Alternativets formand vrøvler om egen succes

Det er usædvanligt at få hele ni mandater ved første Folketingsvalg, siger Uffe Elbæk om Alternativets valgresultat. Men det er sket flere gange før.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

“Det er helt usædvanligt, at man som et nyt parti, første gang man stiller op, rent faktisk kommer ind med ni mandater.”

Sådan siger Alternativets partileder, Uffe Elbæk, stolt om Alternativets succes til TV 2 News den 3. oktober i år.

Men er det nu også så enestående, at Alternativet i 2015 blev valgt i Folketinget med ni mandater?

Nej, det er det faktisk ikke, viser et faktatjek fra DR2-programmet Detektor.

Det er nemlig sket adskillige gange før, at et nyopstillet parti er valgt ind med ni eller flere mandater.

Det siger Lars Bille, der er lektor emeritus ved Københavns Universitet og har forsket i det danske partisystem siden 1969.

“Nej, det er ikke usædvanligt. Det kommer lidt an på, hvor langt historisk man går tilbage,” siger Lars Bille til Detektor.

Sket flere gange før

Vi skal faktisk ikke længere tilbage i historien end til 2011, før Liberal Alliance blev valgt ind med 13 mandater - altså fire mandater mere end Alternativet. Det er dog svært at sammenligne netop de to partier, fordi Liberal Alliance udsprang af partiet Ny Alliance og derfor havde en vælgerskare i forvejen.

I 1998 blev Dansk Folkeparti valgt ind med 13 mandater. Og helt tilbage ved Jordskredsvalget i 1973 blev Fremskridtspartiet valgt ind i Folketinget med hele 28 mandater, mens Centrumdemokrater fik 14 mandater.

Så der findes faktisk rigeligt med eksempler på partier, der er valgt ind i Folketinget første gang med ni eller flere mandater.

“Mandattal på 28 og 14 første gang man stiller op, det slår altså Alternativet,” siger Lars Bille til Detektor.

Uffe Elbæk mener nu alligevel ikke, at det er entydigt falsk, at Alternativets valgresultat i 2015 skulle være usædvanligt.

“Det, der kørte gennem hovedet på mig, da jeg sagde det, var, at jeg vidste, hvor mange der overhovedet havde forsøgt at stille op. Og blandt dem, der stillede op, var det os, der kom ind,” siger Uffe Elbæk til Detektor.

Se hele faktatjekket af Uffe Elbæks udlægning af Alternativets succes her.

Sidst vi faktatjekkede en påstand fra Alternativet, klandrede partiet regering for koldt og vindstille vejr.

 

Forrige artikel Dit mobilbatteri kan sagtens tåle både klatladning og overopladning Dit mobilbatteri kan sagtens tåle både klatladning og overopladning Næste artikel Er det mor eller far, der slår børnene mest? Er det mor eller far, der slår børnene mest?

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.