Dit mobilbatteri kan sagtens tåle både klatladning og overopladning

Mobiltelefonens batteri går i stykker, når du lader det ligge i opladeren forlænge. Og måske udbryder der endda brand. Myterne om telefonernes batterier er mange. Og nogle af dem har teknologien givet baghjul.

DR Viden har været en tur på gaden for at spørge, hvad tilfældige mennesker, hvordan man bedst passer på batteriet i sin smartphone.

“Jeg ved, at man skal helst oplade telefonen, når den er lige på randen til at dø. For hvis du gør det, når der er meget strøm på, gør du noget ved batteriet, som gør det svagt og ødelægger det,” siger en studerende, som DR har talt med på Strøget i København.

Men selvom der faktisk var hold i det råd for 20 år siden, er der ikke længere nogen grund til at følge det.

“Det er en myte fra tidligere tider. Efter år 2000 bruger vi kun lithiumion-batterier – som overhoved ikke har det problem,” fortæller Bjarne Johnsen, som er teknisk konsulent på Teknologisk Institut i Aarhus med særligt fokus på batteriers ydeevne til DR Viden.

Og en anden kendt myte om, at man ødelægger telefonens batteri ved at lade den sidde i laderen hele natten holder heller ikke. Det er netop en myte, forklarer elektronikeksperten.

“Når vi er nået op på 100 procent, så stopper telefonens elektronik selv opladningen. Så man kan lade den ligge og lade i fjorten dage, hvis man har lyst til det, det sker der ikke noget ved.

Alligevel sætter Bjarne Johnsen ikke strøm til sin mobiltelefon natten over. Der kan opstå en fejl i enten telefonen eller laderen, der kan udløse en brand. 

Se flere myter om opladning af telefoner og ekspertens svar hos DR Viden.

Forrige artikel Bjørn Lomborg anvender forskning forkert i økologi-kritik Bjørn Lomborg anvender forskning forkert i økologi-kritik Næste artikel Alternativets formand vrøvler om egen succes Alternativets formand vrøvler om egen succes

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.