Rift om danske ingeniørtalenter

Go West: Trods nye og fremadstormende økonomiers kraftige vækst er der stadigvæk grund til at kigge mod det amerikanske marked, når det handler om områder som cloud computing, sundheds-it og mobilteknologi.

Uanset krisen i USA er landet en hel central aktør at samarbejde med, når danske it-virksomheder vil vokse og skabe danske arbejdspladser – særligt nu. Der er plads til mere dansk informations- og kommunikationsteknologi i USA, og samtidigt er der brug for de danske kompetencer, når amerikanske virksomheder vender blikket mod Europa for at placere deres næste forsknings- og udviklingsaktiviteter.

I en rapport fra den danske ambassade i Washington fra December 2011 kan man læse, at amerikansk økonomi vækster, men langsomt. At amerikansk arbejdsløshed forventes at stige en anelse i 2012 efter et lille fald i november 2011 og at krisen i Europa af amerikanerne anses for at være den mest alvorlige hæmsko for et globalt opsving. Rapporten slutter dog af med at huske os på, at USA fortsat er verdens største økonomi. USA er førende inden for udvikling og innovation og Danmarks fjerde største eksportmarked. At der er et markedspotentiale, er tydeligt, når man kigger på de danske direkte investeringer i USA. I 2009 udgjorde de ca. 100 mia. kr. Et tal, der er 2.5 gange større end Danmarks samlede investeringer i BRIKS-landede samt Tyrkiet.

Den seneste tid har der været rigtig megen snak om cloud computing, sundheds-it og it-sikkerhed. Mobilteknologi og software er fortsat dér, hvor de fleste ’deals’ laves. Altså teknologiområder, hvor investorerne gerne satser deres penge. Og her kan de danske styrkepositioner fint køres i stilling. Ifølge organisationen Invest in Denmark er et af de danske styrkeområder netop mobilteknologi, hvor vi er langt fremme inden for forskning og udvikling af trådløs teknologi både i anvendelse og i design. Men også softwareudvikling og robotteknologi er med i førerfeltet. Vi kan skam også en hel del inden for telemedicin.

Dermed placerer vi os også som et interessant land for amerikansk investering, for der er typisk rift om de danske ingeniørtalenter, når amerikanske virksomheder sigter mod Europa for at placere nye forsknings- og udviklingsaktiviteter. I Innovationscenteret hjælper vi danske selskaber med blandt andet at etablere sig i Silicon Valley. Det gør de amerikanske investorer trygge ved at investere i og hjælpe selskabet mod global vækst. Den danske virksomhed får dermed et amerikansk hovedsæde, og den danske forretning bliver dets datterselskab. Med et øget salg på det amerikanske marked, og med den øgede mulighed for at tiltrække sig amerikansk kapital, har selskaberne mulighed for at opskalere i både USA og Danmark. Modellen er kendt fra Israel, men er endnu ikke veletableret i det danske entreprenørsystem.

Skeler vi til udlandets opfattelse af Danmark som investeringsland, ja så siger Forbes Magazines, Best Countries for Doing Business (2010), at Danmark er det bedste sted at lave forretning og World Banks, Doing Business project 2011, nævner Danmark som det næstmest forretningsvenlige klima i EU.  Dertil kommer, at vi i det forgangne år blev kåret af Boston Consulting Groups e-intensity index til verdens mest internet-intensive land.

Jeg synes, at gode eksempler på det sidste går lige fra elektroniske selvangivelser og lønsedler til patientjournaler, som vi tager for givet i Danmark, men som regnes for superinnovativt set med amerikanske øjne. Vi skal turde tage springet – og go west.

Ifølge Money Tree Report fra PWC er investeringerne inden for software og mobile platforme i Silicon Valley steget med hele 35 pct. fra første til andet kvartal af 2011. Det er altså i dag og ikke i morgen, at de danske selskaber med cloud computing, mobilteknologi, sundheds-it samt telemedicin skal kigge mod USA og overveje, om de skal tage springet og etablere sig på det globale marked.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Skaler lige den virksomhed! Næste artikel 100 viljesløse dage
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?