Googles etiske balancegang med kunstig intelligens

Peter Hesseldahl

Googles CEO Sundar Pichai holder sig ikke tilbage, når han beskriver betydningen af kunstig intelligens. Han har sammenlignet AI med opfindelsen af ilden, og sagt, at AI er vigtigere for menneskehedens udvikling end elektricitet.

Pichai har også annonceret, at efter nogle år hvor Googles vigtigste fokus var at udvikle mobile løsninger, vil kunstig intelligens fremover stå i centrum for udviklingen.
 
Som alle vigtige teknologier kan kunstig intelligens også misbruges, men der er det specielle ved kunstig intelligens, at teknologien helt på egen hånd kan udvikle sig i yderst uheldige retninger.
 
Maskinerne kan i stigende grad tage ved lære, opbygge erfaring og forståelse for verden. Problemet er, at de konklusioner maskinen finder frem til i forhold til, hvad det er rigtigt eller forkert, kan stride imod de værdier og mål, som vi mennesker foretrækker at leve efter.
 
En grundlov for at styre de næste 10 års udvikling
 
Hvis AI vitterligt får så vigtig en rolle, som Pichai forudser, er det afgørende, at teknologien følger principper, som sikrer, at maskinerne opfører sig etisk ansvarligt, og at deres analyser og konklusioner er fair, uden diskrimination og mulige for mennesker at gennemskue og argumentere med.
 
Sidste juni offentliggjorde Google 7 principper for ansvarlig brug af AI, og samtidig angav de fire ”red lines”; grænser for hvor Google vil engagere sig – se underst i artiklen.
 
For at sikre at de etiske principper bliver efterlevet, oprettede Google en afdeling for ”ansvarlig innovation”. Den ledes af Jen Gennai.
 
Gennai understreger, at hendes afdeling ikke skal fungere som en slags internt Google-politi:
 
”Vi går i samarbejde med udviklerne. Vi sørger for at de hører de rette ideer undervejs, vi underviser dem og går i dialog omkring de etiske principper, og vi søger at få dem til at overveje konsekvenserne af deres arbejde” siger Jen Gennai med en umiskendelig irsk accent:
 
”Det er vores måde at holde os selv fast på det slogan, som Google har haft fra starten: Don’t be evil. Med vores principper for AI har vi forsøgt at skabe en slags grundlov, vi kan styre efter de næste ti år. Vi mener, at det vil føre til en mere positiv og bæredygtig fremtid for os, hvis vi holder en klar etisk linje.”
 
Google anvender kunstigt intelligens meget bredt:

Den grundlæggende ydelse, søgemaskinen, bliver konstant forfinet og mere erfaren med maskinlæring. En voksende serie af hjemmeelektronik og tjenester er baseret på stemmegenkendelse som lærer med kunstig intelligens.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu