Danske virksomheder kapitaliserer på israelsk iværksættersucces

De israelske universiteter er blandt verdens bedste til at udklække dygtige iværksættere. Det har flere danske virksomheder fået øjnene op for. Både Mærsk og LEO Pharma investerer i israelske innovationshubs.

Det er endnu en glohed junimorgen i Tel Aviv. De studerende ved Tel Aviv University knokler på med eksamensforberedelse. Men ud over eksamen er det, der optager mange af dem, de ideer og koncepter for de startups, som mange af dem pusler med ved siden af. Det er drømmen om den næste milliardvirksomhed, der driver mange af de studerende, snarere end de store filosoffer og en akademisk karriere. 

Meget tyder på, at de studerendes drømme ikke er taget ud af den blå luft. Tel Aviv University er blandt de bedste i verden til at udklække de iværksættere, der er nøglen til Israels succes som ’The Startup Nation’. Næsten 500 nye virksomheder etableret af tidligere studerende ved Tel Aviv University formåede sidste år at rejse risikovillig kapital. Og otte tidligere studerende kunne i 2017 sige, at de nu står i spidsen for en unicorn – dvs. en startup med en markedsværdi på over en milliard dollar.

Det placerer Tel Aviv University blandt de 10 bedste iværksætteruniversiteter i verden, når man måler på de tidligere studerendes evne til at starte og kapitalisere på nye virksomheder. På det punkt kan selv amerikanske topuniversiteter som Yale, UCLA og Princeton ikke følge med.

Tel Aviv University er ikke en unik israelsk case. Andre naturvidenskabelige fyrtårne som Technion, der er Israels svar på DTU, Weizmann Institute of Science og Hebrew University har også imponerende startup-rater blandt deres tidligere studerende.

Fra Kalundborg til Tel Aviv 

Ambitionen om at udklække iværksættere fra de videregående uddannelser findes overalt i verden. Også i Danmark har skiftende regeringer siden slut-90’erne haft det som politisk mål at styrke iværksætterkulturen. Delegationer af danske universitetsfolk har gennem årene søgt inspiration på universiteter i startup-hotspots som Berlin, San Francisco, Stockholm og Shanghai. Men selv om de administrative barrierer for at starte virksomhed i Danmark er små, er de mentale barrierer desværre fortsat store.

Det vil to danske professionshøjskoler nu lave om på. UC Lillebælt og PH Absalon, der uddanner nogle af Danmarks bedste lærere, diplomingeniører og turismefolk, er i fuld sving med at gøre israelerne kunsten efter. De to professionshøjskoler vil styrke både iværksætteri og teknologi i deres uddannelser igennem dansk-israelske partnerskaber inden for bioøkonomi og leisure management, der kan bringe ny viden til Danmark. Viden, der konkret kan omsættes til endnu stærkere miljøer for studenteriværksætteri på de to institutioner. 

PH Absalon etablerede i 2017 en diplomingeniøruddannelse i bioøkonomi i Kalundborg. Det er en uddannelse, der har samarbejde med lokale virksomheder som f.eks. Novo Nordisk indlejret i sit dna. Uddannelsens ledelse kigger nu mod Israel med det formål at skabe endnu bedre rammer for, at netop deres studerende kan gøre Tel Avivs entreprenante studerende kunsten efter. Ambitionen er, at studenteriværksætteri også skal ind i uddannelsens dna, så der i løbet af nogle år også udklækkes unicorns i Nordvestsjælland.

Mærsk og LEO Pharma går i land i Israel

Det er ikke alene danske uddannelsesinstitutioner, der ser muligheder i det, som de israelske universiteter kan på startup-siden. Også hos store internationale virksomheder som Mærsk og LEO Pharma har man fået øjnene op for det israelske talentudviklingsmiljø udi startups og innovation. Blandt andet derfor er Mærsk blevet partner i The Dock, en israelsk accelerator for maritime startups med udgangspunkt i Technion-universitetet i havnebyen Haifa.

”Vi leder efter muligheder for at skabe den næste bølge af unicorns,” siger Mærsk om investeringen i The Dock.

Var det ikke for Technions imponerende evne til at udvikle dygtige og entreprenante ingeniører, var Mærsks kærlighed næppe faldet på den lidt støvede industriby i det nordlige Israel.

Også LEO Pharma vil have deres andel af Tel Avivs kommende unicorns. Medicinalvirksomheden er netop ved at lancere en innovationshub i Tel Aviv, der skal sikre den danske virksomhed adgang til bl.a. de mange succesrige startups, der etableres af tidligere studerende fra Tel Aviv University.  

Recepten på de imponerende resultater, som Tel Aviv Universitys tidligere studerende skaber, bygger ikke alene på universitetets indsats. Adgangen til risikovillig kapital er mindst lige så afgørende. Her ligger Israel også et stykke foran Danmark. Det skyldes både et risikovilligt økonomiministerium, der pumper risikovillige offentlige penge ud på markedet for startups, og så universiteter, der tager sagen i egen hånd.

På Technion i Haifa mente Ben Soffer, der leder universitets startup-afdeling, at investorerne i Tel Aviv er for langt væk. Derfor rejste Ben Soffer og hans kolleger selv penge til deres egen venturefond, der er målrettet gode ideer udviklet af universitetet og dets studerende. For som Ben Soffer udtrykker det: ’Uden sug i skorstenen kommer der aldrig ild i pejsen.’

Her ligger måske den vigtigste læring fra de israelske universiteter: Man skal sikre sine studerende adgang til gode rammer for studenteriværksætteri og om nødvendigt selv tage ansvar for, at der er finansiering til, at de gode ideer kan vokse.

Forrige artikel Butikscentre bliver taberne når Amazon rykker ind i Danmark Butikscentre bliver taberne når Amazon rykker ind i Danmark Næste artikel Fodbold og hundeliv på brasiliansk Fodbold og hundeliv på brasiliansk
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?