DF-kandidat klandrer fejlagtigt V og RV for at ville have Afrika med i EU

Venstre og Radikale Venstre vil have hele det afrikanske kontinent med i EU, påstår folketingskandidat for Dansk Folkeparti. Påstanden har han fra indvandrerkritiske blogs. Men “det er så tæt på løgn, som man kan komme,” siger forsker. 

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

"ALDE med Det Radikale Venstre og Venstre vil indlemme Afrika i EU."

Kilde: Folketingskandidat for Dansk Folkeparti Lars Vestergaard i et debatindlæg i Dansk Folkepartis netmedie Dit Overblik. 


Det er ikke korrekt, at Venstre, Radikale Venstre og den liberale gruppe i Europa-Parlamentet, ALDE, vil have afrikanske lande med i EU. Dansk Folkepartis Lars Vestergaard og de indvandrerkritiske blogs, han refererer, misforstår et twitteropslag fra den belgiske ALDE-formand, Guy Verhofstadt. Han foreslår et fælles økonomisk europæisk-afrikansk område. Men der er tale om en idé til en frihandelsaftale mellem EU og afrikanske lande, og ikke et forslag om at få afrikanske lande med i EU.

“Venstre og det Radikale Venstre vil indføre et fornyet og udvidet Europa, som skal omfatte hele det afrikanske kontinent.”

Sådan skriver folketingskandidat for Dansk Folkeparti, Lars Vestergaard, i et debatindlæg i partiets eget netmedie, Dit Overblik. Han opfordrer samtidig læsere til at underrette naboer og kolleger om, at Radikale Venstre og Venstre er farlige ved europaparlamentsvalget.

“Stop dem ved at stemme DF,” tilskynder han i debatindlægget.

Lars Vestergaard mener, at eftersom Venstre og Radikale Venstre er med i den liberale ALDE-gruppen i Europa-Parlamentet, hvis formand har talt lunt om et fælles økonomisk område mellem Europa og Afrika, så skulle det betyde, at de to danske partier vil have hele det afrikanske kontinent indlemmet i EU.

Artiklen fortsætter under billedet

Men det er ikke korrekt, siger to forskere til TjekDet.

“At omtale et fællesøkonomisk område som ‘et udvidet Europa’ er så tæt på løgn, som man kan komme. Det har intet på sig,” siger Derek Beach, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

For faktisk er ideen med det fælles økonomiske område at lave en slags frihandelsaftale med afrikanske lande for at styrke Afrikas økonomi. På den måde håber man at forhindre, at afrikanske migranter søger mod Europa, siger Rebecca Adler-Nissen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

“Det økonomiske område handler ikke om EU-medlemskab. Man kunne tværtimod sige, at målet er at styrke de afrikanske lande og dermed på længere sigt mindske indvandring og flugt til EU,” skriver Rebecca Adler-Nissen, professor i statskundskab på Københavns Universitet, i en mail til TjekDet.

Påstand florerer på indvandrerkritiske blogs

Nederst i sit debatindlæg har Lars Vestergaard vedlagt links, der skulle dokumentere hans påstand om, at ALDE-gruppen i Europa-Parlamentet og dermed Venstre og Radikale Venstre ønsker Afrika indlemmet i EU.

Det første link leder videre til ALDE’s danske Wikipedia-side. Her er der ikke nævnt noget om at få Afrika med i EU.

Det er der til gengæld i de næste to links. I et indlæg på Snaphanen – en indvandrerkritisk blog - står der blandt andet, at Margrethe Vestagers "ALDE-liberaler" vil udvide EU til at omfatte Afrika. Desuden citerer Snaphanen fra Ledarsidorna.se - en svensk indvandrerkritisk blog, som Lars Vestergaard også linker til.

Begge de debatindlæg, som Lars Vestergaard linker til, har tilføjet en lille videobid, hvor ALDE-formanden i Europa-Parlamentet, belgieren Guy Verhofstadt, taler på en konference i den Sydafrikanske by Cape Town i marts i år. Og det er angiveligt her, at Guy Verhofstadt og dermed ALDE har erklæret, at de vil have hele Afrika med i EU.

Men i videoklippet siger Guy Verhofstadt ikke et ord om at indlemme Afrika i EU. I stedet taler han om økonomiske fremskridt på kontinentet og et indre afrikansk marked.

“I dag er Afrika proaktivt. Det tager sin skæbne i egne hænder ved at skabe et indre afrikansk marked. Med den idé har Den Afrikanske Union fundet ny energi og et nyt gåpåmod til forbedring. Og jeg synes, at det er glimrende nyt.”

Artiklen fortsætter under videoen

På Twitter skriver både Guy Verhofstadt og ALDE-gruppen dog følgende:

“Lad os skabe et euro-afrikansk økonomisk område. Det ville have et enormt potentiale, som i dag er uudnyttet: 1,5 milliarder forbrugere, 20 billioner værd og i stand til at konkurrere med Kina.”

