Hvordan bliver vi mere kollektivt intelligente? :: MOOC’er er blevet modne :: Innovation for murstensfabrikanter

Geoff Mulgan, Nestas direktør, mener, at vi har brug for en helt ny disciplin: at forstå hvordan man i fællesskab kan tage bedre beslutninger. Det har man forstået på de danske teglværker, der formår at innovere uden at plastre væggene til med Post-its.

Jeg har interviewet Geoff Mulgan mange gange gennem de seneste 25 år eller så. Første gang da han stiftede den indflydelsesrige britiske tænketank Demos i 1993, senere som leder af forskellige strategi- og policy-enheder i Downing Street 10, og nu som direktør for den vægtige britiske innovationsfond Nesta.

Hver gang jeg har talt med Mulgan, har jeg lært lidt mere, end jeg forventede, selv om mine forventninger efterhånden er høje. Han – og Nesta som organisation – har evnen til at være et par skridt foran og se nye centrale problemstillinger, som de fluks sætter spændende projekter i gang omkring.

Geoff Mulgan har netop udgivet bogen ’Big Mind’, der systematisk forsøger at beskrive, hvordan vi som samfund, virksomheder og borgere kan blive bedre til at arbejde sammen og tage beslutninger i en verden, der er stadig tættere forbundet, i større systemer og med en højere grad af indbyrdes afhængighed.

Vi bringer – endnu – et interview med Mulgan om hans observationer og konklusioner.

Et eksempel på, at samarbejde er blevet mere globalt og virtuelt og dermed på mange måder kortslutter gamle industrier og måder at opnå et mål på, er MOOC, de online undervisningsprogrammer, som ethvert universitet og skole holder nøje øje med.

Massive Open Online Courses hittede voldsomt for nogle år siden, og de mest søgte kurser havde 250.000 tilmeldte. Et af problemerne var bare, at langt størstedelen af de tilmeldte faldt fra igen, det var uvist om deltagerne overhovedet lærte noget, og så var det desuden uklart, hvordan forretningsmodellen for udbyderne, dvs. mange af verdens førende universiteter, var.

Det betød, at MOOC’er faldt lidt i unåde, men en ny undersøgelse viser, at de faktisk udvikler sig stabilt. Som min kollega Torben Andersen skriver, er antallet af kurser og udbydere stigende. 20 millioner studerende meldte sig til et onlinekursus sidste år, og den gode nyhed for branchen er, at en voksende del af dem nu også betaler for det.

Vi har en ny klummeskriver i denne uge. Frank Rosengreen Lorenzen er direktør i en innovationsvirksomhed, men som man kan læse i klummen, er han ikke bleg for at lange hårdt ud efter den slags innovationsmetoder, der bliver lige lovlig smarte og præget af seminarer og vægge fulde af Post-its i pangfarver.

Lyt i stedet til medarbejderne og skab en kultur, hvor alle kan give deres besyv med. Sådan har man på danske teglværker, skriver Frank Rosengreen Lorenzen, formået at udvikle en global og specialiseret eksport for noget så basalt som mursten.

Alle de største sessioner fra sidste uges World Economic Forum i Davos ligger nu frit tilgængeligt til download på www.weforum.org. Mange af dem handler om, hvordan teknologi forandrer samfundets spilleregler, og som bekendt er det ikke hvem som helst, der sidder og diskuterer.

Jeg kan virkelig anbefale at høre den session, der handler om trust, og hvordan tillid er afgørende for, hvordan platforme, der indsamler ekstreme mængder data om brugerne, kan fungere.

Problemstillingen bliver vendt og drejet informativt og åbenhjertigt i en times diskussion mellem bl.a. den nye CEO for Uber, Dara Khosrowshahi, Alphabets (Googles moderselskab) CFO Ruth Porat og Rachel Botsmann, som i sin tid lancerede begrebet collaborative economy, og som vi interviewede om tillid til MM Next for et par måneder siden.

Oh yes, der er nok af vigtige ting at følge med!

God fornøjelse med læsningen,

Peter Hesseldahl,

redaktør

Forrige artikel Vestager om tech-giganterne :: IR 4.0-diskussionen fortsætter i Davos :: Gyldne tider for grønne virksomheder i Sydkorea Vestager om tech-giganterne :: IR 4.0-diskussionen fortsætter i Davos :: Gyldne tider for grønne virksomheder i Sydkorea Næste artikel Opgøret med techgiganterne :: Droner i det danske forsvar :: Den digitale autobahn Opgøret med techgiganterne :: Droner i det danske forsvar :: Den digitale autobahn
En bredside mod tech-giganterne

En bredside mod tech-giganterne

Forfatteren til bogen ”Verden fra forstanden”, den amerikanske journalist Franklin Foer, leverer i en samtale med Danmarks tech-ambassadør en solid bredside med tech-giganterne, som han mener har fået en alt for stor rolle i vores liv.

