Forsvarsministeriet og DSB er blandt de kendteste eksempler, men de fleste angreb hører man ikke om.

Omkostningerne kan være enorme. Ifølge Jim Hagemann Snabe, bestyrelsesformand i Mærsk, kostede ”Nonpetya”-angrebet Mærsk omkring 1.7 milliarder kroner.

Det teknologiske fremskridt er en af de store årsager bag cyberangrebene. Som forbrugere vil vi konstant kunne spore vores pakke, modtage individualiseret behandling hos lægen og have adgang til e-Boks på vores telefon.

Og mens virksomhederne arbejder hårdt på at gøre alt dette muligt via teknologi, skaber det samtidig utallige muligheder for at blive hacket.

I Danmark prøver vi at løse det problem med politiske sikkerhedsstrategier, købe nyt software og udenlandske tech-specialister, der skal beskytte os. Men er det nok?

Som Jim Hagemann Snabe konstaterede i en tale på World Economic Forum: Det er ikke nok at være gennemsnitlig inden for cybersikkerhed.

Vi bliver altså nødt til at se ud over vores egne grænser for at kunne følge med. Det er her, Israel popper op som den globalt førende hub inden for cybersikkerhed, som resten af verden kan lære fra og samskabe med.

På verdensplan har Israel og de israelske virksomheder ikke overraskende længe været de mest udsatte for cyberangreb.

Opmærksomheden på cybersikkerhed – eller ”cyber”, som det slet og ret kaldes – er høj. Gymnasieelever har cybersikkerhed på skemaet, militæret har højt specialiserede cyberenheder, og cybersektoren er en af landets største eksportsucceser. 

Cyberstartups udgør omkring en femtedel af alle israelske startups, og de israelske cyberstartups har rejst flere penge end alle danske startups tilsammen, svarende til otte milliarder kroner i 2018.

Alene i løbet af det sidste år er der opstået tre israelske cyberunicorns, og selv om Israel kun huser 0,1 procent af verdens befolkning, er 20 procent af al global venturekapital investeret i cyber gået til Israel.

Deres markedsværdi, overskud og antal medarbejdere vokser med tocifrede procenttal årligt, og nu arbejder flere end 12.500 i cybersikkerhedsindustrien.

Globale investeringer i cyberstartups

I mit daglige arbejde med flere af de største spillere i det israelske cyberøkosystem oplever jeg en stor iver for at samarbejde med internationale stakeholders – også danske.

De israelske startups leder internationalt efter det, som de ikke kan finde lokalt: store mængder digitale data, der skal beskyttes – og problemer, man vil betale milliarder af dollar for at få løst.

Forstil dig, at 100.000 biler bliver hacket og gøres umulige at styre samtidig over hele verden. Det ville være historiens største terrorangreb.

Dét gik op for den tyske bilfabrikant Continental, at dette scenarie ikke kun er dystopisk, men en reel mulighed i den snart førerløse bilindustri. Continental handlede og opkøbte den israelske virksomhed Argus Cyber Security for omkring 400 millioner USD.

Argus er nu Continentals interne cyberenhed, der skal forebygge, at Continentals biler bliver hacket.

Den iver og innovation, som findes i cyberøkosystemet i Israel, har tiltrukket opmærksomhed fra mange multinationale selskaber – 47 af dem driver cybercentre i Israel.

For mig at se er der fire årsager til, at de kommer til Israel (og ikke Silicon Valley eller Kina):

  • Dyb fagspecifik viden og en stor talentmasse – Israelske cybersikkerhedseksperter kan se tilbage på plus tredive års erfaring i alle afkroge af cyber.
  • På verdensplan er Israelske cybervirksomheder ofte to til fire år forud for kommercielle produkter fra resten af verden.
  • Virksomhederne er uafhængige af efterretningstjenesten.
  • Fra tiden i militæret kender store dele af økosystemet hinanden og arbejder tæt sammen. Det gør det let for store virksomheder at hyre hold af medarbejdere, der har arbejdet sammen i mange år, frem for enkeltpersoner.

Dansk interesse vokser – men der kan gøres mere

Danmark kan ikke imødegå cybertruslen på egen hånd. På Innovation Centre Denmark mærker vi en stigende efterspørgsel i det israelske cyberøkosystem fra både danske virksomheder og offentlige institutioner.

Vi er i fuld sving med at hjælpe virksomhederne og institutionerne til at få mest værdi ud af det israelske cyberøkosystem.

Alligevel er vores vurdering ligesom Jim Hagemann Snabes: Mange danske virksomheder er stadig for reaktive, og de gør sig ikke klart, at hele deres virksomhed kan afhænge af graden af cybersikkerhed.

Innovation Centre Denmark organiserer et delegationsbesøg for danske ledere til den årlige CyberWeek conference, en af verdens største konferencer om cybersikkerhed fra d. 23. til 27. juni.
Interesserede kan henvende sig til samsch@um.dk  

Forrige artikel Sydkorea vil også have databeskyttelsesregler Sydkorea vil også have databeskyttelsesregler Næste artikel Dansk-kinesisk samarbejde om blockchain-udvikling Dansk-kinesisk samarbejde om blockchain-udvikling
Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality er stadig en teknologi, der kæmper for at finde sin plads i dagligdagen.

Det er især tre anvendelser, der driver den professionelle brug af VR: Træning af medarbejdere, salg og demonstrationer af udstyr og brugen af VR-oplevelser som terapi.

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Jurister kritiserer ny lovgivning for at lade erhvervsfolk og privatpersoner i stikken, hvis de udsættes for falske påstande på Facebook. Anonyme injurier på de sociale medier er nemlig ikke længere en sag for politiet – medmindre de skader en politiker eller er særligt alvorligt strafbare.

Robotterne der leder lederne

Robotterne der leder lederne

Flere virksomheder bruger kunstigt intelligente apps, der hjælper nye chefer med påmindelser og tip til at skabe velfungerende arbejdspladser.

Danske startups skal turde at drømme stort

Danske startups skal turde at drømme stort

I 2019 kommer vi til at se nogle af de største børstnoteringer i Silicon Valleys historie –  ikke mindst Uber og Airbnb.  Tech startups byder stadig på et stort vækstpotentiale, og det potentiale skal også danske startups turde at gå efter.  Det er hårdt arbejde, men gevinsten kan være enorm. 

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Det er svært at finde bedre eksempler på radikal omstilling af en stor virksomhed end den, der på ti år forvandlede Dong fra et nationalt dansk energiselskab baseret på olie, gas og kul til Ørsted, en international kæmpe inden for vedvarende energi. Strategisk chef i Ørsted, Jakob Askou Bøss, fortæller i dette interview om vejen dertil.

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Den danske startup Matter Pension vil gøre det let for den enkelte at bruge pensionen til at påvirke verden i en mere bæredygtig retning. “Man skal kunne se på sin pension, hvor meget grøn energi, man har været med til at producere,” siger den unge stifter, Niels Fibæk Jensen.

I Japan brainstormer man ikke på møderne

I Japan brainstormer man ikke på møderne

KOMMENTAR: Mit firma blev for snart fem år siden opkøbt af japanske Canon. Vi er stadig en virksomhed dybt forankret i vores oprindelige skandinaviske værdier, men vi har lært meget. Og håbet er, at vi også kan lære japanerne noget.

"Jeg opsøger ikke kolbøtter. Det virker mere, som om de opsøger mig"

Historien om Erick Thürmer er ikke nødvendigvis en succeshistorie. Det er alt for tidligt at sige. Det er snarere historien om en perlerække af kolbøtter, som Thürmer har været igennem på sin mission for at revolutionere den danske fremstillingsindustri. I dag er han landet på benene, men der går næppe så længe, før han springer videre – igen.

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Hvad er det, der trækker danskere med gode ideer til Californiens superinkubator i Silicon Valley? To danske iværksættere fortæller her, hvorfor de rejste fra Danmark, og hvad der skal til for at slå igennem i den amerikanske tech-dal. 

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Vi er ved at drukne i plastik, men lovgivningen og nye måder at bruge emballage på er så småt på vej.
I Silicon Valley holder Mozilla-fonden den etiske fane højt.

Vi bruger afsindigt meget plastik

Vi bruger afsindigt meget plastik

Pludselig hader vi plastik. På få år er der kommet langt større bevidsthed om, at vores plastikaffald havner i maven på fisk og fugle eller i gigantiske plastik-øer i verdenshavene. Alligevel vokser forbruget støt. Det arbejder politikere, erhvervsfolk og civilsamfundet på at ændre.

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Dansk Affaldsminimering sorterer, renser og tørrer plastik fra danske husholdninger på deres anlæg i Langå uden for Randers. Virksomheden giver plastikken nyt liv ved at smelte den om, så den kan sælges videre til producenter.

Nu ruller den cirkulære økonomi

Nu ruller den cirkulære økonomi

Ny lovgivning fra både Folketinget og EU presser på for mere fokus på reparationer og genanvendelse af materialer. Produkter og forretningsmodeller, der bygger på de samme principper, vælter frem. Den cirkulære økonomi er en ide, hvis tid er kommet.

Brød bliver til øl bliver til brød

Brød bliver til øl bliver til brød

Det økologiske bageri Jalm&B har sammen med Carlsbergs bryggeri Jacobsen indgået en industriel symbiose, hvor de aftager hinandens restprodukter til at bage brød og brygge øl.