Tænk ud af boksen – og ind i en ny

Innovation kommer ikke af sig selv. Og faktisk heller ikke ved “at tænke ud af boksen”, som det almindeligvis lyder. Innovation udspringer derimod af en struktureret, kreativ proces, som peger på nye bokse, man kan tænke ind i. Sådan lyder det lidt finurlige budskab i en ny bog af innovationseksperterne Luc de Brabandere og Alan Iny fra Boston Consulting Group, der i årtier har beskæftiget sig med innovation, kreativitet og virksomhedsrådgivning.

I deres nye bog “Thinking in New Boxes” gør konsulenterne op med den slidte term om at tænke ud af boksen. De peger på, at det først og fremmest er centralt at forstå, hvad der menes med disse tankedefinerende bokse. Og til at forklare det, skriver de, må man først og fremmest erkende, at al menneskelig tænkning er kontekstuel. En boks er derfor en mental model, som vi indlejrer i alle vores antagelser, meninger og overbevisninger.

Kreativiteten er med andre ord afhængig af vores tankers sammenhæng. Derfor handler innovation ikke bare om at tænke ud af de normale rammer og koncepter, som former vores bevidsthed. Det væsentlige er at anerkende eksistensen af rammer og bokse som et vilkår for vores kreativitet, og herefter tænke ind i nye bokse, skriver forfatterne.

“Sand opfindsomhed kræver struktur, hård analyse og ærlig brainstorming,” lyder det ganske enkelt i bogen.

En kreativ proces, hvor man forsøger at tænke frit, skaber ikke i sig selv bedre opfindsomhed. Gode ideer opstår ikke af ingenting. Der er brug for rammer eller bokse. Og det er boksene, der skal fornys, bøjes og vrides, for at man kan være innovativ. Man kan ikke bare fjerne dem. Så stirrer man sig blind på det hvide papir.

Et af de konkrete eksempler i bogen er den franske virksomhed BIC, som oprindeligt blev kendt for at producere engangskuglepenne i tiden efter Anden Verdenskrig. I stedet for alene at tænke i, hvilke nye produkter virksomheden kunne sælge som producent af engangskuglepenne, tog virksomheden et innovativt spring, da den tænkte sin forretning ind i en ny boks: Firmaet udskiftede boksen for sin egen identitet, så fra alene at være en kuglepensproducent, blev boksen for BIC ændret til at være en producent af engangsprodukter.

I 1973 begyndte firmaet således at sælge engangslightere med enorm succes, og året efter opfandt BIC engangsskraberen, der ligeledes blev en holdbar succes, og som i dag sælges overalt i verden. Dermed blev markedet og vækstpotentialet for virksomheden udvidet med et fingerknips.

De to forfattere fra Boston Consulting Group præsenterer i den godt 300 sider lange bog en række andre eksempler på virksomheder, der på forskellige måder har innoveret deres forretning ved at tænke sig selv ind i helt nye sammenhænge. Samtidig opstiller de to konsulenter en mængde praktiske øvelser og teknikker, som skal gøre den kreative proces mere struktureret og givtig for virksomhedsledere i dag.

Bogen giver redskaber til, hvordan man i tidens hurtigt omskiftelige marked med succes kan omsætte ideer til nye forretningsmuligheder. Når man betvivler den bestående mentale kontekst, kan det afsløre et helt sæt af nye muligheder i fremtiden.

De fremhæver fem trin som essentielle for enhver kreativ proces:

  • Stil spørgsmål ved alt. Udfordr dine egne perspektiver.
  • Sonder det mulige. Afsøg mulighederne omkring dig.
  • Diverger/afvig. Skab så mange nye, spændende og absurde ideer, som overhovedet muligt.
  • Konverger. Evaluer og udvælg de ideer, som kan skabe resultater.
  • Reevaluer konstant. Ingen ide er god for evigt.

Kilde:

“Thinking in New Boxes – A New Paradigm for Business Creativity”, Luc de Brabandere og Alan Iny, Boston Consulting Group, september 2013.
 

Forrige artikel Chefens selvransagelse kan forløse innovation Næste artikel Borgmestre kræver fiber til folket Borgmestre kræver fiber til folket
Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer!

Kina vil have verdens smarteste byer!

Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data sammen fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe en smart city. Det sker i tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?