Tænk ud af boksen – og ind i en ny

Innovation kommer ikke af sig selv. Og faktisk heller ikke ved “at tænke ud af boksen”, som det almindeligvis lyder. Innovation udspringer derimod af en struktureret, kreativ proces, som peger på nye bokse, man kan tænke ind i. Sådan lyder det lidt finurlige budskab i en ny bog af innovationseksperterne Luc de Brabandere og Alan Iny fra Boston Consulting Group, der i årtier har beskæftiget sig med innovation, kreativitet og virksomhedsrådgivning.

I deres nye bog “Thinking in New Boxes” gør konsulenterne op med den slidte term om at tænke ud af boksen. De peger på, at det først og fremmest er centralt at forstå, hvad der menes med disse tankedefinerende bokse. Og til at forklare det, skriver de, må man først og fremmest erkende, at al menneskelig tænkning er kontekstuel. En boks er derfor en mental model, som vi indlejrer i alle vores antagelser, meninger og overbevisninger.

Kreativiteten er med andre ord afhængig af vores tankers sammenhæng. Derfor handler innovation ikke bare om at tænke ud af de normale rammer og koncepter, som former vores bevidsthed. Det væsentlige er at anerkende eksistensen af rammer og bokse som et vilkår for vores kreativitet, og herefter tænke ind i nye bokse, skriver forfatterne.

“Sand opfindsomhed kræver struktur, hård analyse og ærlig brainstorming,” lyder det ganske enkelt i bogen.

En kreativ proces, hvor man forsøger at tænke frit, skaber ikke i sig selv bedre opfindsomhed. Gode ideer opstår ikke af ingenting. Der er brug for rammer eller bokse. Og det er boksene, der skal fornys, bøjes og vrides, for at man kan være innovativ. Man kan ikke bare fjerne dem. Så stirrer man sig blind på det hvide papir.

Et af de konkrete eksempler i bogen er den franske virksomhed BIC, som oprindeligt blev kendt for at producere engangskuglepenne i tiden efter Anden Verdenskrig. I stedet for alene at tænke i, hvilke nye produkter virksomheden kunne sælge som producent af engangskuglepenne, tog virksomheden et innovativt spring, da den tænkte sin forretning ind i en ny boks: Firmaet udskiftede boksen for sin egen identitet, så fra alene at være en kuglepensproducent, blev boksen for BIC ændret til at være en producent af engangsprodukter.

I 1973 begyndte firmaet således at sælge engangslightere med enorm succes, og året efter opfandt BIC engangsskraberen, der ligeledes blev en holdbar succes, og som i dag sælges overalt i verden. Dermed blev markedet og vækstpotentialet for virksomheden udvidet med et fingerknips.

De to forfattere fra Boston Consulting Group præsenterer i den godt 300 sider lange bog en række andre eksempler på virksomheder, der på forskellige måder har innoveret deres forretning ved at tænke sig selv ind i helt nye sammenhænge. Samtidig opstiller de to konsulenter en mængde praktiske øvelser og teknikker, som skal gøre den kreative proces mere struktureret og givtig for virksomhedsledere i dag.

Bogen giver redskaber til, hvordan man i tidens hurtigt omskiftelige marked med succes kan omsætte ideer til nye forretningsmuligheder. Når man betvivler den bestående mentale kontekst, kan det afsløre et helt sæt af nye muligheder i fremtiden.

De fremhæver fem trin som essentielle for enhver kreativ proces:

  • Stil spørgsmål ved alt. Udfordr dine egne perspektiver.
  • Sonder det mulige. Afsøg mulighederne omkring dig.
  • Diverger/afvig. Skab så mange nye, spændende og absurde ideer, som overhovedet muligt.
  • Konverger. Evaluer og udvælg de ideer, som kan skabe resultater.
  • Reevaluer konstant. Ingen ide er god for evigt.

Kilde:

“Thinking in New Boxes – A New Paradigm for Business Creativity”, Luc de Brabandere og Alan Iny, Boston Consulting Group, september 2013.
 

Forrige artikel Chefens selvransagelse kan forløse innovation Næste artikel Borgmestre kræver fiber til folket Borgmestre kræver fiber til folket
Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality er stadig en teknologi, der kæmper for at finde sin plads i dagligdagen.

Det er især tre anvendelser, der driver den professionelle brug af VR: Træning af medarbejdere, salg og demonstrationer af udstyr og brugen af VR-oplevelser som terapi.

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Jurister kritiserer ny lovgivning for at lade erhvervsfolk og privatpersoner i stikken, hvis de udsættes for falske påstande på Facebook. Anonyme injurier på de sociale medier er nemlig ikke længere en sag for politiet – medmindre de skader en politiker eller er særligt alvorligt strafbare.

Robotterne der leder lederne

Robotterne der leder lederne

Flere virksomheder bruger kunstigt intelligente apps, der hjælper nye chefer med påmindelser og tip til at skabe velfungerende arbejdspladser.

Danske startups skal turde at drømme stort

Danske startups skal turde at drømme stort

I 2019 kommer vi til at se nogle af de største børstnoteringer i Silicon Valleys historie –  ikke mindst Uber og Airbnb.  Tech startups byder stadig på et stort vækstpotentiale, og det potentiale skal også danske startups turde at gå efter.  Det er hårdt arbejde, men gevinsten kan være enorm. 

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Det er svært at finde bedre eksempler på radikal omstilling af en stor virksomhed end den, der på ti år forvandlede Dong fra et nationalt dansk energiselskab baseret på olie, gas og kul til Ørsted, en international kæmpe inden for vedvarende energi. Strategisk chef i Ørsted, Jakob Askou Bøss, fortæller i dette interview om vejen dertil.

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Den danske startup Matter Pension vil gøre det let for den enkelte at bruge pensionen til at påvirke verden i en mere bæredygtig retning. “Man skal kunne se på sin pension, hvor meget grøn energi, man har været med til at producere,” siger den unge stifter, Niels Fibæk Jensen.

I Japan brainstormer man ikke på møderne

I Japan brainstormer man ikke på møderne

KOMMENTAR: Mit firma blev for snart fem år siden opkøbt af japanske Canon. Vi er stadig en virksomhed dybt forankret i vores oprindelige skandinaviske værdier, men vi har lært meget. Og håbet er, at vi også kan lære japanerne noget.

"Jeg opsøger ikke kolbøtter. Det virker mere, som om de opsøger mig"

Historien om Erick Thürmer er ikke nødvendigvis en succeshistorie. Det er alt for tidligt at sige. Det er snarere historien om en perlerække af kolbøtter, som Thürmer har været igennem på sin mission for at revolutionere den danske fremstillingsindustri. I dag er han landet på benene, men der går næppe så længe, før han springer videre – igen.

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Hvad er det, der trækker danskere med gode ideer til Californiens superinkubator i Silicon Valley? To danske iværksættere fortæller her, hvorfor de rejste fra Danmark, og hvad der skal til for at slå igennem i den amerikanske tech-dal. 

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Vi er ved at drukne i plastik, men lovgivningen og nye måder at bruge emballage på er så småt på vej.
I Silicon Valley holder Mozilla-fonden den etiske fane højt.

Vi bruger afsindigt meget plastik

Vi bruger afsindigt meget plastik

Pludselig hader vi plastik. På få år er der kommet langt større bevidsthed om, at vores plastikaffald havner i maven på fisk og fugle eller i gigantiske plastik-øer i verdenshavene. Alligevel vokser forbruget støt. Det arbejder politikere, erhvervsfolk og civilsamfundet på at ændre.

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Dansk Affaldsminimering sorterer, renser og tørrer plastik fra danske husholdninger på deres anlæg i Langå uden for Randers. Virksomheden giver plastikken nyt liv ved at smelte den om, så den kan sælges videre til producenter.

Nu ruller den cirkulære økonomi

Nu ruller den cirkulære økonomi

Ny lovgivning fra både Folketinget og EU presser på for mere fokus på reparationer og genanvendelse af materialer. Produkter og forretningsmodeller, der bygger på de samme principper, vælter frem. Den cirkulære økonomi er en ide, hvis tid er kommet.

Brød bliver til øl bliver til brød

Brød bliver til øl bliver til brød

Det økologiske bageri Jalm&B har sammen med Carlsbergs bryggeri Jacobsen indgået en industriel symbiose, hvor de aftager hinandens restprodukter til at bage brød og brygge øl.