EU-dokument: Russiske medier spreder desinformation om coronavirus

Desinformation om coronavirussen spredes af russiske medier, fremgår det af internt dokument fra EU’s udenrigstjeneste. ”De leger med menneskers liv,” lyder det fra talsmand for Europa-Kommissionen.

”Russiske stats- og regeringstro medier er i gang med en desinformationskampagne om covid-19.”

Sådan kan man læse i et internt dokument fra 16. marts udfærdiget af EU’s udenrigstjeneste (EEAS). Det skriver Financial Times.

Ifølge dokumentet skal den russiske kampagne ”forstærke forvirring, panik og frygt”, og gøre det sværere for folk at få pålidelig information om virussen, skriver avisen.

Siden 22. januar har EU registreret knap 80 forsøg på at sprede desinformation om covid-19, står der ifølge Financial Times i dokumentet.

Ifølge talsmand for EU's Udenrigstjeneste, Peter Stano, cirkulerer der både desinformation og ”decideret løgn” om coronavirus. Det meste af det kommer fra russiske medier.

”Hvem end, der spreder denne desinformation, leger med menneskers liv,” lød det onsdag fra talsmanden.

Engelsksproget såvel som spansk, italiensk, tysk og fransk desinformation spredes fra falske profiler og brugere, som det har været muligt at knytte til den russiske stat, fremgår det af dokumentet fra EEAS.

Profilerne har tidligere delt indhold om krigen i Syrien og om den franske protestbevægelse De Gule Veste.

Den russiske kampagne er målrettet forskellige lande. I Italien, der lige nu er særligt hårdt ramt af coronavirussen, er målet angiveligt at forværre den italienske befolknings frygt for, at de nationale og internationale myndigheder ikke kan håndtere krisen.

Typisk producerer de russiske medier ikke selv desinformationen, men spreder i stedet falske og udokumenterede historier fra andre kilder.

Strategien er altså at ”udnytte forskellige og ofte modsigende narrativer, som udbredes fra officielle kanaler, på nettet og gennem sociale medier,” står der ifølge Financial Times i EU-dokumentet.

Forrige artikel Nye tiltag mod Corona: Forbud mod at samles mere end ti personer og lukning af butikker Nye tiltag mod Corona: Forbud mod at samles mere end ti personer og lukning af butikker Næste artikel Corona: Vi aner ikke, om malariamedicin virker – og forsøget kan være farligt  Corona: Vi aner ikke, om malariamedicin virker – og forsøget kan være farligt
Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere. 

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

De danske biografer har nu fået lov til at slå dørene op. Og det fejrer de åbenbart på livet løs med konkurrencer om gratis billetter eller næste uhørte rabatter. Men selv om biografgængerne måske nok synes, der er noget at fejre, så er der en god grund til at se sig for.