Sydkoreas grønne omstilling er en kæmpe mulighed for dansk cleantech

Sydkorea er verdens 11. største økonomi, og landet rykker nu kraftigt på den grønne omstilling. Her kan Danmark gennem en grøn alliance hjælpe med energi- og miljøteknologi og samtidig skabe gode forretningsmuligheder for danske virksomheder. 

Forretningsmulighederne for danske virksomheder inden for grøn omstilling har aldrig været bedre end nu.

I 2011 indgik Danmark i ’Den Grønne Vækstalliance’ sammen med Sydkorea. Hvor Danmark er first mover på det grønne område, er et land som Sydkorea fast mover.

Alliancen omfatter i dag også lande som Mexico og Kina samt en række internationale organisationer og ledende cleantechvirksomheder.

Formålet er at støtte virksomheder og institutioner i medlemslandene i at samarbejde om at fremme bæredygtig udvikling og skabe vækst, mens udledningen af drivhusgasser reduceres.

Samarbejdet har styrket det sydkoreanske-danske samarbejde på det statslige, kommercielle og institutionelle område inden for fjernvarme, vind-, sol- og bølgeenergi, biobrændstof, brændselsceller, intelligente energinetværk, vand, hybrid- og elbiler og grøn shipping.

Samtidig har den historisk omfattende frihandelsaftale mellem Sydkorea og EU betydet yderligere muligheder for danske cleantechvirksomheder.

Aftalerne falder sammen med en række klima- og miljøpolitiske satsninger i Sydkorea, senest illustreret ved Park-regeringens fastlagte mål om 20% vedvarende energi i det nationale energi-mix inden 2030.

På længere sigt skal de store investeringer føre til Sydkoreas overgang til vedvarende energi.

Dansk cleantech sælger

Sydkorea og Danmark deler en ambition om at være frontløbere i et europæisk-asiatisk samarbejde om miljø- og klimapolitik, og der har siden indgåelsen af Den Grønne Vækstalliance været gode eksempler på danske cleantechvirksomheder, som har gjort en god forretning i det sydkoreanske.

Udover de store danske cleantechvirksomheder, med Danfoss og Grundfos i spidsen, har mindre danske virksomheder ligeledes formået at skabe løsninger til det voksende sydkoreanske behov for grøn omstilling.

F.eks. landende den danske cleantechvirksomhed Amminex Emissions Technology sidst i 2017 en stor ordre i den sydkoreanske hovedstad Seoul.

Ordren betyder, at Amminex, der udvikler og producerer kvælstofoxidreducerende rensesystemer til dieselkøretøjer, henover de næste tre år skal levere udstyr til i alt 20.000 busser og lastbiler i den sydkoreanske hovedstad.

Smartgrid og brændselsceller

Sydkorea har et særligt fokus på udviklingen af smartgrid. Det har allerede resulteret i dansk-sydkoreansk udveksling i forbindelse med et ambitiøst pilotprojekt for smartgrid på Jeju Island.

Der arbejdes også på en såkaldt ’supergrid’ på tværs af den østasiatiske region, hvor erfaring fra de nordiske lande kan blive afgørende.  

Brændselsceller er et andet område, Sydkorea har fokus på. Udviklingen af brændselsceller har skabt et spændende dansk-sydkoreansk samarbejde, hvor nordsjællandske DPS i 2016 indgik en aftale med KOGAS, der er blandt verdens største importører af naturgas.

DPS har ekspertise i enkeltceller til brændselsceller, som er nøglekomponenten ved konstruktion af brændselscellesystemer, der laver elektricitet og varme fra naturgas med høj effektivitet.

Sammen er de to virksomheder nu i gang med at skabe produkter, der kan bidrage til en bæredygtig udvikling både i Danmark, Sydkorea og internationalt. 

En af udfordringerne for Sydkorea er optimal udnyttelse af eksisterende teknologi. Danmark er blandt verdens førende inden for feltet, hvorfor et samarbejde mellem Sydkorea og Danmark vil være yderst værdifuldt for begge parter.

Danmark har som det første land i verden erklæret, at vi vil være uafhængige af fossile energikilder i 2050. Danmark er afhængig af udefrakommende bidrag på teknologisiden for at nå målet for 2050, og Sydkorea har brug for danske kompetencer inden for bæredygtig energi og grøn omstilling.

Et tættere samarbejde mellem Danmark og Sydkorea vil derfor være frugtbart for begge nationer.

Fortsat stort potentiale

Som led i etableringen af et tættere samarbejde inden for energisektoren har Innovation Centre Denmark i Seoul taget en række initiativer. Blandt andet førte centret an, da de fire nordiske ambassader i Sydkorea i december 2017 afholdt konferencen ’Nordic Energy Research Conference’.

Konferencen havde til formål at introducere danske og sydkoreanske forsknings- og virksomhedsrepræsentanter til det store potentiale i et nordisk-sydkoreansk samarbejde inden for vedvarende energi.

På konferencen sagde Henrik Bindslev, formand for CLEAN-cluster: ”Jeg er overbevist om, at vi kan gøre vindenergi mere priseffektivt ved at kombinere dansk viden inden for vindenergi med Sydkoreas kompetencer inden for robot-teknologi, automatisering og artificial intelligence”. 

Sydkoreas behov for grøn omstilling er enormt, og de danske styrkepositioner inden for fjernvarme, vind, sol, biobrændstof, brændselsceller, intelligente energinetværk, vand og grøn shipping m.m. er stærke.

Derfor er der, med den sydkoreanske regerings satsninger og en generel velvilje over for danske virksomheder, et kæmpe forretningspotentiale, hvilket den afholdte konference understregede.

Og dermed er der banet en spændende vej for danske cleantechvirksomheder.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu