Danske virksomheder kapitaliserer på israelsk iværksættersucces

De israelske universiteter er blandt verdens bedste til at udklække dygtige iværksættere. Det har flere danske virksomheder fået øjnene op for. Både Mærsk og LEO Pharma investerer i israelske innovationshubs.

Det er endnu en glohed junimorgen i Tel Aviv. De studerende ved Tel Aviv University knokler på med eksamensforberedelse. Men ud over eksamen er det, der optager mange af dem, de ideer og koncepter for de startups, som mange af dem pusler med ved siden af. Det er drømmen om den næste milliardvirksomhed, der driver mange af de studerende, snarere end de store filosoffer og en akademisk karriere. 

Meget tyder på, at de studerendes drømme ikke er taget ud af den blå luft. Tel Aviv University er blandt de bedste i verden til at udklække de iværksættere, der er nøglen til Israels succes som ’The Startup Nation’. Næsten 500 nye virksomheder etableret af tidligere studerende ved Tel Aviv University formåede sidste år at rejse risikovillig kapital. Og otte tidligere studerende kunne i 2017 sige, at de nu står i spidsen for en unicorn – dvs. en startup med en markedsværdi på over en milliard dollar.

Det placerer Tel Aviv University blandt de 10 bedste iværksætteruniversiteter i verden, når man måler på de tidligere studerendes evne til at starte og kapitalisere på nye virksomheder. På det punkt kan selv amerikanske topuniversiteter som Yale, UCLA og Princeton ikke følge med.

Tel Aviv University er ikke en unik israelsk case. Andre naturvidenskabelige fyrtårne som Technion, der er Israels svar på DTU, Weizmann Institute of Science og Hebrew University har også imponerende startup-rater blandt deres tidligere studerende.

Fra Kalundborg til Tel Aviv 

Ambitionen om at udklække iværksættere fra de videregående uddannelser findes overalt i verden. Også i Danmark har skiftende regeringer siden slut-90’erne haft det som politisk mål at styrke iværksætterkulturen. Delegationer af danske universitetsfolk har gennem årene søgt inspiration på universiteter i startup-hotspots som Berlin, San Francisco, Stockholm og Shanghai. Men selv om de administrative barrierer for at starte virksomhed i Danmark er små, er de mentale barrierer desværre fortsat store.

Det vil to danske professionshøjskoler nu lave om på. UC Lillebælt og PH Absalon, der uddanner nogle af Danmarks bedste lærere, diplomingeniører og turismefolk, er i fuld sving med at gøre israelerne kunsten efter. De to professionshøjskoler vil styrke både iværksætteri og teknologi i deres uddannelser igennem dansk-israelske partnerskaber inden for bioøkonomi og leisure management, der kan bringe ny viden til Danmark. Viden, der konkret kan omsættes til endnu stærkere miljøer for studenteriværksætteri på de to institutioner. 

PH Absalon etablerede i 2017 en diplomingeniøruddannelse i bioøkonomi i Kalundborg. Det er en uddannelse, der har samarbejde med lokale virksomheder som f.eks. Novo Nordisk indlejret i sit dna. Uddannelsens ledelse kigger nu mod Israel med det formål at skabe endnu bedre rammer for, at netop deres studerende kan gøre Tel Avivs entreprenante studerende kunsten efter. Ambitionen er, at studenteriværksætteri også skal ind i uddannelsens dna, så der i løbet af nogle år også udklækkes unicorns i Nordvestsjælland.

Mærsk og LEO Pharma går i land i Israel

Det er ikke alene danske uddannelsesinstitutioner, der ser muligheder i det, som de israelske universiteter kan på startup-siden. Også hos store internationale virksomheder som Mærsk og LEO Pharma har man fået øjnene op for det israelske talentudviklingsmiljø udi startups og innovation. Blandt andet derfor er Mærsk blevet partner i The Dock, en israelsk accelerator for maritime startups med udgangspunkt i Technion-universitetet i havnebyen Haifa.

”Vi leder efter muligheder for at skabe den næste bølge af unicorns,” siger Mærsk om investeringen i The Dock.

Var det ikke for Technions imponerende evne til at udvikle dygtige og entreprenante ingeniører, var Mærsks kærlighed næppe faldet på den lidt støvede industriby i det nordlige Israel.

Også LEO Pharma vil have deres andel af Tel Avivs kommende unicorns. Medicinalvirksomheden er netop ved at lancere en innovationshub i Tel Aviv, der skal sikre den danske virksomhed adgang til bl.a. de mange succesrige startups, der etableres af tidligere studerende fra Tel Aviv University.  

Recepten på de imponerende resultater, som Tel Aviv Universitys tidligere studerende skaber, bygger ikke alene på universitetets indsats. Adgangen til risikovillig kapital er mindst lige så afgørende. Her ligger Israel også et stykke foran Danmark. Det skyldes både et risikovilligt økonomiministerium, der pumper risikovillige offentlige penge ud på markedet for startups, og så universiteter, der tager sagen i egen hånd.

På Technion i Haifa mente Ben Soffer, der leder universitets startup-afdeling, at investorerne i Tel Aviv er for langt væk. Derfor rejste Ben Soffer og hans kolleger selv penge til deres egen venturefond, der er målrettet gode ideer udviklet af universitetet og dets studerende. For som Ben Soffer udtrykker det: ’Uden sug i skorstenen kommer der aldrig ild i pejsen.’

Her ligger måske den vigtigste læring fra de israelske universiteter: Man skal sikre sine studerende adgang til gode rammer for studenteriværksætteri og om nødvendigt selv tage ansvar for, at der er finansiering til, at de gode ideer kan vokse.

Forrige artikel Butikscentre bliver taberne når Amazon rykker ind i Danmark Butikscentre bliver taberne når Amazon rykker ind i Danmark Næste artikel Fodbold og hundeliv på brasiliansk Fodbold og hundeliv på brasiliansk
Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Danske virksomheder skal tænke på en helt anden måde, hvis de ikke skal tabe konkurrencen om avancerede løsninger på fremtidens globale markeder. Danske løsninger er rettet mod den høje ende af markedet, men en stor del af klodens forbrugere efterspørger teknologi, der kan opfylde deres basale behov til en lav pris.

Mobilen er øjenlægens forkontor

Mobilen er øjenlægens forkontor

Den teknologiske hjælp er helt afhængig af at spille sammen med det lokale sundhedsvæsen. Peek Vision har udviklet en app til øjenundersøgelser i udviklingslande ved hjælp af smartphones. Den skal sortere de raske fra, så øjenlægerne bruger tiden på de rigtige patienter.

Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige

Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige

Danske høreapparater plejer at være blandt de dyreste og mest avancerede i verden. Startup-virksomheden Audientes satser i stedet på at sælge billige høreapparater til lande, hvor millioner af mennesker ikke har råd til at få afhjulpet deres høretab.

En bredside mod tech-giganterne

En bredside mod tech-giganterne

Forfatteren til bogen ”Verden fra forstanden”, den amerikanske journalist Franklin Foer, leverer i en samtale med Danmarks tech-ambassadør en solid bredside med tech-giganterne, som han mener har fået en alt for stor rolle i vores liv.

Kinas første robot-restaurant

Kinas første robot-restaurant

En af Kinas store restaurantkæder, Haidilao, har åbnet den første restaturant, hvor robotter i vidt omfang har erstattet både kokke og tjenere.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Kineserne overhaler

Kineserne overhaler

Det er skræmmende at se hvor hurtigt den kinesiske teknologiudvikling går sammenlignet tempoet i Danmark.
Kræftbehandlinger baseret på den enkelte patients gener plus Big Data tegner lovende.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Danske Bank kunne lære af Googles nye retningslinjer for fyring af skandaleramte chefer. I Brasilien er de vilde med Big Data – ikke mindst skattevæsenet.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

En rigtig øl i en virtuel pub

En rigtig øl i en virtuel pub

Da det irske bryggeri Old Irish lancerede deres øl på det georgiske marked brugte de virtual reality til markedsføringen – på en særdeles overraskende måde

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

En af verdens førende ledelseskonsulenter, Alex Osterwalder, forsøger i ny bog at opklare, hvordan etablerede firmaer bliver ved med at forny sig. En del af løsningen kan være en todelt ledelse samt modet til at begå masser af fejl.

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Det gamle supermarkedskoncept er presset af nethandel og nye indkøbsvaner hos forbrugerne. Konceptet skal genopfindes, hvis Coop skal overleve i en digital fremtid, mener virksomhedens nye teknologidirektør, Morten Holm Christiansen: "Coop er en startup med 550.000 kunder. Og det er jo helt unikt."

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

World Economic Forum har netop udpeget Tyskland til verdensmester i Innovation. Det skyldes især den hastige omstilling i retning af Industri 4.0, som i Tyskland ses som afgørende for at sikre fortsat konkurrencedygtighed, arbejdspladser og vækst.
Det er også en omstilling, der rummer muligheder for danske virksomheder og start-ups.

Angst for at blive Amazoned

Angst for at blive Amazoned

Lige om lidt kommer Amazon og rusker op i den danske detailhandel med en kombination af rå styrke og en ekstremt effektiv forretningsmodel. Og så bør danske produktionsvirksomheder overveje hvordan 3D kan bringe dem ind i den digitale økonomi.

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

I dansk detailhandel er Amazons lige ved og næsten-indtog i Norden det, alle taler om, fordi e-handelsgigantens buldrende vækst indgyder både respekt og frygt. På uforlignelig vis er det lykkedes Amazon at suge kunder til sig ved at udnytte teknologi, rabatter og ifølge kritikere ufine tricks.

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Amazons succes kan forklares på mange måder, men lad os zoome ind på de fire vigtigste komponenter: De lave varepriser, det tillokkende loyalitetskoncept, den gigantiske kundebase, samt muligheden for at køre med underskud og finansiere det med andre dele af forretningen.

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Kun én ud af 10 danske handels-og producentvirksomheder har undersøgt muligheden for at sælge varer og services via globale onlinemarkedspladser som Amazon, eBay og Alibaba. Nyt projekt skal lære virksomhederne om platformsalg for dermed at styrke dansk e-eksport.