Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Data er det nye råstof i økonomien. Stadig flere af de digitale tjenester og dimser, vi bruger – lige fra bilen til badevægten – indsamler data, som analyseres, sælges videre og bruges til at påvirke vores adfærd, både som forbrugere, som borgere og som vælgere. 

Kommerciel succes og politisk magt nu afhænger af at kunne forudsige hver enkelt forbrugers handlinger i mindste detalje. Det indebærer, at den digitale teknologi snarere end at give de mange mennesker frihed og handlekraft nu overvejende bruges til at fastholde og manipulere flertallet, for at et fåtal kan samle enorm rigdom og magt.

Det er essensen af analysen i den amerikanske økonom Shoshana Zuboffs bog 'Overvågningskapitalismens tidsalder', der netop er udkommet på dansk. Bogen har fået glødende anmeldelser i de globale medier og har gjort hende til en intellektuel stjerne.

Login