Overblik: Vestager: Europa er social markedsøkonomi

Den danske konkurrencekommissær har lanceret en interessant analyse af techgiganternes tendens til monopol. Og så kan du tage en lærerig lille test af din viden om AI.

Hvis der er nogen, der forstår at udskrive bøder, så er det Margrethe Vestager. For et par uger siden gik det ud over Google, de fik en bøde på 11 milliarder kroner. Også for Facebook, Amazon og Apple har den danske konkurrencekommissær været et dyrt bekendtskab.

I torsdags præsenterede Vestager en ny rapport, hun har fået udarbejdet, hvor tre eksperter gennemgår, hvordan den traditionelle måde at regulere dominerende selskaber på skal justeres for at passe til de udfordringer, som de digitale giganter rejser.

Selv hvis konkurrencepolitik ikke lige er ens store lidenskab, så er det faktisk en spændende rapport, fordi den klart og forholdsvist kort og letlæst beskriver, hvorfor de digitale platforme har så stærke tilbøjeligheder til at blive monopoler.

Rapporten gennemgår også en lang række af de måder, en platform kan udnytte sin dominerende position til at kvæle konkurrenter og skaffe sig unfair fordel.

Mandag Morgen fik et langt interview med Margrethe Vestager i fredags, og et af emnerne i samtalen var forskellene på, hvordan Europa regulerer techgiganterne sammenlignet med Kina og USA:

”Vi siger ikke, at borgeren må underordne sig, som man gør i Kina. Vi siger heller ikke, at markedet er bedst. Og at vi er bange for staten. Det er jo fundamentet i USA. I Europa gør vi det på en måde, der er en spejling af vores grundholdning om, at et samfund skal tjene dets borgere, mens markedet skal tjene kunderne."

"Den måde, vi gør det på i Europa, afspejler den enkeltes ret. Derfor har vi fået en social markedsøkonomi,” sagde Vestager blandt andet.

 

Der bliver talt og skrevet rigtig meget om kunstig intelligens, og om hvordan AI fremover vil blive en del af stort set alt – ligesom elektricitet bredte sig i alt fra tandbørster til guitarer.

Men hvor godt har du egentlig styr på de grundlæggende begreber og fundamentale facts om kunstig intelligens?

Vi har en lille test, oversat fra vores partner Wall Street Journal, der i hvert fald for undertegnede gav både et underholdende og lidt foruroligende indblik i, hvor godt man har styr på stoffet – men heldigvis også er en god måde lige at få de basale facts sat på plads.

God fornøjelse med læsningen!

Forrige artikel Overblik: Politikere afskærer de besværlige fra debatten på Twitter Overblik: Politikere afskærer de besværlige fra debatten på Twitter Næste artikel Overblik: Gode råd og en digital kop kaffe Overblik: Gode råd og en digital kop kaffe
Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality er stadig en teknologi, der kæmper for at finde sin plads i dagligdagen.

Det er især tre anvendelser, der driver den professionelle brug af VR: Træning af medarbejdere, salg og demonstrationer af udstyr og brugen af VR-oplevelser som terapi.

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Jurister kritiserer ny lovgivning for at lade erhvervsfolk og privatpersoner i stikken, hvis de udsættes for falske påstande på Facebook. Anonyme injurier på de sociale medier er nemlig ikke længere en sag for politiet – medmindre de skader en politiker eller er særligt alvorligt strafbare.

Robotterne der leder lederne

Robotterne der leder lederne

Flere virksomheder bruger kunstigt intelligente apps, der hjælper nye chefer med påmindelser og tip til at skabe velfungerende arbejdspladser.

Danske startups skal turde at drømme stort

Danske startups skal turde at drømme stort

I 2019 kommer vi til at se nogle af de største børstnoteringer i Silicon Valleys historie –  ikke mindst Uber og Airbnb.  Tech startups byder stadig på et stort vækstpotentiale, og det potentiale skal også danske startups turde at gå efter.  Det er hårdt arbejde, men gevinsten kan være enorm. 

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Det er svært at finde bedre eksempler på radikal omstilling af en stor virksomhed end den, der på ti år forvandlede Dong fra et nationalt dansk energiselskab baseret på olie, gas og kul til Ørsted, en international kæmpe inden for vedvarende energi. Strategisk chef i Ørsted, Jakob Askou Bøss, fortæller i dette interview om vejen dertil.

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Den danske startup Matter Pension vil gøre det let for den enkelte at bruge pensionen til at påvirke verden i en mere bæredygtig retning. “Man skal kunne se på sin pension, hvor meget grøn energi, man har været med til at producere,” siger den unge stifter, Niels Fibæk Jensen.

I Japan brainstormer man ikke på møderne

I Japan brainstormer man ikke på møderne

KOMMENTAR: Mit firma blev for snart fem år siden opkøbt af japanske Canon. Vi er stadig en virksomhed dybt forankret i vores oprindelige skandinaviske værdier, men vi har lært meget. Og håbet er, at vi også kan lære japanerne noget.

"Jeg opsøger ikke kolbøtter. Det virker mere, som om de opsøger mig"

Historien om Erick Thürmer er ikke nødvendigvis en succeshistorie. Det er alt for tidligt at sige. Det er snarere historien om en perlerække af kolbøtter, som Thürmer har været igennem på sin mission for at revolutionere den danske fremstillingsindustri. I dag er han landet på benene, men der går næppe så længe, før han springer videre – igen.

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Hvad er det, der trækker danskere med gode ideer til Californiens superinkubator i Silicon Valley? To danske iværksættere fortæller her, hvorfor de rejste fra Danmark, og hvad der skal til for at slå igennem i den amerikanske tech-dal. 

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Vi er ved at drukne i plastik, men lovgivningen og nye måder at bruge emballage på er så småt på vej.
I Silicon Valley holder Mozilla-fonden den etiske fane højt.

Vi bruger afsindigt meget plastik

Vi bruger afsindigt meget plastik

Pludselig hader vi plastik. På få år er der kommet langt større bevidsthed om, at vores plastikaffald havner i maven på fisk og fugle eller i gigantiske plastik-øer i verdenshavene. Alligevel vokser forbruget støt. Det arbejder politikere, erhvervsfolk og civilsamfundet på at ændre.

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Dansk Affaldsminimering sorterer, renser og tørrer plastik fra danske husholdninger på deres anlæg i Langå uden for Randers. Virksomheden giver plastikken nyt liv ved at smelte den om, så den kan sælges videre til producenter.

Nu ruller den cirkulære økonomi

Nu ruller den cirkulære økonomi

Ny lovgivning fra både Folketinget og EU presser på for mere fokus på reparationer og genanvendelse af materialer. Produkter og forretningsmodeller, der bygger på de samme principper, vælter frem. Den cirkulære økonomi er en ide, hvis tid er kommet.

Brød bliver til øl bliver til brød

Brød bliver til øl bliver til brød

Det økologiske bageri Jalm&B har sammen med Carlsbergs bryggeri Jacobsen indgået en industriel symbiose, hvor de aftager hinandens restprodukter til at bage brød og brygge øl.