Nej, dette er ikke en demonstration for børneægteskaber

En video, der angiveligt viser islamister marchere og demonstrere på Nørrebrogade i København, har de seneste måneder spredt sig på Facebook. Videoen serveres med budskabet om, at demonstranterne kræver ret til at indgå børneægteskaber i Danmark. Men det passer ikke. Og faktisk er det ikke første gang, at videoen deles med et forkert budskab.

Jakob Kudsk SkofferThomas Hedin

I øjeblikket florerer en video på Facebook, hvor man ser en gruppe demonstranter, der går på Nørrebrogade i København. De bærer skilte og flag, og der råbes slagord på arabisk.

Skal man tro den engelsksprogede Facebookside News World, der har delt videoen på Facebook, er demonstranterne, som angiveligt er danske muslimer, gået på gaden for at kræve ret til børneægteskaber i Danmark.

Over 46.000 mennesker verden over har delt videoen (arkiveret version her), og den er blevet set mere end to millioner gange alene på World News’ Facebookside. Og med delinger andre steder - blandt andet på Twitter - er videoens angivelige budskab om børneægteskaber nået ud til endnu flere.

News World er en Facebookside, der deler islamkritiske nyheder. Og videoen med den danske demonstration blev delt med en engelsk tekst, der kan oversættes til:

“Hvad fanden!!?? Islamister marcherer i Danmark og kræver lov, der tillader børneægteskaber”.

Men der er ingen grund til at tro på News World i dette tilfælde. Demonstrationen handlede nemlig slet ikke om børneægteskaber, der rigtignok er forbudt i Danmark. Protesten handlede derimod om krigen i Syrien og de voldsomme sammenstød mellem syriske oprørere og landets præsident Bashar al-Assads styre, som brød ud i lys lue i 2011.

Videoen er optaget for mere end seks år siden, og den er dermed ikke blot et par måneder gammel, som News World antyder. Det viser vores gennemgang af videomaterialet.

Ekspert: Intet om børneægteskaber

Flere af demonstranterne råber på arabisk, og TjekDet har fået Ehab Galal, lektor ved Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, til at se videoen igennem og oversætte, hvad det er, der bliver råbt.

“Det, demonstranterne råber, er nogle typiske slagord, man plejer at bruge både under bøn, til store religiøse fester og til politiske demonstrationer som denne. De råber blandt andet ‘der er ingen gud undtagen Allah, og Muhammad er hans profet’ og ‘Allahu Akbar’ (Gud er større, red.), som er meget universelle udtryk i den mellemøstlige verden i anledninger som denne,” siger Ehab Galal.

Han har i sin gennemgang af videoen ikke fundet tegn på, at demonstrationen skulle handle om retten til indgå børneægteskaber.

“På intet tidspunkt råber de noget, der har med børn, barnebrude eller børneægteskaber at gøre. Videoen efterlader slet ikke et indtryk af, at det er en demonstration med det sigte,” siger Ehab Galal.

Hizb ut-Tahrir var arrangør

Den danske afdeling af den islamistiske forening Hizb ut-Tahrir var i 2012 arrangør af den demonstration, som videoen dokumenterer.

På Hizb ut-Tahrirs hjemmeside finder vi en lydfil, hvor demonstrationen annonceres som en protest mod de voldsomme uroligheder i Syrien. Talen indledes på arabisk, men kort efter skiftes til dansk.

Vi hører foreningen fordømme den siddende præsident Bashar al-Assad for hans angreb på oprørerne i landet, og han kaldes “den beskidte tyran” og “en hykler, der har erklæret islam krig”. “Selv en hund er mere modig end ham,” erklæres det i optagelsen.

“Protestmarch, Syrien, 2012”

På Hizb ut-Tahrirs hjemmeside finder vi desuden et billedgalleri med en mappe under titlen "Protestmarch, Syrien, 2012". Billederne er gemt på foreningens hjemmeside den 19. februar 2012 - altså to dage efter demonstrationen fandt sted.

Sammenligner man videoen med billederne fra Hizb ut-Tahrirs album, står det klart, at der er tale om samme demonstration.

De fem personer, som går forrest i optoget i videoen, er de samme, der ses på foreningens eget billede fra hjemmesiden. Derudover ser man på begge billeder også et barn i rød jakke, der sidder på skuldrene af en demonstrant lige bag dem, der går forrest. Bannere, flag og plakater er også identiske.

Demonstrationen blev i sin tid dækket af blandt andet Berlingske. Avisen kunne eksempelvis berette, at der på en løbeseddel, som forhåndsomtalte demonstrationen, blandt andet blev krævet “udgydelsen af muslimernes blod i Syrien standset” og at “vestlige politikeres forsøg på at afspore muslimernes opstande for at sikre Vestens indflydelse og interesser skal afværges”.

Videoens vandring på sociale medier

Det ikke lykkedes os at finde ud af, hvem der har optaget videoen.

I venstre hjørne af videoen ser man et logo med teksten “Live Leak”, der er et britisk socialt medie, som minder om den amerikanske videodelingstjeneste YouTube.

Og på Liveleak.com ligger der flere udgaver af videoen pakket ind i forskellige islamkritiske budskaber, der har hver deres indgangsvinkel. Budskaberne har dog det til fælles, at der protesteres mod danske værdier - selvom der altså rent faktisk protesteres mod Syriens præsident og krigstilstandene i landet.

I et opslag på Live Leak fra 2015 hævdes det, at personerne i videoen demonstrerer for at indføre et kalifat i Danmark. I 2016 hævdes det, at demonstranterne i videoen vil annektere områder i Danmark, hvor der kun må bo muslimer.

Foreningen Hizb ut-Tahrir har over for TjekDet bekræftet, at videoen er fra deres protestmarch i 2012 mod blodsudgydelser i Syrien.

Det er i øvrigt langt fra første gang, at opdigtede historier om Danmark turnerer på sociale medier verden over. I februar 2017 bragte den russiske tv-station Kanal 1 en historie om, at danske supermarkeder var løbet tør for grøntsager. Og i august samme år kunne flere russiske medier fortælle, at det snart ville blive lovligt at etablere dyresexbordeller i Danmark.

Men også de historier var usande.

LÆS OGSÅ: Hvor mange muslimer er der i Danmark?

LÆS OGSÅ: Så mange flygtninge og indvandrere kom til Danmark i 2017

LÆS OGSÅ: Så mange asylansøgere blev afvist og udvist sidste år

LÆS OGSÅ: Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

LÆS OGSÅ: Hvad koster integration af flygtninge og indvandrere årligt?


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu