Alternativets formand vrøvler om egen succes

Det er usædvanligt at få hele ni mandater ved første Folketingsvalg, siger Uffe Elbæk om Alternativets valgresultat. Men det er sket flere gange før.

“Det er helt usædvanligt, at man som et nyt parti, første gang man stiller op, rent faktisk kommer ind med ni mandater.”

Sådan siger Alternativets partileder, Uffe Elbæk, stolt om Alternativets succes til TV 2 News den 3. oktober i år.

Men er det nu også så enestående, at Alternativet i 2015 blev valgt i Folketinget med ni mandater?

Nej, det er det faktisk ikke, viser et faktatjek fra DR2-programmet Detektor.

Det er nemlig sket adskillige gange før, at et nyopstillet parti er valgt ind med ni eller flere mandater.

Det siger Lars Bille, der er lektor emeritus ved Københavns Universitet og har forsket i det danske partisystem siden 1969.

“Nej, det er ikke usædvanligt. Det kommer lidt an på, hvor langt historisk man går tilbage,” siger Lars Bille til Detektor.

Sket flere gange før

Vi skal faktisk ikke længere tilbage i historien end til 2011, før Liberal Alliance blev valgt ind med 13 mandater - altså fire mandater mere end Alternativet. Det er dog svært at sammenligne netop de to partier, fordi Liberal Alliance udsprang af partiet Ny Alliance og derfor havde en vælgerskare i forvejen.

I 1998 blev Dansk Folkeparti valgt ind med 13 mandater. Og helt tilbage ved Jordskredsvalget i 1973 blev Fremskridtspartiet valgt ind i Folketinget med hele 28 mandater, mens Centrumdemokrater fik 14 mandater.

Så der findes faktisk rigeligt med eksempler på partier, der er valgt ind i Folketinget første gang med ni eller flere mandater.

“Mandattal på 28 og 14 første gang man stiller op, det slår altså Alternativet,” siger Lars Bille til Detektor.

Uffe Elbæk mener nu alligevel ikke, at det er entydigt falsk, at Alternativets valgresultat i 2015 skulle være usædvanligt.

“Det, der kørte gennem hovedet på mig, da jeg sagde det, var, at jeg vidste, hvor mange der overhovedet havde forsøgt at stille op. Og blandt dem, der stillede op, var det os, der kom ind,” siger Uffe Elbæk til Detektor.

Se hele faktatjekket af Uffe Elbæks udlægning af Alternativets succes her.

Sidst vi faktatjekkede en påstand fra Alternativet, klandrede partiet regering for koldt og vindstille vejr.

 

Forrige artikel Bjørn Lomborg anvender forskning forkert i økologi-kritik Bjørn Lomborg anvender forskning forkert i økologi-kritik Næste artikel Er det mor eller far, der slår børnene mest? Er det mor eller far, der slår børnene mest?
Ny prognose for EU-valget er

Ny prognose for EU-valget er "på grænsen til at være direkte ubrugelig"

Socialdemokratiet ser ud til at få et fremragende resultat, når vi 26. maj i år skal stemme til europaparlamentsvalget, viser en ny prognose fra Europa-Parlamentet. Men prognosen er baseret på målinger af, hvad danskerne vil stemme ved et folketingsvalg, og kan derfor ikke bruges til at spå om det kommende europaparlamentsvalg.

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.