Alternativets formand vrøvler om egen succes

Det er usædvanligt at få hele ni mandater ved første Folketingsvalg, siger Uffe Elbæk om Alternativets valgresultat. Men det er sket flere gange før.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

“Det er helt usædvanligt, at man som et nyt parti, første gang man stiller op, rent faktisk kommer ind med ni mandater.”

Sådan siger Alternativets partileder, Uffe Elbæk, stolt om Alternativets succes til TV 2 News den 3. oktober i år.

Men er det nu også så enestående, at Alternativet i 2015 blev valgt i Folketinget med ni mandater?

Nej, det er det faktisk ikke, viser et faktatjek fra DR2-programmet Detektor.

Det er nemlig sket adskillige gange før, at et nyopstillet parti er valgt ind med ni eller flere mandater.

Det siger Lars Bille, der er lektor emeritus ved Københavns Universitet og har forsket i det danske partisystem siden 1969.

“Nej, det er ikke usædvanligt. Det kommer lidt an på, hvor langt historisk man går tilbage,” siger Lars Bille til Detektor.

Sket flere gange før

Vi skal faktisk ikke længere tilbage i historien end til 2011, før Liberal Alliance blev valgt ind med 13 mandater - altså fire mandater mere end Alternativet. Det er dog svært at sammenligne netop de to partier, fordi Liberal Alliance udsprang af partiet Ny Alliance og derfor havde en vælgerskare i forvejen.

I 1998 blev Dansk Folkeparti valgt ind med 13 mandater. Og helt tilbage ved Jordskredsvalget i 1973 blev Fremskridtspartiet valgt ind i Folketinget med hele 28 mandater, mens Centrumdemokrater fik 14 mandater.

Så der findes faktisk rigeligt med eksempler på partier, der er valgt ind i Folketinget første gang med ni eller flere mandater.

“Mandattal på 28 og 14 første gang man stiller op, det slår altså Alternativet,” siger Lars Bille til Detektor.

Uffe Elbæk mener nu alligevel ikke, at det er entydigt falsk, at Alternativets valgresultat i 2015 skulle være usædvanligt.

“Det, der kørte gennem hovedet på mig, da jeg sagde det, var, at jeg vidste, hvor mange der overhovedet havde forsøgt at stille op. Og blandt dem, der stillede op, var det os, der kom ind,” siger Uffe Elbæk til Detektor.

Se hele faktatjekket af Uffe Elbæks udlægning af Alternativets succes her.

Sidst vi faktatjekkede en påstand fra Alternativet, klandrede partiet regering for koldt og vindstille vejr.

 

Forrige artikel Dit mobilbatteri kan sagtens tåle både klatladning og overopladning Dit mobilbatteri kan sagtens tåle både klatladning og overopladning Næste artikel Er det mor eller far, der slår børnene mest? Er det mor eller far, der slår børnene mest?
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.