Tre gode grunde til at søge lykken i Israels startup-miljø

Det er de risikovillige investorer, den ærlige feedback fra mentorer og co-founders, og adgangen til netværket i USA, der er tre vigtige elementer i det stærke startup miljø i Tel Aviv.

Af Tue David Bak, Direktør for Innovation Centre Denmark, Tel Aviv

For to år siden, under et officielt besøg i Israel, lirkede den daværende erhvervsminister Brian Mikkelsen en dør på klem. En dør, der skulle vise sig at være starten på et nordisk-israelsk FoodTech innovationseventyr.

Erhvervsministeren havde overbevist Erel Margalit, en velkendt israelsk investor og Tech-pioner om, at Danmark var den manglende brik i et nyt globalt fødevareeventyr.

En glohed juni dag to år senere står ti håbefulde fødevare-startups fra Danmark og Sverige på Rothschild Boulevard i Tel Aviv med ambitioner så høje som de omkringliggende skyskrabere. Med vilde drømme og ny teknologi under armen stormer de nu ind igennem den dør, Brian lirkede på klem.

Ti lovende danske og svenske Food– og AgriTech startups på Innovation Centre Denmarks Bootcamp i Tel Aviv.

Investorer med appetit på Food- og AgriTech løsninger    

Første skridt på vejen er at finde investorer, der kan finansiere videreudvikling af teknologien, og bringe den på verdensmarkedet. 

Her er Erel Margalit og hans kumpaner i Tel Avivs Tech- og investormiljø blandt de absolut bedste at blive eksponeret for. De har penge, globale netværk og forstand på hvordan man skalerer en startup.

Og så har de fået reel appetit på investeringer i Food- og AgriTech løsninger, der retter sig mod tre megatrends inden for fødevarer- og landbrug: Bæredygtighed, funktionelle fødevarer og optimering af produktion.

Selvom de helt store succeshistorier inden for Food- og AgriTech lader vente på sig, er der i Tel Avivs investorkredse en klar overbevisning om muligheden for en rigtig god investering i Food- og AgriTech startups.

De første investeringer er allerede foretaget. Der er skudt mere end 145 mio. kr. i DouxMatox’ banebrydende sukkerreduktionsteknologi, 28 mio. kr. i Innovopros proteiner fra kikærter, og 1 mio. kr. i den helt unge startup AgroScout, der bruger droner til at finde bl.a. bladlus på marker.

Og nu har de ambitiøse nordiske startups også sat de ledende israelske investorer som OurCrowd, PeakBridge, JVP og Medstrada stævne.

Set fra mit perspektiv er der specifikt tre elementer i Tel Avivs startup-økosystem som de nordiske startups skal kunne udnytte for at få succes.

Det er i) adgangen til investorer med erfaring og risikovillighed, ii) den ærlighed og direkthed, der hersker i startup miljøet, og iii) at blive en del af de solide globale netværk som alle i Tel Aviv startup miljø har til især USA og Canada.

Israelske investorer er meget risikovillige

Med mere end 300 venturefonde der kæmper om at finansiere de bedste startups, er Tel Aviv kendt for at være et miljø med yderst gunstige forhold for folk med banebrydende forretningsideer.

Med afsæt i en lind strøm af succesrige salg og børsnoteringer på NASDAQ af lovende startups fra Tel Aviv, er modet og risikovilligheden i investormiljøet høj. De sætter gerne millioner af dollars på højkant, hvis holdet, teknologien og ambitionen er den rette.

Alene i 2018 blev der investeret mere end 1 milliard kroner i lovende israelske startups inden for landbrug og fødevarer. For at sætte yderligere turbo på risikovilligheden i markedet understøtter regeringen risikovilligheden med flere hundrede millioner kr. i first-loss ordninger. Senest på fødevareområdet, hvor der er etableret to dedikerede seed-fonde.

Om investormiljøet i Tel Aviv udtaler Samuel Scheer, Tech rådgiver i Innovation Centre Denmark og manden der har bragt de lovende nordisk startups til Tel Aviv:

“Jeg oplever langt mere risikovillighed blandt investorer i Tel Aviv end i København. De investerer større beløb, for de ved, at det skaber resultater på den lange bane. De ved, at det er det, der skal til for at lykkes – og så er de lidt mere langsigtede i deres investering, end jeg ser fra investorer i USA.”

Israelske investorer er ærlige og kontante

I baren på en lokal cafe i Tel Aviv er Ole Strøm, stifter af den danske startup Pharma Score Software i dialog med Nadav Berger.

Nadav er israelsk FoodTech-pioner og investor. Nadav er efter ét minuts høflighedsfraser gået direkte i gang med at splitte Ole’s forretningsplan ad, og samle den i en helt ny version og samtidig koble Ole ind i hans netværk i USA.

Ingen nordisk ydmyghed her. Bare ærlig og kontant rådgivning. Med 30 års fødevare- og Tech-erfaring, og en direkte hotline til toppen af PepsiCo, Nestlé og Danone, ved Nadav hvad der skal til for at få succes. Også for Ole og Pharma Score.  

Det er ikke alene i dialogen mellem investor og startup, at ærlig og direkthed er afgørende. Det er lige så vigtigt i selve startup’en. For venturefonden JVP er ærlighed og åbenhed en forudsætning for, at de investerer i en startup.

“Startups skal igennem så mange hastige forandringer, at ærlighed og direkthed er forudsætninger for, at de kan udvikle sig. Konflikter i startups er uundgåelige, når man skal genopfinde ens produkt og organisation hver 6. måned.” sigerTali Rabin, global HR chef i JVP.

Netværket i New York giver ekstra styrke

Israel er et lille land, med få regionale handelspartnere. Det betyder, at netværk i alle afkroge af verden er afgørende for succes.
Ruti Alon, israelsk investor i funktionelle fødevarer udtrykker det således:

”CEO’en fra verdens bedste hospital Mayo Clinic i USA og chokolade giganten Mondelez er kun et telefonopkald væk. Jeg sparrer med dem om investeringer i innovative startups”.

Ruti er langtfra et enestående tilfælde. Det israelske startup-miljø er så stærkt koblet på netværk i USA og Canada, at Tel Aviv opleves, som var det en storby på USA’s vestkyst snarere end på Israels vestkyst.

Det er ikke uden grund, at JVP netop har åbnet en startup-inkubator i New York – de havde jo allerede et massivt netværk der. 

Døren står åben for nordiske FoodTech iværksættere

Takket være erhvervsministerens døråbning, og Innovation Centre Denmarks store satsning på fødevare- og landbrugsinnovation, er investorer, mentorer og industrien mere tilgængelige end nogensinde for danske startups.  

Og det er den tilgængelighed som danske startups som Pharma Score Software, Circular Food Technology, Nordetect, Refarmed, Brannatura og Naturam BioScience netop nu udnytter.

De har set hvordan de gennem samarbejde med kontante, men risikovillige israelske investorer med solide globale netværk kan accelerere udviklingen af deres startup – og gøre verden mere sund og bæredygtig. 

Læs mere om Innovationscentret i Tel Avivs Bootcamps for danske startups her.

Forrige artikel Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel Næste artikel Kunstig intelligens står øverst på investorernes ønskeseddel Kunstig intelligens står øverst på investorernes ønskeseddel
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?