Sænk energiforbruget – ikke afgifterne

Lavere energiafgifter vil kun forbedre industriens konkurrenceevne minimalt, for industrien betaler stort set ikke afgifter af deres energiforbrug. Til gengæld kan virksomheder spare milliarder ved at arbejde mere systematisk og professionelt med at skære i energiforbruget.

Onsdag kunne Børsen bringe en historie om, at lavere energiafgifter står højere på topledernes ønskeseddel end lavere selskabsskat. Op til forhandlingerne om regeringens vækstpakke kunne avisen referere en undersøgelse fra Greens, der viser, at ud af 467 topchefer mener 46 pct., at en lettelse af energiafgifter vil være af stor eller meget stor værdi for deres virksomhed. Blandt fremstillingsvirksomhedernes topchefer vurderede 70 pct., at mindre energiafgifter ville være af stor eller meget stor værdi for deres virksomhed.

Dermed var banen kridtet op til et angreb på ”verdens højeste energiafgifter”, og Dansk Industri og CEPOS stillede op med citater om, hvor hårdt belastet industrien er af energiafgifterne. De tynger konkurrenceevnen, var argumentet.

Der er ganske rigtigt meget konkurrencekraft at hente for de danske virksomheder ved at tage fat på deres energiforbrug, men det er en misforståelse at tro, at lavere energiafgifter vil have nogen stor effekt.

Ikke meget at hente på lavere afgifter

Der er simpelthen ikke særlig meget at hente for industrien ved at sænke deres energiafgifter, fordi afgifter kun udgør en meget lille del af industriens udgifter til energi. Danmarks Statistik har opgjort industriens udgifter til køb af energi i 2011 til knap 48 milliarder kr. i markedspriser. Heraf var kun 2,3 milliarder udgifter til afgifter – det vil sige under 5 pct. Dertil kommer, at industrien stort set ikke betaler moms af deres energiforbrug. Blot 77 millioner kr. blev det til i 2011.

Kaster man et blik på Dansk Industris opgørelse fra organisationens "Globaliseringsredegørelsen 2012", bekræfter den for det første, at skatter og afgifter kun udgør en ganske lille del af danske industrivirksomheders energiafgifter. Se figur. I Tyskland betaler industrien mere end tre gange så meget i skat og afgift pr. kWh.

[graph title="Elpriser for industrien inkl. afgifter (netto), 2010-2011" caption="Figur 1" align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/3bd36-graf-_0.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/d5ad8-graf-_0.png" text="Figuren er lånt af DI. Se også figuren her."]Kilde: Eurostat og DI-beregninger.[/graph]

For det andet viser den, at danske industrivirksomheder ikke betaler mere for hver kilowatttime end eurolandene som helhed, og væsentligt mindre end f.eks. tyske og italienske industrivirksomheder.

Oven i det kommer, at danske industrivirksomheder i forvejen er gode til at få meget ud af den energi, de køber. Da Mandag Morgen for godt 14 dage siden præsenterede den første udgave af Energiindeks Danmark – en publikation, der blandt andet ser på danske virksomheders arbejde med at styrke konkurrenceevnen ved at styre energiforbruget – kunne Dansk Industri med velplaceret stolthed fortælle, at danske virksomheder ikke bruger særlig meget energi i forhold til, hvor meget værdi de producerer. Det er ren og rå konkurrencekraft. Men den har danske virksomheder ikke opnået ved at klage over afgifter, der i forvejen er lave. Konkurrencekraften er skabt ved at begrænse energiforbruget.

Store gevinster på energiområdet

Og de danske virksomheder har mulighed for at give sig selv en vækstpakke, der let kan måle sig med regeringens, hvis de begynder at arbejde endnu mere systematisk og professionelt på at nedbringe deres energiforbrug. For der er stadigvæk store gevinster at hente på energiområdet.

Den første udgave af Energiindeks Danmark viste, at kun et fåtal af de store danske virksomheder, der medvirkede i indekset, bruger de redskaber, som de rent faktisk allerede har til rådighed, til systematisk at nedbringe deres energiforbrug. Kun godt én tredjedel af svarvirksomhederne kender overhovedet til internationale standarder for energiledelse, og blot seks procent er certificeret.

Energistyrelsen vurderer, at systematisk energiledelse i en virksomhed kan spare 10 til 15 pct. af energiforbruget. Danske virksomheder havde samlet udgifter på omkring 140 milliarder kr. til energi i 2011 – industrien alene brugte som sagt omkring 48 milliarder. Kunne virksomhederne skære blot fem pct. ned på energiforbruget med velkendte redskaber, ville de give sig selv en vækstpakke, der kan måle sig med regeringens. Og så behøver de ikke at vente på politikerne. De kan gå i gang og hente gevinsterne allerede nu.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Vækstplan DK er en snuptagsløsning Næste artikel Virtuel valuta udfordrer bankerne
En bredside mod tech-giganterne

En bredside mod tech-giganterne

Forfatteren til bogen ”Verden fra forstanden”, den amerikanske journalist Franklin Foer, leverer i en samtale med Danmarks tech-ambassadør en solid bredside med tech-giganterne, som han mener har fået en alt for stor rolle i vores liv.

Kinas første robot-restaurant

Kinas første robot-restaurant

En af Kinas store restaurantkæder, Haidilao, har åbnet den første restaturant, hvor robotter i vidt omfang har erstattet både kokke og tjenere.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Kineserne overhaler

Kineserne overhaler

Det er skræmmende at se hvor hurtigt den kinesiske teknologiudvikling går sammenlignet tempoet i Danmark.
Kræftbehandlinger baseret på den enkelte patients gener plus Big Data tegner lovende.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Danske Bank kunne lære af Googles nye retningslinjer for fyring af skandaleramte chefer. I Brasilien er de vilde med Big Data – ikke mindst skattevæsenet.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

En rigtig øl i en virtuel pub

En rigtig øl i en virtuel pub

Da det irske bryggeri Old Irish lancerede deres øl på det georgiske marked brugte de virtual reality til markedsføringen – på en særdeles overraskende måde

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

En af verdens førende ledelseskonsulenter, Alex Osterwalder, forsøger i ny bog at opklare, hvordan etablerede firmaer bliver ved med at forny sig. En del af løsningen kan være en todelt ledelse samt modet til at begå masser af fejl.

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Det gamle supermarkedskoncept er presset af nethandel og nye indkøbsvaner hos forbrugerne. Konceptet skal genopfindes, hvis Coop skal overleve i en digital fremtid, mener virksomhedens nye teknologidirektør, Morten Holm Christiansen: "Coop er en startup med 550.000 kunder. Og det er jo helt unikt."

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

World Economic Forum har netop udpeget Tyskland til verdensmester i Innovation. Det skyldes især den hastige omstilling i retning af Industri 4.0, som i Tyskland ses som afgørende for at sikre fortsat konkurrencedygtighed, arbejdspladser og vækst.
Det er også en omstilling, der rummer muligheder for danske virksomheder og start-ups.

Angst for at blive Amazoned

Angst for at blive Amazoned

Lige om lidt kommer Amazon og rusker op i den danske detailhandel med en kombination af rå styrke og en ekstremt effektiv forretningsmodel. Og så bør danske produktionsvirksomheder overveje hvordan 3D kan bringe dem ind i den digitale økonomi.

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

I dansk detailhandel er Amazons lige ved og næsten-indtog i Norden det, alle taler om, fordi e-handelsgigantens buldrende vækst indgyder både respekt og frygt. På uforlignelig vis er det lykkedes Amazon at suge kunder til sig ved at udnytte teknologi, rabatter og ifølge kritikere ufine tricks.

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Amazons succes kan forklares på mange måder, men lad os zoome ind på de fire vigtigste komponenter: De lave varepriser, det tillokkende loyalitetskoncept, den gigantiske kundebase, samt muligheden for at køre med underskud og finansiere det med andre dele af forretningen.

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Kun én ud af 10 danske handels-og producentvirksomheder har undersøgt muligheden for at sælge varer og services via globale onlinemarkedspladser som Amazon, eBay og Alibaba. Nyt projekt skal lære virksomhederne om platformsalg for dermed at styrke dansk e-eksport.

3D print gør helt nye forretningsmodeller mulige

3D print gør helt nye forretningsmodeller mulige

3D print er ikke blot et nyt værktøj i produktion eller i udviklingsafdelingen. På sigt kan teknologien ændre hele den måde, virksomheder skaber værdi for kunderne. Men de muligheder skal defineres af ledelsen – ikke teknikken.

Da Jeff Bezos tog Amazon fra dødsdømt til dominerende

Da Jeff Bezos tog Amazon fra dødsdømt til dominerende

I 2001 stod Amazon ved en korsvej. Hvordan skulle selskabet skabe ny vækst? Stifter Jeff Bezos lod sig inspirere af forskellige ledelsestænkere, og det førte bl.a. til konceptet bag den selvforstærkende effekt, der siden har fået millioner af kunder i især USA til at klæbe sig til Amazons platform.

Hvordan skal vi regulere den digitale teknologi?

Hvordan skal vi regulere den digitale teknologi?

Det er ikke nemt at skabe globalt samarbejde og forståelse for hvordan man sikrer at den teknologiske udvikling kommer alle til gavn.
FN, World Economic Forum og den danske tech-ambassadør arbejder på problemet. Selv koreanerne er begyndt at stille spørgsmål ved udviklingen.