Overblik: Vestager: Europa er social markedsøkonomi

Den danske konkurrencekommissær har lanceret en interessant analyse af techgiganternes tendens til monopol. Og så kan du tage en lærerig lille test af din viden om AI.

Hvis der er nogen, der forstår at udskrive bøder, så er det Margrethe Vestager. For et par uger siden gik det ud over Google, de fik en bøde på 11 milliarder kroner. Også for Facebook, Amazon og Apple har den danske konkurrencekommissær været et dyrt bekendtskab.

I torsdags præsenterede Vestager en ny rapport, hun har fået udarbejdet, hvor tre eksperter gennemgår, hvordan den traditionelle måde at regulere dominerende selskaber på skal justeres for at passe til de udfordringer, som de digitale giganter rejser.

Selv hvis konkurrencepolitik ikke lige er ens store lidenskab, så er det faktisk en spændende rapport, fordi den klart og forholdsvist kort og letlæst beskriver, hvorfor de digitale platforme har så stærke tilbøjeligheder til at blive monopoler.

Rapporten gennemgår også en lang række af de måder, en platform kan udnytte sin dominerende position til at kvæle konkurrenter og skaffe sig unfair fordel.

Mandag Morgen fik et langt interview med Margrethe Vestager i fredags, og et af emnerne i samtalen var forskellene på, hvordan Europa regulerer techgiganterne sammenlignet med Kina og USA:

”Vi siger ikke, at borgeren må underordne sig, som man gør i Kina. Vi siger heller ikke, at markedet er bedst. Og at vi er bange for staten. Det er jo fundamentet i USA. I Europa gør vi det på en måde, der er en spejling af vores grundholdning om, at et samfund skal tjene dets borgere, mens markedet skal tjene kunderne."

"Den måde, vi gør det på i Europa, afspejler den enkeltes ret. Derfor har vi fået en social markedsøkonomi,” sagde Vestager blandt andet.

 

Der bliver talt og skrevet rigtig meget om kunstig intelligens, og om hvordan AI fremover vil blive en del af stort set alt – ligesom elektricitet bredte sig i alt fra tandbørster til guitarer.

Men hvor godt har du egentlig styr på de grundlæggende begreber og fundamentale facts om kunstig intelligens?

Vi har en lille test, oversat fra vores partner Wall Street Journal, der i hvert fald for undertegnede gav både et underholdende og lidt foruroligende indblik i, hvor godt man har styr på stoffet – men heldigvis også er en god måde lige at få de basale facts sat på plads.

God fornøjelse med læsningen!

Forrige artikel Overblik: Politikere afskærer de besværlige fra debatten på Twitter Overblik: Politikere afskærer de besværlige fra debatten på Twitter Næste artikel Overblik: Gode råd og en digital kop kaffe Overblik: Gode råd og en digital kop kaffe
Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer!

Kina vil have verdens smarteste byer!

Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data sammen fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe en smart city. Det sker i tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?