Danske virksomheder kapitaliserer på israelsk iværksættersucces

De israelske universiteter er blandt verdens bedste til at udklække dygtige iværksættere. Det har flere danske virksomheder fået øjnene op for. Både Mærsk og LEO Pharma investerer i israelske innovationshubs.

Det er endnu en glohed junimorgen i Tel Aviv. De studerende ved Tel Aviv University knokler på med eksamensforberedelse. Men ud over eksamen er det, der optager mange af dem, de ideer og koncepter for de startups, som mange af dem pusler med ved siden af. Det er drømmen om den næste milliardvirksomhed, der driver mange af de studerende, snarere end de store filosoffer og en akademisk karriere. 

Meget tyder på, at de studerendes drømme ikke er taget ud af den blå luft. Tel Aviv University er blandt de bedste i verden til at udklække de iværksættere, der er nøglen til Israels succes som ’The Startup Nation’. Næsten 500 nye virksomheder etableret af tidligere studerende ved Tel Aviv University formåede sidste år at rejse risikovillig kapital. Og otte tidligere studerende kunne i 2017 sige, at de nu står i spidsen for en unicorn – dvs. en startup med en markedsværdi på over en milliard dollar.

Det placerer Tel Aviv University blandt de 10 bedste iværksætteruniversiteter i verden, når man måler på de tidligere studerendes evne til at starte og kapitalisere på nye virksomheder. På det punkt kan selv amerikanske topuniversiteter som Yale, UCLA og Princeton ikke følge med.

Tel Aviv University er ikke en unik israelsk case. Andre naturvidenskabelige fyrtårne som Technion, der er Israels svar på DTU, Weizmann Institute of Science og Hebrew University har også imponerende startup-rater blandt deres tidligere studerende.

Fra Kalundborg til Tel Aviv 

Ambitionen om at udklække iværksættere fra de videregående uddannelser findes overalt i verden. Også i Danmark har skiftende regeringer siden slut-90’erne haft det som politisk mål at styrke iværksætterkulturen. Delegationer af danske universitetsfolk har gennem årene søgt inspiration på universiteter i startup-hotspots som Berlin, San Francisco, Stockholm og Shanghai. Men selv om de administrative barrierer for at starte virksomhed i Danmark er små, er de mentale barrierer desværre fortsat store.

Det vil to danske professionshøjskoler nu lave om på. UC Lillebælt og PH Absalon, der uddanner nogle af Danmarks bedste lærere, diplomingeniører og turismefolk, er i fuld sving med at gøre israelerne kunsten efter. De to professionshøjskoler vil styrke både iværksætteri og teknologi i deres uddannelser igennem dansk-israelske partnerskaber inden for bioøkonomi og leisure management, der kan bringe ny viden til Danmark. Viden, der konkret kan omsættes til endnu stærkere miljøer for studenteriværksætteri på de to institutioner. 

PH Absalon etablerede i 2017 en diplomingeniøruddannelse i bioøkonomi i Kalundborg. Det er en uddannelse, der har samarbejde med lokale virksomheder som f.eks. Novo Nordisk indlejret i sit dna. Uddannelsens ledelse kigger nu mod Israel med det formål at skabe endnu bedre rammer for, at netop deres studerende kan gøre Tel Avivs entreprenante studerende kunsten efter. Ambitionen er, at studenteriværksætteri også skal ind i uddannelsens dna, så der i løbet af nogle år også udklækkes unicorns i Nordvestsjælland.

Mærsk og LEO Pharma går i land i Israel

Det er ikke alene danske uddannelsesinstitutioner, der ser muligheder i det, som de israelske universiteter kan på startup-siden. Også hos store internationale virksomheder som Mærsk og LEO Pharma har man fået øjnene op for det israelske talentudviklingsmiljø udi startups og innovation. Blandt andet derfor er Mærsk blevet partner i The Dock, en israelsk accelerator for maritime startups med udgangspunkt i Technion-universitetet i havnebyen Haifa.

”Vi leder efter muligheder for at skabe den næste bølge af unicorns,” siger Mærsk om investeringen i The Dock.

Var det ikke for Technions imponerende evne til at udvikle dygtige og entreprenante ingeniører, var Mærsks kærlighed næppe faldet på den lidt støvede industriby i det nordlige Israel.

Også LEO Pharma vil have deres andel af Tel Avivs kommende unicorns. Medicinalvirksomheden er netop ved at lancere en innovationshub i Tel Aviv, der skal sikre den danske virksomhed adgang til bl.a. de mange succesrige startups, der etableres af tidligere studerende fra Tel Aviv University.  

Recepten på de imponerende resultater, som Tel Aviv Universitys tidligere studerende skaber, bygger ikke alene på universitetets indsats. Adgangen til risikovillig kapital er mindst lige så afgørende. Her ligger Israel også et stykke foran Danmark. Det skyldes både et risikovilligt økonomiministerium, der pumper risikovillige offentlige penge ud på markedet for startups, og så universiteter, der tager sagen i egen hånd.

På Technion i Haifa mente Ben Soffer, der leder universitets startup-afdeling, at investorerne i Tel Aviv er for langt væk. Derfor rejste Ben Soffer og hans kolleger selv penge til deres egen venturefond, der er målrettet gode ideer udviklet af universitetet og dets studerende. For som Ben Soffer udtrykker det: ’Uden sug i skorstenen kommer der aldrig ild i pejsen.’

Her ligger måske den vigtigste læring fra de israelske universiteter: Man skal sikre sine studerende adgang til gode rammer for studenteriværksætteri og om nødvendigt selv tage ansvar for, at der er finansiering til, at de gode ideer kan vokse.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu