Tech-stærke Israel øjner forretning med Danmark

Israel er en sprudlende hub for startups baseret på ny teknologi og står allerede stærkt inden for områder som fintech, kunstig intelligens og selvkørende biler. Nu har israelere kikkerten rettet mod dansk ekspertise inden for fødevarer og landbrug.

For nylig udkom nyhedsmediet Bloomberg med sin årlige rangliste over de mest innovative lande i verden. Foruden Danmark, og gamle kendinge som Sverige, Schweiz og Sydkorea, var Israel igen i år strøget ind på top-10-listen.

Måske lidt overraskende for nogle af de faste læsere af Mandag Morgen. Men ikke for lederne i de op mod 450 multinationale virksomheder, der som Intel, Airbnb og Danone har lagt en god del af deres innovationsaktiviteter i det israelske videnbælte, der strækker sig langs Highway 2 fra Haifa til Tel Aviv. 

Det er især tre parametre i Bloombergs måling, hvorpå Israel skiller sig ud: Der er mange forskere på højt niveau, der investeres massivt i forskning, og højteknologiske virksomheder udgør en stor del af økonomien.

Det er netop denne adgang til talentfulde forskere og ledende forsknings- og tech-miljøer, som udgør nøglen til at forstå, hvorfor så mange multinationale virksomheder lægger forsknings- og udviklingsaktiviteter i netop Israel.  

Men der er også to yderligere – mindst lige så vigtige – grunde til den stærke innovationskraft i Israel: Iværksættertrang og troen på teknologiens forandringskraft. 

Af banen, af banen

Benny Shlick, der er virksomhedsrådgiver og kender af det lokale innovationssystem i Israel, siger således om iværksætterlysten i Israel:

Israelerne accepterer sjældent tingene, som de er. Vi er ikke så optagede af strukturer og regler. Det er det overordnede mål, der driver handlingerne hos os. Vi springer foran i køen på posthuset. Vi går vores egne veje. Og vi venter ikke på at få noget foræret.

Så irriterende den anmassende stil er i køen på posthuset, lige så værdifuld er den for de mange startups i Israel. Her venter man ikke på, at Google, Alibaba eller Siemens skal løse hverdagens udfordringer.

De israelske iværksættere brager frem med en tro på, at netop deres ideer og teknologi kan gøre det bedre end de etablerede virksomheders.

Historien er på Bennys og de israelske iværksætteres side. Israel har igennem en årrække haft flere succesrige børsnoteringer af startups på teknologibørsen NASDAQ i USA end samtlige EU-lande tilsammen. 

Derfor strømmer den risikovillige kapital fra udlandet til Israel med det ene mål, at finansiere de anmassende iværksættere. For i Israel er der – som få steder – et godt afkast i sigte. 

Troen på teknologien

Vi tror på teknologi,” siger Michal Drayman, investeringschef i Jerusalem Venture Partners (JVP), en af verdens førende venturekapitalfonde.

Teknologi er som en anden religion for israelerne. Det er teknologisk viden fra Israel, der kombineret med finansviden fra London og New York har skabt en hub for fintech i Tel Aviv.

Det er teknologisk viden inden for kunstig intelligens fra Israel, der kombineret med viden om bilproduktion fra Detroit, Wolfsburg og Tokyo er ved at skabe en hub for udvikling af førerløse biler i Israel.

I de kommende år vil det være teknologisk viden fra Israel, kombineret med fødevare- og landbrugsviden fra Danmark og USA, der vil danne afsæt for et globalt israelsk foodtech-eventyr.

I Israel er de ikke alene dygtige til at udvikle ny teknologi. De er også mestre i at dreje den, så den kan bruges i andre sammenhænge end den egentlig var tiltænkt.

Kombinerer man den teknologiske viden med, at Israel ifølge Michal Drayman er ”verdensmester i hurtig og succesrig skalering af virksomheder”, så har man en næsten fuldendt formel på succes.

Der, hvor Michal Drayman og hendes kolleger i venturekapitalbranchen kigger uden for Israels techmiljø, er i forhold til viden om design, bæredygtighed og produktionsprocesser.

Dette er tre områder, hvor Danmark ofte har meget at tilbyde. Samtidig kigger israelerne efter lande, hvor der er virksomheder, som kan bringe iværksætternes produkter hurtigt ud på de globale markeder.

Forudsætningen for, at Israel også fremover vil være at finde på Bloombergs top-10, er nemlig, at Israel mestrer at videreudvikle sin højteknologiske økonomi og får den spredt til nye områder, som fx foodtech, agritech og cleantech.

Der skal også etableres stærke partnerskaber med virksomheder og vidensmiljøer uden for Israel, der kan understøtte værditilvæksten i Israels erhvervsliv.   

Danske løsninger

Det spændende ved den teknologidrevne udvikling i Israel er, at den åbner reel mulighed for partnerskaber med virksomheder og universiteter i Danmark. 

Bedst illustreres det ved den teknologiske udvikling inden for fødevarer og landbrug – også kaldet foodtech og agritech. Ledende investorer som JVP, universiteter og startups i Israel kigger ikke alene mod de tillokkende markeder og partnerskaber, man kan finde i USA og Asien. De kigger også mod Danmark. 

Mere specifikt mod den århusianske fødevareklynge. For i fødevareklyngen i Århus ser israelerne en for dem meget attraktiv kombination af globale fødevarevirksomheder, et stærkt forskningsmiljø, ambitiøse startups og unik viden om landbrugsproduktion, bæredygtighed og miljø.

Og netop den viden skal de bruge for at få udviklet en global foodtech-hub i Israel.     

I takt med at udenlandske virksomheder engagerer sig i forsknings- og udviklingsaktiviteter i Israel, og universiteter får nye stærke internationale forskningspartnerskaber med Israel, vil Israel fortsat i de kommende år stryge ind på Bloombergs top-10 over innovative lande. 

Ved at danske virksomheder og universiteter lærer at udnytte mulighederne i konkrete forsknings- og udviklingsaktiviteter i Israel, vil de ikke alene understøtte Israel, de vil også konkret bidrage til, at Danmark klatrer op fra sin 8.-plads på Bloombergs rangliste mod den absolutte innovationselite.

Det kræver blot en billet til Tel Aviv og et aktivt partnerskab med virksomheder og universiteter langs den israelske Highway 2.    


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu