EU-dokument: Russiske medier spreder desinformation om coronavirus

Desinformation om coronavirussen spredes af russiske medier, fremgår det af internt dokument fra EU’s udenrigstjeneste. ”De leger med menneskers liv,” lyder det fra talsmand for Europa-Kommissionen.

”Russiske stats- og regeringstro medier er i gang med en desinformationskampagne om covid-19.”

Sådan kan man læse i et internt dokument fra 16. marts udfærdiget af EU’s udenrigstjeneste (EEAS). Det skriver Financial Times.

Ifølge dokumentet skal den russiske kampagne ”forstærke forvirring, panik og frygt”, og gøre det sværere for folk at få pålidelig information om virussen, skriver avisen.

Siden 22. januar har EU registreret knap 80 forsøg på at sprede desinformation om covid-19, står der ifølge Financial Times i dokumentet.

Ifølge talsmand for EU's Udenrigstjeneste, Peter Stano, cirkulerer der både desinformation og ”decideret løgn” om coronavirus. Det meste af det kommer fra russiske medier.

”Hvem end, der spreder denne desinformation, leger med menneskers liv,” lød det onsdag fra talsmanden.

Engelsksproget såvel som spansk, italiensk, tysk og fransk desinformation spredes fra falske profiler og brugere, som det har været muligt at knytte til den russiske stat, fremgår det af dokumentet fra EEAS.

Profilerne har tidligere delt indhold om krigen i Syrien og om den franske protestbevægelse De Gule Veste.

Den russiske kampagne er målrettet forskellige lande. I Italien, der lige nu er særligt hårdt ramt af coronavirussen, er målet angiveligt at forværre den italienske befolknings frygt for, at de nationale og internationale myndigheder ikke kan håndtere krisen.

Typisk producerer de russiske medier ikke selv desinformationen, men spreder i stedet falske og udokumenterede historier fra andre kilder.

Strategien er altså at ”udnytte forskellige og ofte modsigende narrativer, som udbredes fra officielle kanaler, på nettet og gennem sociale medier,” står der ifølge Financial Times i EU-dokumentet.

Forrige artikel Nye tiltag mod Corona: Forbud mod at samles mere end ti personer og lukning af butikker Nye tiltag mod Corona: Forbud mod at samles mere end ti personer og lukning af butikker Næste artikel Corona: Vi aner ikke, om malariamedicin virker – og forsøget kan være farligt  Corona: Vi aner ikke, om malariamedicin virker – og forsøget kan være farligt
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

"Coronavirussen er slet ikke ny, og man har vaccineret kvæg mod virussen i årevis", lyder en påstand, der bliver delt heftigt på sociale medier. Men der er tale om to forskellige grene af samme virus, og derfor virker vaccinationen til kvæg ikke mod sygdommen covid-19, der lige nu hærger i hele verden. 

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

BLOGINDLÆG: Et studie blandt 2,3 millioner facebookbrugeres informationsforbrug har påvist, at personer med konspiratoriske overbevisninger har større tendens til at acceptere fingerede nyheder og udokumenterede påstande end gennemsnittet. Når kritisk sans slår over i konspiratorisk tænkning, stopper blikket med at være kritisk, og ”alternative kendsgerninger” sluges råt.

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Medier flyder over med advarsler mod at tage ibuprofen mod feber og smerter i forbindelse med covid-19. Myndighederne anbefaler, at man tager paracetamol, men kender ikke til dokumentation for skadevirkninger ved ibuprofen i forbindelse med covid-19. Danske forskere hasteanalyserer sagen.