Bruger Hillerød flere penge på bureaukrati end Fredensborg?

Administrationsudgifterne er 63 millioner kroner højere i Hillerød end i Fredensborg kommuner, skriver byrådkandidat for Venstre i et debatindlæg. Men andre tal viser det stik modsatte.

“Fakta er, at Hillerød bruger 550 kroner mere per indbygger på administration årligt end gennemsnittet af kommunerne i Nordsjælland, lig med 27 millioner kroner årligt. Hillerød bruger 1.264 kroner mere end Fredensborg, lig med 63 millioner kroner - om året!”

Sådan skriver Dan Riise, byrådskandidat i Hillerød Kommune for Venstre, i et debatindlæg i Hillerødposten.

Men det er helt forkert, lyder det i en kommentar til artiklen. Her henviser en borger til tal fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE), der viser, at Hillerød Kommune bruger færre penge per indbygger på administration end Fredensborg Kommune.

Men hvad er egentlig fakta i denne sag? Bruger Hillerød Kommune flere eller færre penge per indbygger på administration, end de gør i nabokommunen Fredensborg? Vores kolleger på DR-programmet Detektor har kigget nærmere på denne nordsjællandske kamp om tal.

To forskellige opgørelse

Dan Riise har fundet sine tal på noegletal.dk, som er Økonomi- og Indenrigsministeriets oversigt over tal, landets 98 kommuner selv indberetter. Og tallene fra 2017 viser rigtigt nok, at Hillerød Kommune bruger 1.264 kroner mere per indbygger på administration end Fredensborg Kommune. Netop som Dan Riise skriver i sit debatindlæg.  

Men i VIVEs rapport over kommunernes administrative forbrug er billedet et andet. Ifølge rapporten brugte Hillerød Kommune i 2015 1.044 kroner mindre per indbygger på administration end Fredensborg Kommune.

Men hvordan kan forskellen på tallene være så stor?

Ifølge Kurt Houlberg, professor i kommunaløkonomi hos VIVE, bruger VIVE og Økonomi- og Indenrigsministeriet to forskellige metoder til at gøre administrationsudgifterne op.

“Tallene fra noegletal.dk stammer grundlæggende fra kommunernes regnskaber. De (kommunerne, red.) har meget forskellig praksis for, hvad det er for nogle udgifter, de regner med, og hvad de ikke regner med. Og det betyder, at der er en meget stor usikkerhed forbundet med det, og opgørelsen kommer ikke til at afspejle virkeligheden,” siger Kurt Houlberg til Detektor.

VIVE bruger derimod en metode, der hedder ‘den kombinerede metode’ - altså den metode, der når frem til, at Hillerød Kommune bruger færre penge per indbygger på administration end Fredensborg. Og den metode er mere retvisende, end metoden, som Økonomi- og Indenrigsministeriet bruger, siger både Kurt Houlberg og flere eksperter, som Detektor har talt med.

Men det er Økonomi- og Indenrigsministeriet ikke enige i.

“Man kan ikke sige, at den ene metode er mere retvisende end den anden. Der er tale om to forskellige opgørelsesmetoder, som derfor giver forskellige resultater,” skriver Økonomi- og Indenrigsministeriet i en mail til Detektor.

I Hillerød fraskriver Dan Riise sig imidlertid ansvaret for at bruge tal, som ifølge eksperter er mindre retvisende.

“Jeg har brugt de tal som Indenrigsministeriet peger på er de rigtige. Hvis ikke de er det, så er det Indenrigsministeriet, der må stå til ansvar for det. Jeg bruger de tal, der til enhver tid er tilgængelige som de officielle tal fra Ministeriet,” skriver Dan Riise i en mail til Detektor.

Se hele faktatjekket her.

Forrige artikel Er forskudt mødetid løsningen på trafikproppen i Aalborg? Er forskudt mødetid løsningen på trafikproppen i Aalborg? Næste artikel LA-skattelettelser giver direktørfamilien råd til en gammel Golf LA-skattelettelser giver direktørfamilien råd til en gammel Golf
Ny prognose for EU-valget er

Ny prognose for EU-valget er "på grænsen til at være direkte ubrugelig"

Socialdemokratiet ser ud til at få et fremragende resultat, når vi 26. maj i år skal stemme til europaparlamentsvalget, viser en ny prognose fra Europa-Parlamentet. Men prognosen er baseret på målinger af, hvad danskerne vil stemme ved et folketingsvalg, og kan derfor ikke bruges til at spå om det kommende europaparlamentsvalg.

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.