Bruger Hillerød flere penge på bureaukrati end Fredensborg?

Administrationsudgifterne er 63 millioner kroner højere i Hillerød end i Fredensborg kommuner, skriver byrådkandidat for Venstre i et debatindlæg. Men andre tal viser det stik modsatte.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

“Fakta er, at Hillerød bruger 550 kroner mere per indbygger på administration årligt end gennemsnittet af kommunerne i Nordsjælland, lig med 27 millioner kroner årligt. Hillerød bruger 1.264 kroner mere end Fredensborg, lig med 63 millioner kroner - om året!”

Sådan skriver Dan Riise, byrådskandidat i Hillerød Kommune for Venstre, i et debatindlæg i Hillerødposten.

Men det er helt forkert, lyder det i en kommentar til artiklen. Her henviser en borger til tal fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE), der viser, at Hillerød Kommune bruger færre penge per indbygger på administration end Fredensborg Kommune.

Men hvad er egentlig fakta i denne sag? Bruger Hillerød Kommune flere eller færre penge per indbygger på administration, end de gør i nabokommunen Fredensborg? Vores kolleger på DR-programmet Detektor har kigget nærmere på denne nordsjællandske kamp om tal.

To forskellige opgørelse

Dan Riise har fundet sine tal på noegletal.dk, som er Økonomi- og Indenrigsministeriets oversigt over tal, landets 98 kommuner selv indberetter. Og tallene fra 2017 viser rigtigt nok, at Hillerød Kommune bruger 1.264 kroner mere per indbygger på administration end Fredensborg Kommune. Netop som Dan Riise skriver i sit debatindlæg.  

Men i VIVEs rapport over kommunernes administrative forbrug er billedet et andet. Ifølge rapporten brugte Hillerød Kommune i 2015 1.044 kroner mindre per indbygger på administration end Fredensborg Kommune.

Men hvordan kan forskellen på tallene være så stor?

Ifølge Kurt Houlberg, professor i kommunaløkonomi hos VIVE, bruger VIVE og Økonomi- og Indenrigsministeriet to forskellige metoder til at gøre administrationsudgifterne op.

“Tallene fra noegletal.dk stammer grundlæggende fra kommunernes regnskaber. De (kommunerne, red.) har meget forskellig praksis for, hvad det er for nogle udgifter, de regner med, og hvad de ikke regner med. Og det betyder, at der er en meget stor usikkerhed forbundet med det, og opgørelsen kommer ikke til at afspejle virkeligheden,” siger Kurt Houlberg til Detektor.

VIVE bruger derimod en metode, der hedder ‘den kombinerede metode’ - altså den metode, der når frem til, at Hillerød Kommune bruger færre penge per indbygger på administration end Fredensborg. Og den metode er mere retvisende, end metoden, som Økonomi- og Indenrigsministeriet bruger, siger både Kurt Houlberg og flere eksperter, som Detektor har talt med.

Men det er Økonomi- og Indenrigsministeriet ikke enige i.

“Man kan ikke sige, at den ene metode er mere retvisende end den anden. Der er tale om to forskellige opgørelsesmetoder, som derfor giver forskellige resultater,” skriver Økonomi- og Indenrigsministeriet i en mail til Detektor.

I Hillerød fraskriver Dan Riise sig imidlertid ansvaret for at bruge tal, som ifølge eksperter er mindre retvisende.

“Jeg har brugt de tal som Indenrigsministeriet peger på er de rigtige. Hvis ikke de er det, så er det Indenrigsministeriet, der må stå til ansvar for det. Jeg bruger de tal, der til enhver tid er tilgængelige som de officielle tal fra Ministeriet,” skriver Dan Riise i en mail til Detektor.

Se hele faktatjekket her.

Forrige artikel Er forskudt mødetid løsningen på trafikproppen i Aalborg? Er forskudt mødetid løsningen på trafikproppen i Aalborg? Næste artikel LA-skattelettelser giver direktørfamilien råd til en gammel Golf LA-skattelettelser giver direktørfamilien råd til en gammel Golf
Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

For at sprede lidt glæde i coronakrisetiden, udlover Bilka i Skalborg spritnye høretelefoner til 10 heldige vindere. Sådan lyder det i et populært opslag på sociale medier. Men Bilka har intet med konkurrencen at gøre - den er et fupnummer. I øjeblikket lægger flere af kædens varehuse ufrivilligt navn til svindelnummeret.

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye "højesteret"

Jurister, menneskerettighedssaktivister, digitale eksperter og en tidligere dansk statsminister er blandt de udpegede medlemmer af Facebooks nye tilsynsråd. De skal tage stilling til, hvilke typer indhold der løbende skal fjernes på det sociale medie. 

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

En amerikansk demonstrant hånes på sociale medier for at holde et protestskilt med et konspirerende budskab, der beskylder Barack Obama for at stå bag coronakrisen. Men billedet er manipuleret. I virkeligheden står der noget helt andet på skiltet, som hun brugte til at demonstrere mod nedlukningen af Californien under coronakrisen. 

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Antallet af muslimer i Danmark er ofte genstand for debat på sociale medier. Ikke mindst fordi der ikke findes officielle danske opgørelser. Nye beregninger viser nu, at tallet sandsynligvis er lavere end tidligere vurderet.