Kunstig intelligens står øverst på investorernes ønskeseddel

AI-virksomheder verden over tiltrækker milliardinvesteringer som aldrig før – og det kan betale sig for danske virksomheder at være med i løbet.

Af Katrine Paaby Joensen, chef for Innovation Centre Denmark, Silicon Valley

Da Softbanks founder, Masayoshi Son, lancerede sin 100 milliarder USD ”Vision Fund” i 2017, vakte fondens betragtelige størrelse opmærksomhed − selv i Silicon Valley, hvor man ellers er vant til at jonglere med meget store mængder risikovillig kapital.

Softbank har netop lanceret sin Vision Fund 2, som med et endnu større budget på 108 milliarder USD vil være den største tech-fond i verden. Fokus for investeringerne er − ikke overraskende − AI.

Softbank Groups COO, Marcelo Claure, blev for nylig spurgt af en håbefuld startup om gode råd til deres forretningsudvikling. Han var ikke i tvivl om svaret: ”Tænk stort, vær passioneret – og integrer AI i forretningsmodellen.”

Kunstig intelligens bliver hastigt en større og større del af vores hverdag. I Silicon Valley ser og hører vi dagligt om nye og interessante måder at bruge kunstig intelligens på. Eksemplerne er mange:

- "Grab and go"-detailbutikker som Amazon Go, hvor du blot hiver varer ned fra hylderne og går ud igen uden at stå i kø for at betale.

- En nuttet social robot, der udvikler en personlighed gennem interaktion med sin ejer.

- Inden for den kunstneriske sfære; den 19-årige student Robbie Barrat, som har trænet neurale netværk til at lave kunstværker, der tager arven op efter surrealisterne.

- Callcentre, hvor ledelsen ikke længere behøver at coache medarbejderne, fordi kunstig intelligens følger med i kundesamtalerne og leverer øjeblikkelig feedback med ikoner på skærmen. For eksempel dukker et hjerteikon op, hvis det konstateres, at den ansatte ikke udviser nok empati i stemmeføringen.

Er AI løsningen eller problemet?

Debatten om automatisering versus ’augmentering’ deler fortsat vandene.  

Som optimist fokuserer man på, at kunstig intelligens er et redskab, der øger værdien af og letter menneskets indsats – en 21. århundrede-version af skovlen.

Derudover vil intelligente robotter kunne løse en række opgaver, som ingen formentlig vil savne, såsom håndtering af nukleart affald.

Og så er der de helt store potentielle gevinster, hvis vi kan sikre artens og klodens overlevelse med præcisionsmedicin, smart energiforbrug og fødevareproduktion ved hjælp af kunstig intelligens.

Er man skeptiker, kan man hæfte sig ved de mange jobs, der sandsynligvis bliver erstattet af kunstig intelligens.

Som ovennævnte eksempler antyder, får både kassemedarbejdere, chefer og visuelle kunstnere konkurrence. Og listen over udfordrede professioner er selvfølgelig længere.

Dertil kommer de etiske, juridiske og sikkerhedsmæssige udfordringer ved at lægge vores data og infrastruktur i hænderne på maskinlærende algoritmer, hvis beslutningsproces vi ikke forstår.
 
Det får nogle til at frygte, at vi mister kontrollen og bliver udmanøvreret af hyperintelligente, selvlærende væsener, der kender os og vores forbrugsvaner bedre, end vi selv gør. Hverken regeringer, bestyrelser eller administrerende direktører vil have megen indflydelse i disse mere dystopiske scenarier.

Silicon Valley satser stort på AI

I 2018 tog Innovationscentret et kig på perspektiverne for fremtidens arbejdsmarked set fra Silicon Valley. Der er her på stedet − heldigvis da − en overvejende tro på, at kunstig intelligens er et redskab til at hjælpe menneskeheden.

Der er samtidig bevidsthed om, at AI er andet og mere end et teknisk fænomen, hvilket Stanfords nye institut for ’Human-Centered AI’ er udtryk for.

Filosofien bag er, at AI ikke kun er et domæne for ingeniører og matematiske genier, men også for økonomer, jurister, psykologer, miljøeksperter, fysikere, læger og mange andre, som kan og bør være med til at sætte deres præg på udviklingen.

Samtidig er vi vidne til, hvordan entreprenante virksomheder i Silicon Valley finder på nye muligheder for at anvende AI i vores hjem, på vejene, i luften, på arbejdspladsen og hospitalerne. Ikke alle de gode idéer vil overleve, men tendensen er klar – kunstig intelligens bliver i stigende grad en integreret del af vores hverdag, som vi skal forholde os til.

Den store investeringsiver er et tydeligt tegn på, at kunstig intelligens ikke blot er en døgnflue.

Alene i andet kvartal af 2019 er der investeret næsten 7,5 milliarder USD i AI-virksomheder verden over, heraf cirka 40 procent i USA. Og vi er langt fra toppen eller mætningspunktet. Professionelle kommentatorer fra Silicon Valley forudser en investeringsvækst på 200-250 procent i AI-virksomheder.
 
Nye tal viser, at de mest investeringsaktive virksomheder er amerikanske, herunder Intel, Google, Salesforce, GE, Bloomberg, Qualcomm og M12, som har gennemført over 300 AI-investeringer de seneste seks år.

De otte største investorer, alle fra vores egen baghave her i Silicon Valley, har i de seneste seks år investeret i mere end 500 AI-virksomheder. Men også andre aktører, ikke mindst Kina, Storbritannien, Indien og Israel, sætter massivt ind.

De enorme summer, som Softbanks Vision Fund 2 og andre vil investere i AI, udgør en imponerende drivkraft. Det understreger samtidigt behovet for, at også danske virksomheder stiller skarpt på, hvordan AI kan bidrage til innovation, forretningsudvikling og konkurrencedygtighed.

Der er milliarder af muligheder, hvis man deltager i kapløbet. Det kan godt betale sig at være med − og løbe stærkt.

Innovationscenteret i Silicon Valley indhenter viden og indsigt om muligheder og udfordringer ved kunstig intelligens.  

Med Applied AI Academy i efteråret 2019 tilbyder vi virksomheder og organisationer en unik mulighed for at udforske betydningen og anvendelsesmulighederne af AI for netop deres konkrete udfordringer.
 
Læs mere her.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu