Farvel til din gamle bank

Finansverdenens overgang til den nye digitale tidsalder vil byde på radikale forandringer i den måde, vi bruger og opfatter bankerne på. Bankernes aktiviteter er en forudsætning for, at vi kan udvikle vores samfund. Det er bankerne derimod ikke.

Bankdirektør Peter Straarups afskedsreception var på mange måder emblematisk. Hele C20 indekset stod som skoledrenge foran rektors kontor i sirlig kø ned ad trappen og ventede på at ’komme til’.

Ikke så mærkeligt. En nylig undersøgelse fra MIT Sloan viser, at transaktionsøkonomien fylder over 700 gange så meget som produktionsøkonomien. Dvs. at for hver krone, der bliver produceret, bliver der flyttet rundt på den for 700 kroner. Så for bankverdenen står resten af erhvervslivet gerne i kø. Endnu.

Engang var det omvendt, og mange vil nok sige, at spekulations- og investeringsmarkedet har overhalet sig selv flere gange. Alligevel er der en helt central og enormt vigtig opgave i finansverdenen, som har at gøre med investering, prioritering og håndtering af udvikling i hele vores samfund. Den opgave har hidtil været håndteret af banker. Men sådan behøver det ikke nødvendigvis at være.

”Banking is necessary, banks are not”, sagde Bill Gates. Dybest set kan de fleste finansielle transaktioner overtages af algoritmer. Det gør finansverdenen til en del af den nye, digitale verdensorden, der skal løfte åget fra en træt og udtjent industrialisering, som er på vej på efterløn.

’Banking’ er en forudsætning for, at vi kan udvikle vores samfund videre. Banker er ikke.

Først var det pladebranchen, der styrtede fra cd-fortjenestens tinder til en hulkindet tilværelse med ringetonemusik som primær indtægtskilde. Nu kommer turen til en lang række brancher, der måske stadig har det lunt, men som godt kan se, hvor rutsjebanen fører hen – nedad – hvis ikke man er i stand til at genopfinde sig selv og flytte sig med udviklingen i stedet for at bekæmpe den.

Butikshandel, forlag, turistkontorer står snart for skud. Og det samme den største branche over dem alle, finansverdenen.

Derfor er det en af de vigtigste samfundsopgaver overhovedet, at vi hjælper den verden, der beskæftiger sig med ’banking’, til at komme overens med de nye spilleregler, de organiske og hurtige former, alle mulighederne, som vi kender dem fra digitaliseringen.

Mens pladebranchens cd-salg tog endnu et dyk, entrerede svenske Spotify verdensscenen og nappede i en pinligt forsinket debut i januar 500.000 danskere over på sin tjeneste.

Måske kan vi nå at flytte fødderne tilstrækkeligt hurtigt til, at vi kan lave en pendant til Spotify i den danske finansverden? Det ville have uoverskueligt positive konsekvenser, hvis vi som økonomisk ansvarligt, social bevidst og digitalt orienteret klimaland indrettede vores finansielle sektor efter de digitale fluktuationer, leveregler og muligheder.

Tænk hvis det at ’gå i banken’ var en anden vandring end den dødemandsvals, som nærkonkurser foretager for at låne sig til et sidste gisp. Tænk hvis det var for at tanke op på checklister, forretningsmodeller, organisationstiltag og andre relevante forhold, som virksomheder og brancher skal oppe sig på, hvis de vil vende de digitale udfordringer til digitale muligheder.

Selvom vi har en vis digital skepsis over for det ’hæderkronede’ – og dermed ret fastlåste – og slet ikke kan afstemme virkestil med finanssektoren, har vi i Innovation Lab kastet os over bankverdenen på et tidspunkt, hvor den er mest udskældt, skandaleramt og krisemartret. Det giver en herlig modtagelighed over for det nye. Det er ikke et spørgsmål, om man skal den radikale forandring, men udelukkende et spørgsmål om hvilken.

Vi starter i første omgang et netværk, FIN eller Financial Innovation Network, der skal føre de digitale forfronter ind i finansverdenen. Her skal vi eksperimentere med tanker om en ny bankverden.

