Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Netmediet 24NYT, der har erklæret at bekæmpe venstreorienterede nyheder, har de seneste år opnået stor popularitet på Facebook med indvandrekritiske nyhedsartikler. 

Men nu har Facebook lukket 24NYTs side på det sociale medie. 

Det bekræfter både Facebook og 24NYT over for DR

Men hvad den konkrete årsag til, at den sociale mediegigant har givet netmediet sparket, står endnu hen i det uvisse. 

DR-journalister kontaktede Facebook for en uge siden. De ville stille en række spørgsmål om netop 24NYTs virke på det sociale medie.  

Eksperter har for DR gennemgået 11 artikler fra 24NYT og konkluderer, at netmediet vildleder læserne. 

"Alle rubrikker er vinklet lige til grænsen, og nogle gange er de simpelthen ikke underbygget af kilder eller dokumentation,” siger Eva Mayerhöffer, adkunkt ved RUC og forsker i alternative medier, til DR.  

24Nyt har ifølge eksperter vildledt læserne. I dette tilfælde har mediet - efter henvendelse fra DR - ændret i overskriften på en artikel, fordi dokumentation ikke var i orden. Billedet til venstre viser overskriften, som den så ud, før den blev ændret.
 

Desuden vurderer eksperter, at 24NYT formodentlig har købt sig til følgere af mediets facebookside. Tilbage i sommeren 2017 fordoblede 24NYT nemlig sine følgere på en enkelt dag, viser DR’s kortlægning. 

“Alt tyder på her, at man har været ude og købe likes. At så mange danskere skulle være gået ind på én dag og like den her side, det er meget usandsynligt. Der er noget her, der ikke er som det skal være,” siger Johan Farkas, der forsker i digital manipulation på Malmøs Universitet, til DR. 

Efter at være blevet præsenteret for eksperternes kritik af 24NYT, iværksatte Facebook en undersøgelse af netmediets ageren på Facebook.   

24NYT har ikke ønsket at udtale sig til DR, men siger til TjekDet, at de ikke har modtaget anden forklaring fra Facebook end en standardsvar om, at netmediet ikke lever op til Facebooks retningslinjer. 

“Der var overhovedet ingen detaljer, som vi kunne bruge til noget,” siger André Rossmann, chefredaktør for 24NYT. 

TjekDet har bedt André Rossmann fremlægge den besked, Facebook har sendt i forbindelse med lukningen af netmediets facebookside. Men den vil han ikke udlevere.

Ude betyder ude

Hvad der konkret er årsagen til, at Facebook har fjernet 24NYTs facebookside, ønsker det sociale medie ikke at uddybe i detaljer.

”Siden er taget ned, fordi mediet systematisk har overtrådt nogle af de regler, som beskytter vores brugere mod ikke-autentisk og vildledende adfærd, som det fremgår af vores fælleskabsregler,” siger Peter Münster, der er Facebooks kommunikationschef i Norden, til TjekDet.

Han understreger, at det ikke er sket på grund af mistanke om udenlandsk påvirkning af det kommende folketingsvalg i Danmark.

24NYT oprettede i løbet af i dag en ny facebookside, men den får næppe lov at leve ret længe.

”Nedtagningen af en facebookside er endelig. Selvfølgelig er der en appelmulighed, men man kan ikke forvente, at man kan overtræde vores fælleskabsregler systematisk og blive ved med at oprette nye sider,” siger Peter Münster og fortsætter:

”Hvis ikke 24NYTs nye facebookside allerede er taget ned, så forventer jeg den bliver det inden længe”.

Forrige artikel Få svaret på 3 minutter: Hvad laver Europa-Parlamentet? Få svaret på 3 minutter: Hvad laver Europa-Parlamentet? Næste artikel Myndigheder, civilsamfundet og medier i fælles front: Her er de franske initiativer mod desinformation Myndigheder, civilsamfundet og medier i fælles front: Her er de franske initiativer mod desinformation
Nej, Rigshospitalet efterspørger slet ikke tøj til hjemløse

Nej, Rigshospitalet efterspørger slet ikke tøj til hjemløse

Adskillige velmenende danskere deler lige nu en tekst på de sociale medier, hvor Rigshospitalet angiveligt efterspørger tøj til deres hjemløse patienter, så de kan holde varmen, når de bliver udskrevet. Men hospitalet hverken indsamler eller modtager tøj.

Skal en elbil køre 219.000 km for at være grønnere end en dieselbil?

Skal en elbil køre 219.000 km for at være grønnere end en dieselbil?

Ifølge et østrigsk studie skal en elbil køre 219.000 kilometer, før den er grønnere end en dieselbil, skriver Jyllands-Posten. Men tallet stammer slet ikke fra det østrigske studie. I stedet står en interesseorganisation for tyske bilejere bag tallet, der ifølge forskere er overdrevet.

De glemsomme har (stadig) ikke en højere intelligens

De glemsomme har (stadig) ikke en højere intelligens

En viral historie fra 2018, der påstår, at glemsomhed er tegn på høj intelligens, har fået fornyet liv, efter en genudgivelse af artiklen har fået flere tusinde delinger på Facebook. Men det er stadig noget vrøvl.

Er du sødere, hvis du er født i december? Niks!

Er du sødere, hvis du er født i december? Niks!

Et studie viser, at børn født i december er sødere end personer født i årets første 11 måneder. Det kan man læse i en artikel, der har fanget tusindvis af danskeres opmærksomhed. Men påstanden rammer ved siden af, fastslår forskeren bag studiet. 

Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Du kan slippe for vintermørket i en stund og vinde en tur i biografen, lyder det i et opslag på et socialt medie, som Nordisk Film Biografer skulle stå bag. Det gør de bare ikke. Biografkæden er ramt af en storm af svindelkonkurrencer på både sms, mail og falske sider på sociale medier.

Geodata fra mobiler sladrer om vælgerne  i amerikansk valgkamp

Geodata fra mobiler sladrer om vælgerne i amerikansk valgkamp

De færreste amerikanske vælgere ved, at apps på deres mobil sender geodata til firmaer, som bruger dem til at målrette politiske kampagner mod dem. Noget, der er ulovligt i EU. Lokalitetsdata kan for eksempel afsløre, om man ofte går i kirke, til lægen eller i skydeklub.

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Er du mand, og har du en kvindelig og buttet kæreste, kan du se frem til et både langt og lykkeligt liv, viser ny forskning ifølge netmediet Dagens.dk. Men forskningen eksisterer ikke, og sammenhængen er alt for forsimplet. 

Har hver femte elev i hotel- og restaurationsbranchen oplevet sexchikane?

Har hver femte elev i hotel- og restaurationsbranchen oplevet sexchikane?

Hver femte elev, der uddanner sig til kok, tjener eller receptionist, har været udsat for sexchikane på lærepladsen, hævder en rapport fra Institut for Menneskerettigheder. Men rapporten er ikke repræsentativ og kan derfor ikke sige noget generelt om omfanget, slår eksperter fast.

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Hele to angivelige computerreparatører lover på Facebook, at en heldig vinder kan erhverve sig et el-løbehjul. Et andet opslag sætter et par biografture på højkant. Men både siderne bag opslagene og konkurrencerne er falske.  

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Aldi har droppet sin klassiske julemedister til fordel for en vintermedister, lyder et budskab på sociale medier, som er delt mere end 11.000 gange. Flere kalder det et knæfald for islam. Men Aldi fejrer skam jul i alle deres butikker, og i kølediskene ligger metervis af julemedister.

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Både Ikea og Føtex er under anklage for at "gå på knæ for muslimer". Det skyldes, at Ikea kalder en kollektion for "vinterfest", og Føtex falder en bolle for vinterbolle i stedet for noget med jul. Men navnene er slet ikke opstået af religiøse hensyn, siger både Føtex og Ikea.  

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre.