Nybyggerne på havet

Seasteading Institute arbejder på at skabe kolonier til søs, fri for statsmagtens indblanding. Silicon Valley milliardæren Peter Thiel støtter projektet, der nu vil opstille de første flydende bygninger i Fransk Polynesien.

Der findes mennesker, der drømmer om at grundlægge deres egen stat. De er overbeviste om at de kunne skabe et langt bedre og mere effektivt samfund, hvis blot de kunne slippe fri af statsmagtens inkompetente indblanden.

I gamle dage drog religiøse og ideologiske samfund til fjerne steder som Sydamerika, og grundlagde kolonier. I dag drømmer nogle om at tage til Mars og fortsætte menneskeheden derfra.
 
Og så er der nogle, der arbejder på at etablere selvstændige kolonier på havet - de kalder det ”seasteading”.
 
12 sømil, 22 km, fra kysten er man i internationalt farvand, og der gælder nationalstaternes regler ikke. I teorien kan man etablere en frizone, hvor beboerne selv sætter reglerne.
 
Der har været mange tilløb i de seneste årtier, men et af projekterne kom et stort videre mod realisering sidste år, da den amerikanske organisation Seasteading Institute indgik en aftale med Fransk Polynesien om at bygge en lille enklave på i første omgang 12 flydende elementer med boliger, kontorer, hotel og restauranter.

 

Login