Professor: 95 procent af vores vandproblemer kan føres tilbage til landbruget

Regeringens nye nordeuropæiske alliance mod PFAS er en politisk vindersag. Men den akutte udfordring for det danske vandmiljø, som der under efterårets valgkamp åbnede sig et vindue for at løse, er endnu en gang skudt til hjørne. Og det er synd, for vi ved præcis, hvad vi skal gøre, mener professor og ekspert i vandmiljø Stiig Markager.

Danmark er Europas mest opdyrkede land, og derfor er udfordringen med nedsivning 
af nitrat og kvælstof til grundvandet et påtrængende problem. Men den debat risikerer 
at glide i baggrunden, hvis den politiske opmærksomhed samler sig om forurening med 
PFAS, frygter professor Stiig Markager.
Danmark er Europas mest opdyrkede land, og derfor er udfordringen med nedsivning af nitrat og kvælstof til grundvandet et påtrængende problem. Men den debat risikerer at glide i baggrunden, hvis den politiske opmærksomhed samler sig om forurening med PFAS, frygter professor Stiig Markager.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Simon Friis Date

En forkortelse på fire bogstaver, der hidtil har været bedst kendt blandt fagfolk og faste læsere af Forbrugerrådet Tænk, har trukket usædvanligt mange overskrifter i årets første måned. Der er fundet spor af det hormonforstyrrende stof, der gemmer sig bag forkortelsen, over hele den jyske og sjællandske vestkyst. Og nu er det ikke længere kun forskere og ngo’er, der advarer mod farerne ved PFAS.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) er gået sammen med Tyskland, Holland, Norge og Sverige for at indføre et forbud gældende for hele EU. Men imens PFAS løber med al opmærksomheden og den politiske handling, sker der stadig intet med den forurening af Danmarks vandmiljø, som landbruget står for, lyder det fra professor med speciale i havmiljø ved Aarhus Universitet Stiig Markager.

Mens miljøministeren kan få en politisk sejr og markere sig med en klar løsning på et bestemt problem, risikerer den virkelig store udfordring for det danske vandmiljø at blive overset. Heunicke har for nylig kaldt PFAS ”det potentielt største problem for vores miljø,” men det er professoren uenig i.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu