Overblik: Vestager: Europa er social markedsøkonomi

Den danske konkurrencekommissær har lanceret en interessant analyse af techgiganternes tendens til monopol. Og så kan du tage en lærerig lille test af din viden om AI.

Peter Hesseldahl

Hvis der er nogen, der forstår at udskrive bøder, så er det Margrethe Vestager. For et par uger siden gik det ud over Google, de fik en bøde på 11 milliarder kroner. Også for Facebook, Amazon og Apple har den danske konkurrencekommissær været et dyrt bekendtskab.

I torsdags præsenterede Vestager en ny rapport, hun har fået udarbejdet, hvor tre eksperter gennemgår, hvordan den traditionelle måde at regulere dominerende selskaber på skal justeres for at passe til de udfordringer, som de digitale giganter rejser.

Selv hvis konkurrencepolitik ikke lige er ens store lidenskab, så er det faktisk en spændende rapport, fordi den klart og forholdsvist kort og letlæst beskriver, hvorfor de digitale platforme har så stærke tilbøjeligheder til at blive monopoler.

Rapporten gennemgår også en lang række af de måder, en platform kan udnytte sin dominerende position til at kvæle konkurrenter og skaffe sig unfair fordel.

Mandag Morgen fik et langt interview med Margrethe Vestager i fredags, og et af emnerne i samtalen var forskellene på, hvordan Europa regulerer techgiganterne sammenlignet med Kina og USA:

”Vi siger ikke, at borgeren må underordne sig, som man gør i Kina. Vi siger heller ikke, at markedet er bedst. Og at vi er bange for staten. Det er jo fundamentet i USA. I Europa gør vi det på en måde, der er en spejling af vores grundholdning om, at et samfund skal tjene dets borgere, mens markedet skal tjene kunderne."

"Den måde, vi gør det på i Europa, afspejler den enkeltes ret. Derfor har vi fået en social markedsøkonomi,” sagde Vestager blandt andet.

 

Der bliver talt og skrevet rigtig meget om kunstig intelligens, og om hvordan AI fremover vil blive en del af stort set alt – ligesom elektricitet bredte sig i alt fra tandbørster til guitarer.

Men hvor godt har du egentlig styr på de grundlæggende begreber og fundamentale facts om kunstig intelligens?

Vi har en lille test, oversat fra vores partner Wall Street Journal, der i hvert fald for undertegnede gav både et underholdende og lidt foruroligende indblik i, hvor godt man har styr på stoffet – men heldigvis også er en god måde lige at få de basale facts sat på plads.

God fornøjelse med læsningen!


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu