Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

I fremtiden vil stavekontrollen i dit Word-dokument angiveligt foreslå dig at skifte ordet politiMAND ud med det mere kønsneutrale politiBETJENT. Morten Messerschmidt (DF) raser og kræver, at staten opsiger sin aftale med Microsoft, når det sker. Men den identitetspolitiske stavekontrol er allerede virkelighed - for nogen.

Tjek om du tester den hensynsfulde stavekontrol - vejledning findes nederst i artiklen.

Når nærværende faktatjek-journalist sætter sig til tasterne for at skrive artikler om politikere, interesseorganisationer og andre, der blander sig i den offentlige debat i Danmark, holder Microsoft øje med stave- og grammatikfejl i dokumentet.

Sådan har det været i adskillige år. Og tak for det.

Men i denne uge skete noget nyt. Den amerikanske tech-gigant gik nemlig et skridt videre. Kristeligt Dagblad berettede tirsdag aften, at Microsoft barslede med en ny tilføjelse til deres stavekontrol, som kan hjælpe brugeren til at skrive mere ‘inkluderende’.

Artiklen fortsætter under billedet

“Overvej at vise hensyn over for etnicitet” skriver Microsoft, når vi skriver "Negerkonge" i Word.

“Politimand, formand, dement. Glem det. Fra nu af skal det hedde politibetjent, forperson og person med demens,” skrev avisen som eksempler på ord, hvor den nye identitetspolitiske stavekontrol fremover slår ned.

Nyheden fik straks Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti til at forfatte et facebookopslag.

“Det her er grotesk! Microsoft vil tilpasse vores sprog ind i amerikansk identitetspolitik. Jeg har længe næret mistillid til disse US-tech-giganter. Og bliver dette virkelighed, må sagen være klar: Så må staten opsige sin aftale med Microsoft,” skrev han til sine mere end 61.000 følgere på Facebook.

Men faktum er, at den nye stavekontrol, der hjælper Word-brugere til at skrive mere “inkluderende” allerede findes i Danmark. Blandt andet på den computer, som denne artikel er skrevet fra.

‘Negerkonge’ bliver til ‘sort konge’

Ingen på TjekDets redaktion havde opdaget, at den amerikanske tech-gigant havde sneget en ny – og mere omfattende – type af sproglig assistance ind i hverdagen.

Drister jeg mig til - for nedrullede gardiner og bort fra redaktørens skarpe blik - at taste den moralsk angribelige bogstavskombination “n-e-g-e-r-k-o-n-g-e" ind i Word, slår den politisk korrekte stiplede linje straks til.

Og når jeg søger forklaringen på min brøde, meddeler Microsoft, at det er programmets indbyggede funktion ‘Inkluderende sprog’, der griber ind.

Anbefalingen er ikke til at tage fejl af: “Overvej at vise hensyn over for etnicitet” skriver Microsoft og foreslår at erstatte det tilsyneladende hensynsløse ‘negerkonge’ med det hensynsfulde ‘sort konge’.

Hullet som en si

Identitetspolitiske hensyn er altså allerede virkeligheden for udvalgte danske Word-brugere. Fremtiden, som Kristeligt Dagblad og Morten Messerschmidt beskriver, er nutid.

Til TjekDet forklarer Microsoft, at den nye funktion endnu ikke er rullet ud, men at den i øjeblikket testes i en dansk version hos enkelte brugere.

At der er tale om en test af en ufuldstændig funktion, bliver da også tydeligt, da TjekDet tryktester kontrollens grænser.

Tech-gigantens årvågne øje fanger for eksempel ikke følgende ‘ekskluderende’ formuleringer:

“Politimanden var stærk”

“Du er da helt dement”

“Formanden var en arisk gud”

“Flaskedrengen er en bøsserøv”

“Ingen jødesvin i vores gader”

Da vi tester flere computere på redaktionen, viser det sig, at forklaringen - eller i hvert fald en del af forklaringen - er, at den hensynsfulde stavekontrol er delt op i en række underområder.

Vi tester et par computere på redaktionen med varierende held. På computer 1 lykkes vi ikke med at få hjælp til at skrive inkluderende. Det gør vi på computer 2, hvor brugeren får hjælp til at tage hensyn til diskrimination på baggrund af 'fysisk helbred' og 'mentalt helbred'. På computer 3, hvor denne artikel er udført, hjælper Word som nævnt med at tage hensyn til 'etnicitet'.

Artiklen fortsætter under billedet

Det er langt fra alle brugere af Word, der lige nu kan bruge den nye funktion "Inkluderende sprog". Vi har tjekket tre computere på redaktionen. PC nummer 1 har slet ikke valgmuligheden. PC nummer 2 kan vælge mellem "diskrimination på baggrund af fysisk helbred" og "diskrimination på baggrund af mentalt helbred". PC nummer tre kan 'kun' bede Word tjekke vores tekst for "diskrimination på baggrund af etnicitet".

Mangfoldighed og inklusion er grundlæggende værdier

Den amerikanske tech-gigant forklarer, at den nye funktion afspejler firmaets værdier. Om man vil benytte sig af muligheden eller ej, er frivilligt, understreger Anders Thomsen, der er direktør for politik i Microsoft Danmark.

”I Microsoft er mangfoldighed og inklusion grundlæggende værdier, som vi arbejder med både internt og i vores produkter. Der er en ny funktion i Word på vej, der giver brugerne mulighed for at benytte sig af inkluderende begreber. Som andre funktioner i vores programmer som for eksempel synonymordbogen og stavekontrol, er det en hjælp, som brugerne kan vælge at anvende eller ej. På mange måder, er det en videreudvikling af netop synonymordbogen, der giver forslag til, hvilke andre begreber man kan vælge at bruge.”

Test om du er ‘ramt’ af den hensynsfulde stavekontrol

Det kræver kun få klik at tjekke, om du selv er en af dem, der i øjeblikket tester Microsofts danske version af hjælp til at skrive mere hensynsfuldt og inkluderende.

Start med at åbne Word. Det virker kun i desktop-versionen.

Klik på fanebladet ‘Filer’ i øverste venstre hjørne. Klik på indstillinger i nederste venstre hjørne.

Her vælger du ‘Korrektur’.

Under ’Sproglig stil’ klikker du på ’Indstillinger’.

Når du er nået hertil, kan du frit til- og fravælge anglicismer og diskrimination på baggrund af etnicitet - hvis du altså er en af dem, der agerer testperson.

Forrige artikel Sådan havnede fem beskidte mænd og en 'mellemøstlig' familie i samme billede Sådan havnede fem beskidte mænd og en 'mellemøstlig' familie i samme billede Næste artikel Kinas desinformation udvides med små skridt Kinas desinformation udvides med små skridt
Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.  

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Et satellitfoto, der viser Australien i omfattende flammer, florerer i stor stil på sociale medier. Folk fra nær og fjern bruger det skræmmende foto til at vise sympati for australierne og understrege naturbrandenes omfang. Men billedet er ikke en retvisende fremstilling af omfanget af de mange brande. 

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Godkender du en anmodning om Facebook-venskab med Magnus fra Skåne, lænser han din bankkonto for penge. Sådan slår facebookbrugere i øjeblikket alarm på stribe. Men advarslen har intet på sig, og den har i øvrigt flere år på bagen.

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Helt uden at være klar over det deler adskillige danskere på sociale medier lige nu reklamer for absurd billige Ray-Ban-solbriller. Og der skulle angiveligt være tale om den ægte vare. Men det hele er fup. De digitale spor fører os blandt andet til Kina.