Scenarie: 'Altid ja' - da folkestyret blev folkeligt

Demokratiet er i krise. Tilliden til politikerne er historisk lav, og mange danskere føler sig koblet af de politiske processer på Christiansborg og i kommunalbestyrelserne. Clara Dawe, projektchef i Tænketanken Mandag Morgen og projektleder på demokratiprojektet VoresStemmer, beskriver her et scenarie for et styrket, mere lokalt forankret folkestyre, som i 2029 udfordrer traditionelle partier og beslutningsformer.

Clara Dawe

MM Special: Få styr på dine fremtider

  • Fremtidsforskning handler om at forberede sig på det uventede.
  • Med scenarier kan man stressteste sin strategi og udpege risici og muligheder.
  • De danske virksomheder PFA Pension og Brüel & Kjær bruger fremtidsscenarier til at styrke forretningsmodellen.
  • Transparens og etik er blandt de væsentligste tendenser i øjeblikket.

Du kan ikke forudsige fremtiden, men du kan forberede dig på den

Oxford-professor: Scenarier stresstester din strategi

Danske virksomheder: Sådan arbejder vi med fremtidsscenarier

Trendspotterne: Sæt fokus på transparens og etik

Scenarie: Da Norden kom under EU's atomparaply

Scenarie: 'Altid ja' - da folkestyret blev folkeligt

Scenarie: Da hverdagen indfandt sig på Mars

Lomborg: To scenarier for verdensmålene i 2030

For Nina og Jens var valgaftenen 2029 kulminationen på 4 års arbejde med at bringe beslutningerne i kommunen helt ud til borgerne. Som valgaftenen skred frem, stod det klart, at borgerne bakkede op om den retning, som Jens og Ninas parti ’Altid ja’ havde valgt, siden de ved sidste valg fik lige over halvdelen af pladserne i byrådet.

Denne gang stod de til at vinde alle pladserne – en fantastisk fornemmelse, også fordi stemmeprocenten i kommunen lå på 92.

Byrådet havde de sidste fire år arbejdet ud fra tre principper:
1) Politik udvikles altid sammen med borgerne.
2) Borgerne har direkte indflydelse på beslutningerne.
3) Byrådet siger altid ja til borgernes forslag og hjælper med at realisere dem.

Det havde ført til store forandringer i beslutningsprocesserne i kommunen. Byrådet lagde nu godkendelsen af kommunens budget ud til et borgerpanel med 300 repræsentativt udvalgte borgere. Når sager skulle fremlægges på byrådsmøderne, var det primært borgere, der førte ordet.

Foreløbig var 15 store beslutninger sendt til bindende elektronisk afstemning hos borgerne – lige fra etableringen af et kommunalt drevet fødevarefællesskab til omlægningen af kommunens energiforsyning.

Mange deltog i byrådsmøderne via virtuelle chatrum. Informationsmaterialet om afstemningerne kunne sammensættes personligt til den enkelte borgers newsfeed. Blockchain-teknologi havde skabt fuldstændig sikkerhed om de elektroniske afstemninger, og de kunne nu gennemføres for nærmest ingen penge.

Det havde været en sej kamp for Nina, Jens og deres partifæller at overbevise embedsværket. Flere direktører var endt med at gå. Men da resultaterne var begyndt at vise sig, var de blevet mere samarbejdsvillige. 

Ligesom i resten af landet var der nu højere valgdeltagelse ved kommunalvalget end ved folketingsvalget. Splittelse, populisme, korruptionssager og embedsværkets stigende magt havde skabt så stor mistillid i befolkningen til Christiansborg-politikken, at de fleste hverken interesserede sig for det eller stemte til valgene. Ved sidste folketingsvalg lå stemmeprocenten på 61.  

Mange fokuserede i stedet på det lokale. Arbejdsgivere havde ladet deres medarbejdere arbejde mindre til samme løn, så de kunne bruge mere tid på politik – både fordi det var et ønske fra medarbejderne, og fordi virksomhederne kunne se forretningsmuligheder i de mange nye aktiviteter, der blomstrede i områder, som indtil for nylig var blevet afskrevet som Udkantsdanmark.

Det var de mange nyopståede lokallister, der som Altid ja forstod, at borgerne var klar til at engagere sig i politik – og at teknologien kunne få flere med. De sidste 4-5 år havde været lidt af en revolution, og her på valgaftenen så det ud til, at de gamle partier kun ville få knap 25 pct. af borgmesterposterne.

I Folketinget og i de gamle partier var man langsomt begyndt at forstå, at der skulle noget andet til, hvis engagementet i det nationale demokrati skulle genrejses. Nina og Jens havde den første aftale med et interesseret folketingsmedlem i kalenderen i morgen – men først skulle valgresultatet fejres.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu