EU-dokument: Russiske medier spreder desinformation om coronavirus

Desinformation om coronavirussen spredes af russiske medier, fremgår det af internt dokument fra EU’s udenrigstjeneste. ”De leger med menneskers liv,” lyder det fra talsmand for Europa-Kommissionen.

”Russiske stats- og regeringstro medier er i gang med en desinformationskampagne om covid-19.”

Sådan kan man læse i et internt dokument fra 16. marts udfærdiget af EU’s udenrigstjeneste (EEAS). Det skriver Financial Times.

Ifølge dokumentet skal den russiske kampagne ”forstærke forvirring, panik og frygt”, og gøre det sværere for folk at få pålidelig information om virussen, skriver avisen.

Siden 22. januar har EU registreret knap 80 forsøg på at sprede desinformation om covid-19, står der ifølge Financial Times i dokumentet.

Ifølge talsmand for EU's Udenrigstjeneste, Peter Stano, cirkulerer der både desinformation og ”decideret løgn” om coronavirus. Det meste af det kommer fra russiske medier.

”Hvem end, der spreder denne desinformation, leger med menneskers liv,” lød det onsdag fra talsmanden.

Engelsksproget såvel som spansk, italiensk, tysk og fransk desinformation spredes fra falske profiler og brugere, som det har været muligt at knytte til den russiske stat, fremgår det af dokumentet fra EEAS.

Profilerne har tidligere delt indhold om krigen i Syrien og om den franske protestbevægelse De Gule Veste.

Den russiske kampagne er målrettet forskellige lande. I Italien, der lige nu er særligt hårdt ramt af coronavirussen, er målet angiveligt at forværre den italienske befolknings frygt for, at de nationale og internationale myndigheder ikke kan håndtere krisen.

Typisk producerer de russiske medier ikke selv desinformationen, men spreder i stedet falske og udokumenterede historier fra andre kilder.

Strategien er altså at ”udnytte forskellige og ofte modsigende narrativer, som udbredes fra officielle kanaler, på nettet og gennem sociale medier,” står der ifølge Financial Times i EU-dokumentet.

Forrige artikel Nye tiltag mod Corona: Forbud mod at samles mere end ti personer og lukning af butikker Nye tiltag mod Corona: Forbud mod at samles mere end ti personer og lukning af butikker Næste artikel Corona: Vi aner ikke, om malariamedicin virker – og forsøget kan være farligt  Corona: Vi aner ikke, om malariamedicin virker – og forsøget kan være farligt
Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

De danske biografer har nu fået lov til at slå dørene op. Og det fejrer de åbenbart på livet løs med konkurrencer om gratis billetter eller næste uhørte rabatter. Men selv om biografgængerne måske nok synes, der er noget at fejre, så er der en god grund til at se sig for.

Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

For at sprede lidt glæde i coronakrisetiden, udlover Bilka i Skalborg spritnye høretelefoner til 10 heldige vindere. Sådan lyder det i et populært opslag på sociale medier. Men Bilka har intet med konkurrencen at gøre - den er et fupnummer. I øjeblikket lægger flere af kædens varehuse ufrivilligt navn til svindelnummeret.

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye "højesteret"

Jurister, menneskerettighedssaktivister, digitale eksperter og en tidligere dansk statsminister er blandt de udpegede medlemmer af Facebooks nye tilsynsråd. De skal tage stilling til, hvilke typer indhold der løbende skal fjernes på det sociale medie. 

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

En amerikansk demonstrant hånes på sociale medier for at holde et protestskilt med et konspirerende budskab, der beskylder Barack Obama for at stå bag coronakrisen. Men billedet er manipuleret. I virkeligheden står der noget helt andet på skiltet, som hun brugte til at demonstrere mod nedlukningen af Californien under coronakrisen. 

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Antallet af muslimer i Danmark er ofte genstand for debat på sociale medier. Ikke mindst fordi der ikke findes officielle danske opgørelser. Nye beregninger viser nu, at tallet sandsynligvis er lavere end tidligere vurderet.