For tænk hvis vi kunne forandre verdens finansielle spilleregler til at være lidt mere organiske og lidt mere kongruente med den tid, de regulerer. Hvis nu der var lidt mindre Netbank og lidt mere digital vidensbank bag palisanderpanelerne. Så kunne Danmark blive rollemodel for noget væsentlig mere skalérbart end vindmølleopsætning og varme hænder i ældreplejen.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Rend mig i rettighederne Næste artikel Dansk iværksætteri stagnerer
Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Danske virksomheder skal tænke på en helt anden måde, hvis de ikke skal tabe konkurrencen om avancerede løsninger på fremtidens globale markeder. Danske løsninger er rettet mod den høje ende af markedet, men en stor del af klodens forbrugere efterspørger teknologi, der kan opfylde deres basale behov til en lav pris.

Mobilen er øjenlægens forkontor

Mobilen er øjenlægens forkontor

Den teknologiske hjælp er helt afhængig af at spille sammen med det lokale sundhedsvæsen. Peek Vision har udviklet en app til øjenundersøgelser i udviklingslande ved hjælp af smartphones. Den skal sortere de raske fra, så øjenlægerne bruger tiden på de rigtige patienter.

Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige

Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige

Danske høreapparater plejer at være blandt de dyreste og mest avancerede i verden. Startup-virksomheden Audientes satser i stedet på at sælge billige høreapparater til lande, hvor millioner af mennesker ikke har råd til at få afhjulpet deres høretab.

En bredside mod tech-giganterne

En bredside mod tech-giganterne

Forfatteren til bogen ”Verden fra forstanden”, den amerikanske journalist Franklin Foer, leverer i en samtale med Danmarks tech-ambassadør en solid bredside med tech-giganterne, som han mener har fået en alt for stor rolle i vores liv.

Kinas første robot-restaurant

Kinas første robot-restaurant

En af Kinas store restaurantkæder, Haidilao, har åbnet den første restaturant, hvor robotter i vidt omfang har erstattet både kokke og tjenere.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Kineserne overhaler

Kineserne overhaler

Det er skræmmende at se hvor hurtigt den kinesiske teknologiudvikling går sammenlignet tempoet i Danmark.
Kræftbehandlinger baseret på den enkelte patients gener plus Big Data tegner lovende.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Danske Bank kunne lære af Googles nye retningslinjer for fyring af skandaleramte chefer. I Brasilien er de vilde med Big Data – ikke mindst skattevæsenet.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

En rigtig øl i en virtuel pub

En rigtig øl i en virtuel pub

Da det irske bryggeri Old Irish lancerede deres øl på det georgiske marked brugte de virtual reality til markedsføringen – på en særdeles overraskende måde

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

En af verdens førende ledelseskonsulenter, Alex Osterwalder, forsøger i ny bog at opklare, hvordan etablerede firmaer bliver ved med at forny sig. En del af løsningen kan være en todelt ledelse samt modet til at begå masser af fejl.

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Det gamle supermarkedskoncept er presset af nethandel og nye indkøbsvaner hos forbrugerne. Konceptet skal genopfindes, hvis Coop skal overleve i en digital fremtid, mener virksomhedens nye teknologidirektør, Morten Holm Christiansen: "Coop er en startup med 550.000 kunder. Og det er jo helt unikt."

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

World Economic Forum har netop udpeget Tyskland til verdensmester i Innovation. Det skyldes især den hastige omstilling i retning af Industri 4.0, som i Tyskland ses som afgørende for at sikre fortsat konkurrencedygtighed, arbejdspladser og vækst.
Det er også en omstilling, der rummer muligheder for danske virksomheder og start-ups.

Angst for at blive Amazoned

Angst for at blive Amazoned

Lige om lidt kommer Amazon og rusker op i den danske detailhandel med en kombination af rå styrke og en ekstremt effektiv forretningsmodel. Og så bør danske produktionsvirksomheder overveje hvordan 3D kan bringe dem ind i den digitale økonomi.

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

I dansk detailhandel er Amazons lige ved og næsten-indtog i Norden det, alle taler om, fordi e-handelsgigantens buldrende vækst indgyder både respekt og frygt. På uforlignelig vis er det lykkedes Amazon at suge kunder til sig ved at udnytte teknologi, rabatter og ifølge kritikere ufine tricks.

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Amazons succes kan forklares på mange måder, men lad os zoome ind på de fire vigtigste komponenter: De lave varepriser, det tillokkende loyalitetskoncept, den gigantiske kundebase, samt muligheden for at køre med underskud og finansiere det med andre dele af forretningen.

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Kun én ud af 10 danske handels-og producentvirksomheder har undersøgt muligheden for at sælge varer og services via globale onlinemarkedspladser som Amazon, eBay og Alibaba. Nyt projekt skal lære virksomhederne om platformsalg for dermed at styrke dansk e-eksport.