Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

I fremtiden vil stavekontrollen i dit Word-dokument angiveligt foreslå dig at skifte ordet politiMAND ud med det mere kønsneutrale politiBETJENT. Morten Messerschmidt (DF) raser og kræver, at staten opsiger sin aftale med Microsoft, når det sker. Men den identitetspolitiske stavekontrol er allerede virkelighed - for nogen.

Tjek om du tester den hensynsfulde stavekontrol - vejledning findes nederst i artiklen.

Når nærværende faktatjek-journalist sætter sig til tasterne for at skrive artikler om politikere, interesseorganisationer og andre, der blander sig i den offentlige debat i Danmark, holder Microsoft øje med stave- og grammatikfejl i dokumentet.

Sådan har det været i adskillige år. Og tak for det.

Men i denne uge skete noget nyt. Den amerikanske tech-gigant gik nemlig et skridt videre. Kristeligt Dagblad berettede tirsdag aften, at Microsoft barslede med en ny tilføjelse til deres stavekontrol, som kan hjælpe brugeren til at skrive mere ‘inkluderende’.

Artiklen fortsætter under billedet

“Overvej at vise hensyn over for etnicitet” skriver Microsoft, når vi skriver "Negerkonge" i Word.

“Politimand, formand, dement. Glem det. Fra nu af skal det hedde politibetjent, forperson og person med demens,” skrev avisen som eksempler på ord, hvor den nye identitetspolitiske stavekontrol fremover slår ned.

Nyheden fik straks Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti til at forfatte et facebookopslag.

“Det her er grotesk! Microsoft vil tilpasse vores sprog ind i amerikansk identitetspolitik. Jeg har længe næret mistillid til disse US-tech-giganter. Og bliver dette virkelighed, må sagen være klar: Så må staten opsige sin aftale med Microsoft,” skrev han til sine mere end 61.000 følgere på Facebook.

Men faktum er, at den nye stavekontrol, der hjælper Word-brugere til at skrive mere “inkluderende” allerede findes i Danmark. Blandt andet på den computer, som denne artikel er skrevet fra.

‘Negerkonge’ bliver til ‘sort konge’

Ingen på TjekDets redaktion havde opdaget, at den amerikanske tech-gigant havde sneget en ny – og mere omfattende – type af sproglig assistance ind i hverdagen.

Drister jeg mig til - for nedrullede gardiner og bort fra redaktørens skarpe blik - at taste den moralsk angribelige bogstavskombination “n-e-g-e-r-k-o-n-g-e" ind i Word, slår den politisk korrekte stiplede linje straks til.

Og når jeg søger forklaringen på min brøde, meddeler Microsoft, at det er programmets indbyggede funktion ‘Inkluderende sprog’, der griber ind.

Anbefalingen er ikke til at tage fejl af: “Overvej at vise hensyn over for etnicitet” skriver Microsoft og foreslår at erstatte det tilsyneladende hensynsløse ‘negerkonge’ med det hensynsfulde ‘sort konge’.

Hullet som en si

Identitetspolitiske hensyn er altså allerede virkeligheden for udvalgte danske Word-brugere. Fremtiden, som Kristeligt Dagblad og Morten Messerschmidt beskriver, er nutid.

Til TjekDet forklarer Microsoft, at den nye funktion endnu ikke er rullet ud, men at den i øjeblikket testes i en dansk version hos enkelte brugere.

At der er tale om en test af en ufuldstændig funktion, bliver da også tydeligt, da TjekDet tryktester kontrollens grænser.

Tech-gigantens årvågne øje fanger for eksempel ikke følgende ‘ekskluderende’ formuleringer:

“Politimanden var stærk”

“Du er da helt dement”

“Formanden var en arisk gud”

“Flaskedrengen er en bøsserøv”

“Ingen jødesvin i vores gader”

Da vi tester flere computere på redaktionen, viser det sig, at forklaringen - eller i hvert fald en del af forklaringen - er, at den hensynsfulde stavekontrol er delt op i en række underområder.

Vi tester et par computere på redaktionen med varierende held. På computer 1 lykkes vi ikke med at få hjælp til at skrive inkluderende. Det gør vi på computer 2, hvor brugeren får hjælp til at tage hensyn til diskrimination på baggrund af 'fysisk helbred' og 'mentalt helbred'. På computer 3, hvor denne artikel er udført, hjælper Word som nævnt med at tage hensyn til 'etnicitet'.

Artiklen fortsætter under billedet

Det er langt fra alle brugere af Word, der lige nu kan bruge den nye funktion "Inkluderende sprog". Vi har tjekket tre computere på redaktionen. PC nummer 1 har slet ikke valgmuligheden. PC nummer 2 kan vælge mellem "diskrimination på baggrund af fysisk helbred" og "diskrimination på baggrund af mentalt helbred". PC nummer tre kan 'kun' bede Word tjekke vores tekst for "diskrimination på baggrund af etnicitet".