Aftale skal modvirke migration fra Afrika

Men planerne om det euro-afrikanske økonomiske område har slet ikke noget at gøre med at få afrikanske lande med i EU. I stedet er der tale om en frihandelsaftale mellem afrikanske lande og EU-lande.

Rebecca Adler-Nissen

Derek Beach fra Aarhus Universitet mener derfor, at Lars Vestergaard har misforstået aftalen.

Han understreger, at et fælles økonomisk område mellem Afrika og Europa først og fremmest handler om at sikre økonomisk vækst, og dermed arbejdspladser i de afrikanske lande. Og det er altså noget helt andet end et udvidet EU, hvor den afrikanske befolkning har fri adgang til Europa, slår professoren fast.

“Man snakker om udvidet økonomisk samhandel. EU handler allerede med mange lande i Afrika, men der er en del skævvridninger, som man gerne vil gøre op med, særligt i forhold til afrikanske landes muligheder for at eksportere landbrugsvarer til Europa,” siger Derek Beach.

Han sammenligner det med EU's forhold til Canada:

“Det minder mest om de samhandelsaftaler, der er med Canada, men der er jo ingen, der har snakket om, at Canada skal med i EU.”

Selv om ALDE-formanden ønsker, at samhandel med det afrikanske kontinent skal styrkes, skal vi altså ikke forvente arbejdskraftens frie bevægelighed over Middelhavet, som vi kender det internt i EU.

“Man kunne forestille sig, at man ville åbne op for kvalificeret arbejdskraft begge veje. Men at man med et fælles økonomisk område vil skabe øget migration, har ingen gang på jorden,” siger Derek Beach.

"Ikke Venstres politik"

Også Venstre mener, at debatindlægget fordrejer virkeligheden. Partiet vil nemlig ikke have afrikanske lande indlemmet i EU.

Derek Beach

“Det hverken er eller bliver Venstres politik, at afrikanske lande skal indlemmes i EU. Og det er en fordrejning af, hvad Guy Verhofstadt siger i videoklippet. Der er ikke noget i det, han siger, der betyder, at Afrika skal med i EU,” siger Ole Hammer, der leder Venstres sekretariat i Europa-Parlamentet.

Den indvandrerkritiske blog Snaphanen medgiver at have strammet budskabet i Guy Verhofstadts og ALDE’s opslag på Twitter.

“En stramning, kan man vel godt sige. Det er i hvert fald en komprimeret gengivelse af, hvad Verhofstadt og den svenske kilde (Ledarsidorna.se, red.) skriver,” siger Steen Raaschou, der står bag Snaphanen.

Radikale Venstre er ikke vendt tilbage på TjekDets henvendelse.

DF-kandidat vil dementere sit indlæg

TjekDet har spurgt Lars Vestergaard, der stiller op til Folketinget for Dansk Folkeparti, hvordan han har fået det forkerte indtryk, at ALDE, Venstre og Radikale Venstre vil have afrikanske lande med i EU.

Han kan dog ikke udpege noget sted, hvor nogen som helst fra hverken Venstre eller De Radikale har sagt eller skrevet, at de vil have Afrika med i EU. Han refererer blot artiklerne, han har linket til, siger han.

Og da Venstre og Radikale Venstre “jo er med i ALDE, så må de jo også gå ind for det,” siger Lars Vestergaard.

Har du da fundet noget sted i ALDE’s erklærede politik, at gruppen vil have Afrika med i EU?

"På Radikale Venstres hjemmeside kan du læse, at 'ALDE-partiets rolle er at udarbejde og vedtage et fælles manifest til Europa-parlamentet.' Og når ALDE-formanden så siger de her ting, må man gå ud fra, at Radikale Venstre går ind for det. Det er et fælles manifest."

Det, Guy Verhofstadt omtaler i sit tweet, er en handelsaftale. Hvor har du fra, at ALDE vil have Afrika med i EU?

“Det er jo, fordi de vil indføre et fornyet Europa, der skal omfatte hele det afrikanske kontinent. Det er det, der er sagt. Jeg har ikke sagt, at de (afrikanske lande, red.) skal være medlemsstater. Og det (indlemmelsen af afrikanske i EU, red.) kan jo foregå på mange måder, blandt andet gennem migrantpagten og den nye flygtningepagt (henholdvis FN’s og EU’s politiske erklæringer om migration, red.).”

To professorer i statskundskab siger, at det ikke er rigtigt at ALDE vil indlemme Afrika i EU. Der er med det fælles økonomiske område tale om et handelssamarbejde. Hvad tænker du om det?

“Det kommer an på, hvordan man tolker det. EF startede også som en økonomisk union. Og i tweetet står en økonomisk union.”

Efterfølgende fortæller Lars Vestergaard, at han dog gerne vil dementere sit debatindlæg i Dit Overblik.

“Jeg læste det som et nyt EF, der inkluderer Afrika. Men hvis jeg nu henviser til de kilder, du har fundet frem, og bringer et dementi, vil det være fantastisk. Og så vil jeg samtidig skrive: 'Husk nu at være kritisk, kildekritisk.' Det skriver jeg nemlig altid.”

FAKTA: Hvad er et fælles økonomisk område?

Et fælles økonomisk område er en række handelsaftaler eller traktater mellem selvstændige lande, der skal gøre det lettere at købe og sælge ydelser og varer på tværs af grænser.  

Mellem de Europæiske lande er der et Europæisk Økonomisk Samarbejdsområde, EØS. Det består af det indre marked, der regulerer køb og salg af varer og ydelser mellem medlemslande, og toldunionen, der fastsætter fælles regler for handel med lande uden for EU.  

Det er desuden kendetegnende for EU's indre marked, at mennesker frit kan rejse, arbejde og bo inden for området. 

Et fælles økonomisk område med Afrika vil være kendetegnet ved øget frihandel, men det vil ikke betyde, at afrikanske lande kommer med i det indre marked, toldunionen eller EU.  

Det, der derimod er på tale, er, at Afrika er ved at oprette sit eget økonomiske område, som minder om EØS. Et fælles økonomisk område mellem de to unioner vil eksempelvis indebære, at told på varer og ydelser på tværs af EU og Afrika sættes ned, så det svarer til det, man kalder en 2. generations frihandelsaftale.  

EU har lavet lignende aftaler med Canada og Japan. Aftalerne indebærer for det meste, at told fjernes på varer, ligesom der laves aftaler om fælles standarder for varernes kvalitet, og at produktionen af varerne tager hensyn til miljøet.  

Samarbejdet vil højst sandsynligt også indebære, at det bliver lettere at få anerkendt faglige kompetencer og dermed søge arbejdstilladelser på tværs af landene.

Kilder: Derek Beach, Folketingets EU-oplysningEuropa-Kommissionen  

Forrige artikel Stikker EU bugnende hævekort i hænderne på migranterne? Stikker EU bugnende hævekort i hænderne på migranterne? Næste artikel Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om? Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?
Riskær Pedersen om bitcoin-historie: Det er fup og svindel!

Riskær Pedersen om bitcoin-historie: Det er fup og svindel!

Klaus Riskær Pedersen har investeret en halv milliard i en investeringsplatform, der skal hjælpe forgældede danskere. Det påstår i hvert fald en artikel, der tilsyneladende stammer fra Berlingske Business. Men der er tale om svindel, som forsøger at hive penge op af godtroende folks lommer. 

Kendt komiker må igen lægge ansigt til det pureste opspind

Kendt komiker må igen lægge ansigt til det pureste opspind

Anders Matthesen har ifølge en artikel postet hele 500 millioner kroner i en bitcoin-investeringsplatform, som hjælper almindelige mennesker af med deres gæld. Men artiklen er pure opspind designet til at snyde godtroende folk. 

Hvor mange pensionsmodne lønmodtagere har egentlig nedslidende jobs?

Hvor mange pensionsmodne lønmodtagere har egentlig nedslidende jobs?

Mette Frederiksen har taget hul på forhandlingerne, der skal opfylde et af hendes mest profilerede valgløfter: Tidligere pension til nedslidte. Hvem og hvor mange der kunne se frem til den ret, ville S ikke ud med. I foråret gik vi alligevel på jagt efter et muligt svar. 

Russisk medie: ”Vi siger ikke, det er sandt”

Russisk medie: ”Vi siger ikke, det er sandt”

Det russiske statsmedie Sputnik ser ikke noget problem i, at de ligesom Jyllands-Posten bragte en falsk historie om knivbevæbnede migranter. "Vi siger ikke om det er sandt eller ikke sandt,” lyder det fra nyhedschefen for det russiske medie.

Danske tv-værter misbruges i falske annoncer for tape

Danske tv-værter misbruges i falske annoncer for tape

Med en særlig type tape behøver du aldrig at bekymre dig om smerter igen. Sådan reklamerer flere kendte tv-værter i en række annoncer på nettet. Men værternes navne og billeder er blevet misbrugt. Og tapens effekt er næppe så fantastisk, som det påstås i annoncerne. 

Nej, hun er ikke den nye creme-dronning

Nej, hun er ikke den nye creme-dronning

Sofie Linde har haft en sommer i netsvindlernes søgelys. Først blev hendes navn og ansigt misbrugt til at sælge slankepiller, og nu skulle hun angiveligt være på banen med en natcreme. Igen er der dog tale om svindel. 

Hvem betaler egentlig topskat?

Hvem betaler egentlig topskat?

Topskatten er ofte en varm kartoffel i den offentlige politiske debat. Men hvem er det egentlig, politikerne taler om, når de nævner topskatteyderne? TjekDet har undersøgt sagen.

Kan en graviditetstest afsløre testikelkræft?

Kan en graviditetstest afsløre testikelkræft?

Et opslag på Facebook anbefaler alle mænd i alderen 18-40 år at tage en graviditetstest for at tjekke, om de har testikelkræft. Men to kræftlæger mener, at man skal være påpasselig med at følge denne anbefaling.