Bruger Hillerød flere penge på bureaukrati end Fredensborg?

Administrationsudgifterne er 63 millioner kroner højere i Hillerød end i Fredensborg kommuner, skriver byrådkandidat for Venstre i et debatindlæg. Men andre tal viser det stik modsatte.

“Fakta er, at Hillerød bruger 550 kroner mere per indbygger på administration årligt end gennemsnittet af kommunerne i Nordsjælland, lig med 27 millioner kroner årligt. Hillerød bruger 1.264 kroner mere end Fredensborg, lig med 63 millioner kroner - om året!”

Sådan skriver Dan Riise, byrådskandidat i Hillerød Kommune for Venstre, i et debatindlæg i Hillerødposten.

Men det er helt forkert, lyder det i en kommentar til artiklen. Her henviser en borger til tal fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE), der viser, at Hillerød Kommune bruger færre penge per indbygger på administration end Fredensborg Kommune.

Men hvad er egentlig fakta i denne sag? Bruger Hillerød Kommune flere eller færre penge per indbygger på administration, end de gør i nabokommunen Fredensborg? Vores kolleger på DR-programmet Detektor har kigget nærmere på denne nordsjællandske kamp om tal.

To forskellige opgørelse

Dan Riise har fundet sine tal på noegletal.dk, som er Økonomi- og Indenrigsministeriets oversigt over tal, landets 98 kommuner selv indberetter. Og tallene fra 2017 viser rigtigt nok, at Hillerød Kommune bruger 1.264 kroner mere per indbygger på administration end Fredensborg Kommune. Netop som Dan Riise skriver i sit debatindlæg.  

Men i VIVEs rapport over kommunernes administrative forbrug er billedet et andet. Ifølge rapporten brugte Hillerød Kommune i 2015 1.044 kroner mindre per indbygger på administration end Fredensborg Kommune.

Men hvordan kan forskellen på tallene være så stor?

Ifølge Kurt Houlberg, professor i kommunaløkonomi hos VIVE, bruger VIVE og Økonomi- og Indenrigsministeriet to forskellige metoder til at gøre administrationsudgifterne op.

“Tallene fra noegletal.dk stammer grundlæggende fra kommunernes regnskaber. De (kommunerne, red.) har meget forskellig praksis for, hvad det er for nogle udgifter, de regner med, og hvad de ikke regner med. Og det betyder, at der er en meget stor usikkerhed forbundet med det, og opgørelsen kommer ikke til at afspejle virkeligheden,” siger Kurt Houlberg til Detektor.

VIVE bruger derimod en metode, der hedder ‘den kombinerede metode’ - altså den metode, der når frem til, at Hillerød Kommune bruger færre penge per indbygger på administration end Fredensborg. Og den metode er mere retvisende, end metoden, som Økonomi- og Indenrigsministeriet bruger, siger både Kurt Houlberg og flere eksperter, som Detektor har talt med.

Men det er Økonomi- og Indenrigsministeriet ikke enige i.

“Man kan ikke sige, at den ene metode er mere retvisende end den anden. Der er tale om to forskellige opgørelsesmetoder, som derfor giver forskellige resultater,” skriver Økonomi- og Indenrigsministeriet i en mail til Detektor.

I Hillerød fraskriver Dan Riise sig imidlertid ansvaret for at bruge tal, som ifølge eksperter er mindre retvisende.

“Jeg har brugt de tal som Indenrigsministeriet peger på er de rigtige. Hvis ikke de er det, så er det Indenrigsministeriet, der må stå til ansvar for det. Jeg bruger de tal, der til enhver tid er tilgængelige som de officielle tal fra Ministeriet,” skriver Dan Riise i en mail til Detektor.

Se hele faktatjekket her.

Forrige artikel Er forskudt mødetid løsningen på trafikproppen i Aalborg? Er forskudt mødetid løsningen på trafikproppen i Aalborg? Næste artikel LA-skattelettelser giver direktørfamilien råd til en gammel Golf LA-skattelettelser giver direktørfamilien råd til en gammel Golf
Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Svenskerne ville ikke stå uforberedt tilbage, hvis valgkampen op til rigsdagsvalget i september skulle blive ramt af russisk desinformation. Og i dag er Sverige derfor blandt de europæiske lande, der har taget de længste skridt i forsøget på at hindre påvirkningskampagner fra fremmede magter.

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Regeringens klimaudspil er tal-fifleri, fordi de medregner den CO2, der automatisk bliver optaget af jord og planter i den samlede CO2-reduktion. Det mener SF’s formand Pia Olsen Dyhr i hvert fald. Men regeringens måde at udregne CO2-reduktionen er helt efter bogen, slår forskere fast. 

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel. 

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Danskerne spiser 300 gram kød om dagen - altså fire gange så meget kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler - siger Jakob Jønck, der står bag firmaet Simple Feast, som sælger grøntsagsbaserede måltidskasser. Men postulatet om de 300 gram skyder langt over målet, slår forsker fast.