Mangfoldighed og inklusion er grundlæggende værdier

Den amerikanske tech-gigant forklarer, at den nye funktion afspejler firmaets værdier. Om man vil benytte sig af muligheden eller ej, er frivilligt, understreger Anders Thomsen, der er direktør for politik i Microsoft Danmark.

”I Microsoft er mangfoldighed og inklusion grundlæggende værdier, som vi arbejder med både internt og i vores produkter. Der er en ny funktion i Word på vej, der giver brugerne mulighed for at benytte sig af inkluderende begreber. Som andre funktioner i vores programmer som for eksempel synonymordbogen og stavekontrol, er det en hjælp, som brugerne kan vælge at anvende eller ej. På mange måder, er det en videreudvikling af netop synonymordbogen, der giver forslag til, hvilke andre begreber man kan vælge at bruge.”

Test om du er ‘ramt’ af den hensynsfulde stavekontrol

Det kræver kun få klik at tjekke, om du selv er en af dem, der i øjeblikket tester Microsofts danske version af hjælp til at skrive mere hensynsfuldt og inkluderende.

Start med at åbne Word. Det virker kun i desktop-versionen.

Klik på fanebladet ‘Filer’ i øverste venstre hjørne. Klik på indstillinger i nederste venstre hjørne.

Her vælger du ‘Korrektur’.

Under ’Sproglig stil’ klikker du på ’Indstillinger’.

Når du er nået hertil, kan du frit til- og fravælge anglicismer og diskrimination på baggrund af etnicitet - hvis du altså er en af dem, der agerer testperson.

Forrige artikel Sådan havnede fem beskidte mænd og en 'mellemøstlig' familie i samme billede Sådan havnede fem beskidte mænd og en 'mellemøstlig' familie i samme billede Næste artikel Kinas desinformation udvides med små skridt Kinas desinformation udvides med små skridt
Er du sødere, hvis du er født i december? Niks!

Er du sødere, hvis du er født i december? Niks!

Et studie viser, at børn født i december er sødere end personer født i årets første 11 måneder. Det kan man læse i en artikel, der har fanget tusindvis af danskeres opmærksomhed. Men påstanden rammer ved siden af, fastslår forskeren bag studiet. 

Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Du kan slippe for vintermørket i en stund og vinde en tur i biografen, lyder det i et opslag på et socialt medie, som Nordisk Film Biografer skulle stå bag. Det gør de bare ikke. Biografkæden er ramt af en storm af svindelkonkurrencer på både sms, mail og falske sider på sociale medier.

Geodata fra mobiler sladrer om vælgerne  i amerikansk valgkamp

Geodata fra mobiler sladrer om vælgerne i amerikansk valgkamp

De færreste amerikanske vælgere ved, at apps på deres mobil sender geodata til firmaer, som bruger dem til at målrette politiske kampagner mod dem. Noget, der er ulovligt i EU. Lokalitetsdata kan for eksempel afsløre, om man ofte går i kirke, til lægen eller i skydeklub.

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Er du mand, og har du en kvindelig og buttet kæreste, kan du se frem til et både langt og lykkeligt liv, viser ny forskning ifølge netmediet Dagens.dk. Men forskningen eksisterer ikke, og sammenhængen er alt for forsimplet. 

Har hver femte elev i hotel- og restaurationsbranchen oplevet sexchikane?

Har hver femte elev i hotel- og restaurationsbranchen oplevet sexchikane?

Hver femte elev, der uddanner sig til kok, tjener eller receptionist, har været udsat for sexchikane på lærepladsen, hævder en rapport fra Institut for Menneskerettigheder. Men rapporten er ikke repræsentativ og kan derfor ikke sige noget generelt om omfanget, slår eksperter fast.

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Hele to angivelige computerreparatører lover på Facebook, at en heldig vinder kan erhverve sig et el-løbehjul. Et andet opslag sætter et par biografture på højkant. Men både siderne bag opslagene og konkurrencerne er falske.  

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Aldi har droppet sin klassiske julemedister til fordel for en vintermedister, lyder et budskab på sociale medier, som er delt mere end 11.000 gange. Flere kalder det et knæfald for islam. Men Aldi fejrer skam jul i alle deres butikker, og i kølediskene ligger metervis af julemedister.

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Både Ikea og Føtex er under anklage for at "gå på knæ for muslimer". Det skyldes, at Ikea kalder en kollektion for "vinterfest", og Føtex falder en bolle for vinterbolle i stedet for noget med jul. Men navnene er slet ikke opstået af religiøse hensyn, siger både Føtex og Ikea.  

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre. 

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Danske grise får mindre antibiotika end grise i andre europæiske lande, hævder Landbrug & Fødevarer og henviser til en opgørelse over antibiotikaforbrug på dyr i Europa. Men man kan slet ikke drage den konklusion på baggrund af opgørelsen, siger forskere.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.