Er Malmø den næstmest kriminelle by i Europa?

Den københavnske nabo Malmø er Europas næstmest kriminelle by, viser et serbisk kriminalitetsindeks. Men metoden bag opgørelsen er temmelig tvivlsom.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

 


”Malmø er det næstmest kriminelle og utrygge sted i Europa,” fremgår det af indtil flere opslag på blandt andet Twitter, Facebook og internetforummet Flashback. Alle opslagene henviser til et kriminalitetsindeks, som en serbisk hjemmeside har udarbejdet. Men man kan stille store spørgsmålstegn ved opgørelsen, viser et faktatjek, som den svenske avis Metro har lavet.

Tallene, som påstanden bygger på, er indsamlet via en hjemmeside, der angiveligt kun har haft 188 besøgende. De har så givet Malmø den tvivlsomme ære at være nummer to i kriminalitetsindekset.

Det er sitet Numbeo, som hvert år offentliggør sit såkaldte ”Crime Index”, der blev etableret i 2009 med det formål at indsamle data om forskellige emner blandt brugerne af hjemmesiden. I dette tilfælde overgås Malmø kun af den italienske by Napoli.

Numbeo oplyser selv, at kriminalitetsindekset ikke hviler på reelle data. Det gør det straks mere tvivlsomt, om resultatet stemmer overens med virkeligheden, skriver Metros faktatjekkere.

”Denne del af indekset er baseret på tal fra hjemmesidens besøgende. Hvert svar får et nummer mellem -2 og +2, hvor minus 2 betyder ’meget negativt’ og plus 2 betyder ’meget positivt’. Vi filtrerer svarene for mulig spam fra mennesker, der forsøger at indtaste en større mængde af data, som adskiller sig fra medianen,” oplyser Numbeo i sin metodebeskrivelse.

Hjemmesiden foretager altså ikke en vægtning af data - på for eksempel demografi - for at gøre tallene repræsentative. Beregninger, som analyseinstitutter normalt laver, når de har indsamlet data om et emne. Og det er nemt for hvem som helst at give deres vurdering af de enkelte europæiske byers kriminalitet - og dermed det endelige resultat.

Den svenske avis Metros faktatjekkere har selv prøvet at registrere sig som brugere af Numbeo. Når man opretter sin profil på hjemmesiden, bliver man for eksempel ikke bedt om at oplyse, hvor man rent faktisk bor, og om man nogensinde har været i Malmø eller nogle af de andre byer, som man bliver bedt om at vurdere kriminaliteten for.

Ser man på de officielle svenske tal for 2015, har Malmø godt nok flere anmeldelser om forbrydelser pr. 100.000 indbyggere, end man ser i andre byer i Sverige. Men både hovedstaden Stockholm og landets fjerdestørste by Gøteborg har flere anmeldelser pr. 100.000 indbyggere end Malmø.

At der over de senere år faktisk er sket en væsentlig stigning i blandt andet antallet af skuddrab mv. i de svenske byer, ændrer dog ikke ved, at Numbeos indeks skal tages med meget stort forbehold, sålænge det kun udarbejdes på internetbrugeres formodninger og ikke reelle statistiske data.

Tre danske byer indgår også i indekset, nemlig København, Aarhus og Aalborg. Alle tre er af Numbeos brugere vurderet til at være blandt de mest sikre byer i Europa.

Læs hele faktatjekket hos Metro her.

 

Forrige artikel Er der kommet færre kontanthjælpsmodtagere? Er der kommet færre kontanthjælpsmodtagere? Næste artikel Vi har ikke Europas højeste pensionsalder - lige nu Vi har ikke Europas højeste pensionsalder - lige nu
Er de fattigstes indkomst fordoblet eller faldet?

Er de fattigstes indkomst fordoblet eller faldet?

De fattigstes indkomst er mere end fordoblet siden 2008, mens de rigestes kun er steget med én procent, ifølge Anders Samuelsen. Men Mellemfolkeligt Samvirke mener, at uligheden mellem top og bund er steget. To forskere forklarer, hvorfor begge dele er sandt.  

Danske forældre er europamestre i at parkere børn i vuggestue

Danske forældre er europamestre i at parkere børn i vuggestue

Debatten om daginstitutionerne fylder i medierne op til det kommende folketingsvalg. Og ikke alle forældre køber, at børn trives i vuggestuer. Men danske forældre indtager faktisk den europæiske førsteplads i at få de mindste passet i daginstitution, fortæller EU-tal. 

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

BLOGINDLÆG: I dag er det blandt andet de sociale medier og andre digitale platforme, der bruges til at formidle mis- og desinformation. Men begreberne har længe været en del af verdenshistorien. I 30'erne blev radioen et vigtigt redskab til at sprede propaganda. 

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

Europa-Parlamentets ledelse har besluttet at aflyse valgprognoser, de selv har bestilt. Det sker efter kritik både udefra og indefra - og i erkendelse af, at det kan ses som upassende, at målingerne kommer fra parlamentet selv.

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Danskerne er blandt de mest kriminelle indvandrere i Norge. Det viser kreativ brug af statistik i en populær video på Facebook. Videoen handler i virkeligheden om, at kultur og religion ikke har noget med kriminalitet at gøre, men det er der blandet opbakning til fra forskere. 

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Københavns Kommune vil begrænse antallet af radikaliserede københavnere, der ønsker dansk lovgivning baseret på sharia. Desværre går det den helt forkerte vej, viser kommunens egne tal. Men det kan kommunens tal slet ikke sige noget om.