Kinas første robot-restaurant

Kinas første robot-restaurant

En af Kinas store restaurantkæder, Haidilao, har åbnet den første restaturant, hvor robotter i vidt omfang har erstattet både kokke og tjenere.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Kineserne overhaler

Kineserne overhaler

Det er skræmmende at se hvor hurtigt den kinesiske teknologiudvikling går sammenlignet tempoet i Danmark.
Kræftbehandlinger baseret på den enkelte patients gener plus Big Data tegner lovende.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Danske Bank kunne lære af Googles nye retningslinjer for fyring af skandaleramte chefer. I Brasilien er de vilde med Big Data – ikke mindst skattevæsenet.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

En rigtig øl i en virtuel pub

En rigtig øl i en virtuel pub

Da det irske bryggeri Old Irish lancerede deres øl på det georgiske marked brugte de virtual reality til markedsføringen – på en særdeles overraskende måde

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

En af verdens førende ledelseskonsulenter, Alex Osterwalder, forsøger i ny bog at opklare, hvordan etablerede firmaer bliver ved med at forny sig. En del af løsningen kan være en todelt ledelse samt modet til at begå masser af fejl.

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Det gamle supermarkedskoncept er presset af nethandel og nye indkøbsvaner hos forbrugerne. Konceptet skal genopfindes, hvis Coop skal overleve i en digital fremtid, mener virksomhedens nye teknologidirektør, Morten Holm Christiansen: "Coop er en startup med 550.000 kunder. Og det er jo helt unikt."

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

World Economic Forum har netop udpeget Tyskland til verdensmester i Innovation. Det skyldes især den hastige omstilling i retning af Industri 4.0, som i Tyskland ses som afgørende for at sikre fortsat konkurrencedygtighed, arbejdspladser og vækst.
Det er også en omstilling, der rummer muligheder for danske virksomheder og start-ups.

Angst for at blive Amazoned

Angst for at blive Amazoned

Lige om lidt kommer Amazon og rusker op i den danske detailhandel med en kombination af rå styrke og en ekstremt effektiv forretningsmodel. Og så bør danske produktionsvirksomheder overveje hvordan 3D kan bringe dem ind i den digitale økonomi.

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

I dansk detailhandel er Amazons lige ved og næsten-indtog i Norden det, alle taler om, fordi e-handelsgigantens buldrende vækst indgyder både respekt og frygt. På uforlignelig vis er det lykkedes Amazon at suge kunder til sig ved at udnytte teknologi, rabatter og ifølge kritikere ufine tricks.

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Amazons succes kan forklares på mange måder, men lad os zoome ind på de fire vigtigste komponenter: De lave varepriser, det tillokkende loyalitetskoncept, den gigantiske kundebase, samt muligheden for at køre med underskud og finansiere det med andre dele af forretningen.

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Kun én ud af 10 danske handels-og producentvirksomheder har undersøgt muligheden for at sælge varer og services via globale onlinemarkedspladser som Amazon, eBay og Alibaba. Nyt projekt skal lære virksomhederne om platformsalg for dermed at styrke dansk e-eksport.

3D print gør helt nye forretningsmodeller mulige

3D print gør helt nye forretningsmodeller mulige

3D print er ikke blot et nyt værktøj i produktion eller i udviklingsafdelingen. På sigt kan teknologien ændre hele den måde, virksomheder skaber værdi for kunderne. Men de muligheder skal defineres af ledelsen – ikke teknikken.

Da Jeff Bezos tog Amazon fra dødsdømt til dominerende

Da Jeff Bezos tog Amazon fra dødsdømt til dominerende

I 2001 stod Amazon ved en korsvej. Hvordan skulle selskabet skabe ny vækst? Stifter Jeff Bezos lod sig inspirere af forskellige ledelsestænkere, og det førte bl.a. til konceptet bag den selvforstærkende effekt, der siden har fået millioner af kunder i især USA til at klæbe sig til Amazons platform.

Hvordan skal vi regulere den digitale teknologi?

Hvordan skal vi regulere den digitale teknologi?

Det er ikke nemt at skabe globalt samarbejde og forståelse for hvordan man sikrer at den teknologiske udvikling kommer alle til gavn.
FN, World Economic Forum og den danske tech-ambassadør arbejder på problemet. Selv koreanerne er begyndt at stille spørgsmål ved udviklingen.