Er Malmø den næstmest kriminelle by i Europa?

Den københavnske nabo Malmø er Europas næstmest kriminelle by, viser et serbisk kriminalitetsindeks. Men metoden bag opgørelsen er temmelig tvivlsom.

 


”Malmø er det næstmest kriminelle og utrygge sted i Europa,” fremgår det af indtil flere opslag på blandt andet Twitter, Facebook og internetforummet Flashback. Alle opslagene henviser til et kriminalitetsindeks, som en serbisk hjemmeside har udarbejdet. Men man kan stille store spørgsmålstegn ved opgørelsen, viser et faktatjek, som den svenske avis Metro har lavet.

Tallene, som påstanden bygger på, er indsamlet via en hjemmeside, der angiveligt kun har haft 188 besøgende. De har så givet Malmø den tvivlsomme ære at være nummer to i kriminalitetsindekset.

Det er sitet Numbeo, som hvert år offentliggør sit såkaldte ”Crime Index”, der blev etableret i 2009 med det formål at indsamle data om forskellige emner blandt brugerne af hjemmesiden. I dette tilfælde overgås Malmø kun af den italienske by Napoli.

Numbeo oplyser selv, at kriminalitetsindekset ikke hviler på reelle data. Det gør det straks mere tvivlsomt, om resultatet stemmer overens med virkeligheden, skriver Metros faktatjekkere.

”Denne del af indekset er baseret på tal fra hjemmesidens besøgende. Hvert svar får et nummer mellem -2 og +2, hvor minus 2 betyder ’meget negativt’ og plus 2 betyder ’meget positivt’. Vi filtrerer svarene for mulig spam fra mennesker, der forsøger at indtaste en større mængde af data, som adskiller sig fra medianen,” oplyser Numbeo i sin metodebeskrivelse.

Hjemmesiden foretager altså ikke en vægtning af data - på for eksempel demografi - for at gøre tallene repræsentative. Beregninger, som analyseinstitutter normalt laver, når de har indsamlet data om et emne. Og det er nemt for hvem som helst at give deres vurdering af de enkelte europæiske byers kriminalitet - og dermed det endelige resultat.

Den svenske avis Metros faktatjekkere har selv prøvet at registrere sig som brugere af Numbeo. Når man opretter sin profil på hjemmesiden, bliver man for eksempel ikke bedt om at oplyse, hvor man rent faktisk bor, og om man nogensinde har været i Malmø eller nogle af de andre byer, som man bliver bedt om at vurdere kriminaliteten for.

Ser man på de officielle svenske tal for 2015, har Malmø godt nok flere anmeldelser om forbrydelser pr. 100.000 indbyggere, end man ser i andre byer i Sverige. Men både hovedstaden Stockholm og landets fjerdestørste by Gøteborg har flere anmeldelser pr. 100.000 indbyggere end Malmø.

At der over de senere år faktisk er sket en væsentlig stigning i blandt andet antallet af skuddrab mv. i de svenske byer, ændrer dog ikke ved, at Numbeos indeks skal tages med meget stort forbehold, sålænge det kun udarbejdes på internetbrugeres formodninger og ikke reelle statistiske data.

Tre danske byer indgår også i indekset, nemlig København, Aarhus og Aalborg. Alle tre er af Numbeos brugere vurderet til at være blandt de mest sikre byer i Europa.

Læs hele faktatjekket hos Metro her.

 

Forrige artikel Er der kommet færre kontanthjælpsmodtagere? Er der kommet færre kontanthjælpsmodtagere? Næste artikel Vi har ikke Europas højeste pensionsalder - lige nu Vi har ikke Europas højeste pensionsalder - lige nu
'Annoncer' med falske citater fra LA-politikere florerer på Facebook

'Annoncer' med falske citater fra LA-politikere florerer på Facebook

Liberal Alliances partileder vil tage stemmeretten fra folk på kontanthjælp, og partiets finansordfører mener, at folk selv er skyld i om de er arbejdsløse, syge eller fattige. Det er budskaberne i to grafikker, der lige nu cirkulerer på Facebook. Der er bare et enkelt problem. Ingen af politikerne har nogensinde sagt dét, som der står på billederne. 

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Endnu engang må elektronikkæden Elgiganten ufrivilligt lægge navn til en falsk konkurrence. Denne gang om en gratis iPhone XS, der dog sidenhen viser sig ikke at være omkostningsfri. Samme svindelnummer florerede i maj måned i år, hvor vi så nærmere på sagen.

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Du kan nu afgøre, om du er stresset blot ved at kikke på et billede, der angiveligt er skabt af en japansk neurolog. Det fremgår af et opslag på Facebook, der for tiden deles flittigt i både ind- og udland. Men den virale stresstest er ren vås, fastslår både stressforskere og den ukrainske grafiker, der står bag billedet.

Nye typer af manipulerede videoer giver misinformation en skræmmende styrke

Nye typer af manipulerede videoer giver misinformation en skræmmende styrke

Interview: Vi går en usikker tid i møde, når det kommer til falske nyheder. Ny teknologi kan lave avancerede manipulationer med lyd og video. Der kan gøre det endnu sværere at skelne virkelighed fra fiktion, fortæller en af verdens førende eksperter inden for misinformation og computerteknologi.  

Forsker: Kina bliver en større desinformations-trussel end Rusland

Forsker: Kina bliver en større desinformations-trussel end Rusland

Ved en dansk konference om ‘fake news’, gav forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) udtryk for, at Rusland kan blive en trussel ved det kommende folketingsvalg. Men man skal passe på med at overvurdere truslen fra Rusland, sagde den amerikanske forsker Alina Polyakova ved samme konference. 

Ro på: EU spolerer ikke firmajulefrokosten 

Ro på: EU spolerer ikke firmajulefrokosten 

Menuen til firmajulefrokosten er blevet en bøvlet affære, fordi nye EU-regler har gjort det ulovligt at spørge medarbejdere om allergier og spisevaner, skriver flere danske medier. Men reglerne er hverken nye eller bøvlede, lyder det fra flere kanter.

Er din nye elmåler en spion, livsfarlig og tyvens forlængede arm?

Er din nye elmåler en spion, livsfarlig og tyvens forlængede arm?

De nye fjernaflæste elmålere, som de seneste år er blevet installeret i husstande rundt om i landet, er farlige for dit helbred, vil medføre store prisstigninger, inviterer til indbrud, og så overvåger målerne dig, lyder budskabet fra blandt andet musikeren Klaus Kjellerup. Men de påstande er enten forkerte eller overdrevne.

En tillidsknap på Facebook skal løse fake news-krisen

En tillidsknap på Facebook skal løse fake news-krisen

Interview: Med internettets og især de sociale mediers udbredelse er spredningen af falske nyheder eksploderet. Verden står midt i en fake news-krise. Der er brug for en knap, hvor man kan udtrykke sin tillid til specifikt indhold på Facebook, mener cyberkriger og professor i journalistik Jonathan Albright. 

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjeksite TjekDet.dk søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Riget siger tak - men nej tak til varmt tøj til hjemløse

Riget siger tak - men nej tak til varmt tøj til hjemløse

Doner varmt tøj til Rigshospitalets Traumecenter og hjælp hjemløse, der fryser i det kolde vintervejr. Sådan lyder en varmhjertet besked, der florerer på Facebook. Men Rigshospitalet mangler slet ikke lunt vintertøj, og sådanne donationer er desværre kun til besvær.

Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Adskillige facebookbrugere advarer mod en virus-video med navnet "den dansende pave", som kan formatere mobiltelefonen og slette alt. Men advarslen er fup og endnu et forsøg på skræmme eller lave sjov med os andre.

Et dataetisk råd med muskler, tak

Et dataetisk råd med muskler, tak

KOMMENTAR: Regeringens ekspertgruppe om dataetik er kommet med ni anbefalinger for arbejdet med dataetik, inklusive oprettelsen af et dataetisk råd. Det er godt, men spørgsmålet er, om et sådant råd vil få de ressourcer og kræfter, som opgaven kræver.