Det tyske startup-alfabet har tre B’er

Når talen går på startups i Tyskland, tænker de fleste formentlig på Berlins energiske scene. Men i Sydtyskland findes to af landets vigtigste startup-kulturer, der byder på unikke og boomende økosystemer, som medfinansieres af lokale industrigiganter.

En fredag formiddag inden det tyske valg blev jeg ringet op af en journalist fra et af de store dagblade i Danmark, som ville skrive en artikel om mulighederne for danske virksomheder i Sydtyskland.

Jeg blev stillet et spørgsmål, som jeg efter tre år som innovationsattaché for Udenrigsministeriet gerne vil svare uddybende på: Hvorfor ligger vores danske innovationscenter lige præcis i München og ikke i f.eks. hovedstaden Berlin?

Der er ingen tvivl om, at Berlin rummer et af Europas største og mest dynamiske startup-miljøer. Men hvis man kun kender det ene B i det tyske startup-alfabet, så snyder man sig selv for to regioner, som har helt unikke og boomende startup-økosystemer: Bayern og Baden-Württemberg.

Med 40.000 nye startups hvert år overgår Berlin klart den sydtyske scene i volumen, men til gengæld peger meget på, at Sydtyskland også er utroligt spændende for såvel danske og internationale virksomheder – ikke mindst fordi sydtyske startups har en rigtig lang levetid.

Tæt samarbejde med industri

En vigtig årsag til den lange levetid er det sydtyske industrilandskab, hvor en tredjedel af de tyske DAX-virksomheder (Deutscher Aktienindex, DAX, er et aktieindeks over de 30 mest handlede aktier på børsen i Frankfurt, red.) heriblandt Allianz, BMW, Bosch, Mercedes og Siemens har hovedkontor. Disse lokale industrigiganter investerer målrettet i unge virksomheder, hvilket giver startups i Sydtyskland god adgang til kapitalindsprøjtninger i opstartsfasen.

Men det handler om mere end kapital. I Sydtyskland nyder startups og forskningsmiljøer også gavn af, at de store koncerner gerne vil samarbejde.

På papiret lyder tunge og traditionsrige virksomheder som Bosch og BMW måske en anelse old school og usexede i kreative startup-ører, men med deres omsætning og brede samarbejdsflade med et stort antal underleverandører er de særdeles attraktive partnere for unge virksomheder, heriblandt danske, der gerne vil integreres på det tyske marked. 

Nye ambitiøse initiativer mod sydvest

I det sydvestligste hjørne af Tyskland, i delstaten Baden-Württemberg, hvor Stuttgart er den største by, har man en følelse af at stå i skyggen af München og Berlin. Men med ca. 573.000 entreprenører fordelt rundt i delstaten og flere DAX-virksomheder byder regionen på et hightech startup-miljø, der strækker sig ud i alle afkroge.

Meget sigende har SAP, en af verdens største software-virksomheder, hjemme i den lille by Walldorf med blot 15.000 indbyggere.

Regionen blomstrer, fordi delstatens største industrivirksomheder gennem de seneste år for alvor har taget startup-mentaliteten til sig. Eksempelvis har Daimler etableret Startup Autobahn, en innovationsplatform, hvor unge, globale tech-virksomheder kan udveksle og realisere deres ideer i samarbejde med Daimlers virksomhedspartnere.

Men Startup Autobahn er udtryk for noget større. Projektet kendetegner et udbredt ønske hos sydtyske industrigiganter om at gentænke deres traditionelle produktions- og virksomhedsmodeller.

Det er en tilgang, som bærer frugt: I sidste programrunde af Startup Autobahn deltog 28 startups, som realiserede mere end 50 fælles projekter med Daimlers kommercielle partnere.

Shared Agenda: En fælles fremtid

München kan let sætte krydser ved en lang række centrale faktorer, som udgør et stærkt iværksættermiljø. Byen er i år blevet kåret af EU til at være Europas vigtigste centrum for informations- og kommunikationsteknologi.

Den bayerske delstat vil investere 1,5 milliarder euro i digitalisering, og 40 pct. af de tyske it-virksomheder har hjemme i München.

Samtidig er de to eliteuniversiteter, Technische Universität München, TUM, og Ludwig-Maximilians-Universität, blandt de mest entreprenante universiteter i Tyskland som henholdsvis nummer et og fire.

Det er også i Bayern, at Tyskland største universitetsnetværk for sociale entreprenører, Social Entrepreneurship Akademie, eksisterer. Det blev grundlagt i 2010 som et fælles initiativ mellem Münchens fire universitetsbaserede entreprenørskabscentre.

Efter tre år som innovationsattaché er det derfor ikke kun de fine tal, men samarbejdskulturen mellem delstat, virksomheder og forskere, som jeg især har hæftet mig ved i både Bayern og Baden-Württemberg.

Årsagen til den sydtyske succes kan sammenfattes i begrebet shared agenda. Der eksisterer en fælles agenda på alle niveauer om, at et innovativt startup-miljø hjælper regionen til at forblive innovativ og samtidig er med til at fremtidssikre de store virksomheder.

Når man repeterer det tyske startup-alfabet, er der altså god grund til at huske, at det består af tre B’er.

Forrige artikel Bitcoin-klondyke forbruger næsten lige så meget strøm som Danmark Bitcoin-klondyke forbruger næsten lige så meget strøm som Danmark Næste artikel Skattepolitisk guru: Digitalisering kan revolutionere det globale skattesystem Skattepolitisk guru: Digitalisering kan revolutionere det globale skattesystem
Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Danske virksomheder skal tænke på en helt anden måde, hvis de ikke skal tabe konkurrencen om avancerede løsninger på fremtidens globale markeder. Danske løsninger er rettet mod den høje ende af markedet, men en stor del af klodens forbrugere efterspørger teknologi, der kan opfylde deres basale behov til en lav pris.

Mobilen er øjenlægens forkontor

Mobilen er øjenlægens forkontor

Den teknologiske hjælp er helt afhængig af at spille sammen med det lokale sundhedsvæsen. Peek Vision har udviklet en app til øjenundersøgelser i udviklingslande ved hjælp af smartphones. Den skal sortere de raske fra, så øjenlægerne bruger tiden på de rigtige patienter.

Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige

Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige

Danske høreapparater plejer at være blandt de dyreste og mest avancerede i verden. Startup-virksomheden Audientes satser i stedet på at sælge billige høreapparater til lande, hvor millioner af mennesker ikke har råd til at få afhjulpet deres høretab.

En bredside mod tech-giganterne

En bredside mod tech-giganterne

Forfatteren til bogen ”Verden fra forstanden”, den amerikanske journalist Franklin Foer, leverer i en samtale med Danmarks tech-ambassadør en solid bredside med tech-giganterne, som han mener har fået en alt for stor rolle i vores liv.

Kinas første robot-restaurant

Kinas første robot-restaurant

En af Kinas store restaurantkæder, Haidilao, har åbnet den første restaturant, hvor robotter i vidt omfang har erstattet både kokke og tjenere.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Kineserne overhaler

Kineserne overhaler

Det er skræmmende at se hvor hurtigt den kinesiske teknologiudvikling går sammenlignet tempoet i Danmark.
Kræftbehandlinger baseret på den enkelte patients gener plus Big Data tegner lovende.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Danske Bank kunne lære af Googles nye retningslinjer for fyring af skandaleramte chefer. I Brasilien er de vilde med Big Data – ikke mindst skattevæsenet.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

En rigtig øl i en virtuel pub

En rigtig øl i en virtuel pub

Da det irske bryggeri Old Irish lancerede deres øl på det georgiske marked brugte de virtual reality til markedsføringen – på en særdeles overraskende måde

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

En af verdens førende ledelseskonsulenter, Alex Osterwalder, forsøger i ny bog at opklare, hvordan etablerede firmaer bliver ved med at forny sig. En del af løsningen kan være en todelt ledelse samt modet til at begå masser af fejl.

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Det gamle supermarkedskoncept er presset af nethandel og nye indkøbsvaner hos forbrugerne. Konceptet skal genopfindes, hvis Coop skal overleve i en digital fremtid, mener virksomhedens nye teknologidirektør, Morten Holm Christiansen: "Coop er en startup med 550.000 kunder. Og det er jo helt unikt."

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

World Economic Forum har netop udpeget Tyskland til verdensmester i Innovation. Det skyldes især den hastige omstilling i retning af Industri 4.0, som i Tyskland ses som afgørende for at sikre fortsat konkurrencedygtighed, arbejdspladser og vækst.
Det er også en omstilling, der rummer muligheder for danske virksomheder og start-ups.

Angst for at blive Amazoned

Angst for at blive Amazoned

Lige om lidt kommer Amazon og rusker op i den danske detailhandel med en kombination af rå styrke og en ekstremt effektiv forretningsmodel. Og så bør danske produktionsvirksomheder overveje hvordan 3D kan bringe dem ind i den digitale økonomi.

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

I dansk detailhandel er Amazons lige ved og næsten-indtog i Norden det, alle taler om, fordi e-handelsgigantens buldrende vækst indgyder både respekt og frygt. På uforlignelig vis er det lykkedes Amazon at suge kunder til sig ved at udnytte teknologi, rabatter og ifølge kritikere ufine tricks.

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Amazons succes kan forklares på mange måder, men lad os zoome ind på de fire vigtigste komponenter: De lave varepriser, det tillokkende loyalitetskoncept, den gigantiske kundebase, samt muligheden for at køre med underskud og finansiere det med andre dele af forretningen.

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Kun én ud af 10 danske handels-og producentvirksomheder har undersøgt muligheden for at sælge varer og services via globale onlinemarkedspladser som Amazon, eBay og Alibaba. Nyt projekt skal lære virksomhederne om platformsalg for dermed at styrke dansk e-eksport.