Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Hvor mange mennesker i Danmark bekender sig til islam? Det spørgsmål er ofte genstand for debat på de sociale medier. Ikke mindst fordi der ikke findes officielle danske statistikker om det.

I Danmark er det ikke lovligt at registrere folk på baggrund af deres religion, medmindre de giver lov til det, og derfor findes der heller ikke officielle tal på, hvor mange muslimer, der er i Danmark. Det samme registreringsforbud gælder også seksualitet, race og hudfarve.

Når flygtninge- og indvandrerdebatten koger på de sociale medier, kommer den ofte især til at handle om muslimer. Og så er det ikke usædvanligt, at det flyver rundt med forskellige bud, der sjældent har hold i fakta, men snarere i gisninger eller regnestykker, der hviler på et meget tyndt grundlag.

For eksempel har en kvinde på Facebook regnet sig frem til, at der er 1,2 millioner muslimer i Danmark. Et tal og regnestykke, der er blevet delt af mange brugere og kan findes på ikke mindst indvandrerkritiske Facebook-profiler. Men tallet er skudt langt over målet.

Antallet af muslimer kan kun estimeres

Brian Arly Jacobsen, der er islamforsker og lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet, har i flere år lavet estimater på, hvor mange muslimer der er i Danmark. Og ifølge ham ligger antallet en hel del lavere end de 1,2 millioner.

“Det stiger jo i disse år. Det er steget kraftigt i 2015 og 2016 på grund af flygtningestrømmen. I den udregning jeg har lavet, er der cirka 306.000 pr. 1. oktober 2017. Det svarer til 5,3 procent af den danske befolkning,” siger Brian Arly Jacobsen til TjekDet.

Det estimerede tal fra Brian Arly Jacobsen lå tidligere på 284.000 pr. 1. januar 2016 og på 300.000 pr. 1. januar 2017. Det giver altså en stigning på cirka 16.000 i 2016 og på cirka 6.000 i de første ni måneder af 2017. Hans udregninger er blandt andet lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik og en række andre statistikker og analyser. Hos Danmarks Statistik har han hentet en opgørelse over antallet af indvandrere og efterkommere fordelt på nationaliteter.

“Jeg kan ikke overføre de her tal én til én og sige, at fordi vi har cirka 20.000 iranske indvandrere og efterkommere i Danmark, så er de alle sammen muslimer. Det samme gælder for alle etniske grupper,” forklarer han.

Brian Arly Jacobsen må derfor også anvende andre undersøgelser, der ser nærmere på sammensætningen af etniske gruppers trosretninger. De kan bruges til at vurdere, hvor mange muslimer der er inden for hver enkelt etnisk gruppe i Danmark. I de tilfælde hvor der ikke findes danske undersøgelser, må han bruge lignende udenlandske undersøgelser, hvilket kan være forbundet med større usikkerhed.

“For enkelte af de her grupper, er der lavet undersøgelser i Danmark, hvor man har spurgt de enkelte etniske grupper, hvor mange der er muslimer, hvor stor en del der er af andre religioner, og hvor mange der ikke er troende. Der har jeg overført de procentsatser til at reducere i antallet af muslimer inden for den enkelte etniske gruppe,” siger han.

Mediernes fokus får folk til at overdrive antallet

I 2016 viste en undersøgelse fra det britiske analyseinstitut Ipsos MORI, at danskerne overvurderer antallet af muslimer. Her skød de adspurgte tallet til at ligge tre gange højere end et estimat over det reelle antal i Danmark, der var udregnet af det amerikanske forskningscenter, Pew Research.

Samme tendens viste sig i 2015, hvor Megafon foretog en undersøgelse for Politiken og TV2, og hvor danskerne skød antallet til at være to gange højere end Brian Arly Jacobsens tal.

Hvis diskussionen om muslimsk indvandring fylder meget i medierne, kan det være med til at påvirke folks opfattelse af, hvor mange muslimer der findes i Danmark, vurderer Brian Arly Jacobsen.

“Er der kontroversielle og store debatter om muslimer, så er der måske også en større tendens til at overdrive antallet af muslimer, fordi man så opfatter det som et stort problem,” siger han.

Men der er altså ikke 1,2 millioner muslimer i Danmark. Det reelle antal ligger snarere omkring 306.000.

LÆS OGSÅ: Danskerne overvurderer antallet af muslimer i Danmark

LÆS OGSÅ: Hvad koster integration af flygtninge og indvandrere årligt?

LÆS OGSÅ: Er kriminaliteten blandt indvandrere og efterkommere halveret?

LÆS OGSÅ: Vi gør status: Så mange flygtninge og indvandrere kom til Danmark i 2017

Forrige artikel Vi gør status: Så mange flygtninge og indvandrere kom til Danmark i 2017 Vi gør status: Så mange flygtninge og indvandrere kom til Danmark i 2017 Næste artikel Forskere gennemhuller statsministerens snak om stigende utryghed i ghettoerne Forskere gennemhuller statsministerens snak om stigende utryghed i ghettoerne