Overblik: Djævelske digitale dilemmaer

Den eksponentielle udvikling af teknologi er ved at blive for meget af det gode.
Apple satser på streamingtjenester, når salget af hardware stagnerer

Peter Hesseldahl

”Den største fare er ikke, at maskinerne tager vores jobs eller dræber os. Det er, at vi bliver som dem,” siger den tyske fremtidsforsker Gerd Leonhard i dagens interview.

Leonhard var hovedtaler på Altinget og Mandag Morgens store Arena Summit i Tivoli forleden, hvor han bombarderede publikum med inspirerende, tankevækkende og skræmmende glimt af den fremtid, vi er på vej mod, hurtigere og hurtigere.

Selv om Leonhard leder et schweizisk konsulentfirma, der rådgiver store virksomheder om teknologiens mange muligheder, virker det, som om han selv er ved at synes, at det bliver for meget af det gode.

Når vi installerer kunstig intelligens, internet of things og smarte robotter, er vi tilbøjelige til at fjerne og glemme de værdier, der dybest set er de vigtigste og meningsfulde for mennesker. Og når vi glemmer mennesket, går teknologien fra at være magic til at være toxic – giftig.

Men hvad skal vi gøre ved det? Hvis ikke vi investerer og udvikler teknologien, bliver vi kørt over af dem, der gør. Og så bliver det USA og Kina, der definerer, hvad der er acceptabelt i den nye digitale tidsalder. Og dem, der tjener alle pengene.

Det kan virke, som om techgiganterne er så rige og så fasttømrede, at intet længere kan true deres position.

Apple blev sidste år det første selskab nogensinde med en værdi på over 1.000 milliarder dollars. For præcist et halvt år siden toppede aktien, men tre måneder senere havde Apple tabt 40 procent af værdien, da de første meldinger indløb om faldende indtægter og vigende salg af iPhones.

I sidste uge lancerede CEO Tim Cook Apples store satsning på streaming af video, der skal tage kampen op mod Netflix. Som Wall Street Journal konkluderer i deres grundige analyse, er Apple TV et led i en generel strategi, der skal gøre datatjenester som tv og nyheder til en større del af forretningen for at imødegå, at salget af hardware stagnerer.

Det bliver interessant at se, om Apples værdi nogensinde igen kommer op over de 1.000 milliarder dollars. Lige nu er værdien på 892 milliarder.

God fornøjelse med læsningen!


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu