Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Netmediet 24NYT, der har erklæret at bekæmpe venstreorienterede nyheder, har de seneste år opnået stor popularitet på Facebook med indvandrekritiske nyhedsartikler. 

Men nu har Facebook lukket 24NYTs side på det sociale medie. 

Det bekræfter både Facebook og 24NYT over for DR

Men hvad den konkrete årsag til, at den sociale mediegigant har givet netmediet sparket, står endnu hen i det uvisse. 

DR-journalister kontaktede Facebook for en uge siden. De ville stille en række spørgsmål om netop 24NYTs virke på det sociale medie.  

Eksperter har for DR gennemgået 11 artikler fra 24NYT og konkluderer, at netmediet vildleder læserne. 

"Alle rubrikker er vinklet lige til grænsen, og nogle gange er de simpelthen ikke underbygget af kilder eller dokumentation,” siger Eva Mayerhöffer, adkunkt ved RUC og forsker i alternative medier, til DR.  

24Nyt har ifølge eksperter vildledt læserne. I dette tilfælde har mediet - efter henvendelse fra DR - ændret i overskriften på en artikel, fordi dokumentation ikke var i orden. Billedet til venstre viser overskriften, som den så ud, før den blev ændret.
 

Desuden vurderer eksperter, at 24NYT formodentlig har købt sig til følgere af mediets facebookside. Tilbage i sommeren 2017 fordoblede 24NYT nemlig sine følgere på en enkelt dag, viser DR’s kortlægning. 

“Alt tyder på her, at man har været ude og købe likes. At så mange danskere skulle være gået ind på én dag og like den her side, det er meget usandsynligt. Der er noget her, der ikke er som det skal være,” siger Johan Farkas, der forsker i digital manipulation på Malmøs Universitet, til DR. 

Efter at være blevet præsenteret for eksperternes kritik af 24NYT, iværksatte Facebook en undersøgelse af netmediets ageren på Facebook.   

24NYT har ikke ønsket at udtale sig til DR, men siger til TjekDet, at de ikke har modtaget anden forklaring fra Facebook end en standardsvar om, at netmediet ikke lever op til Facebooks retningslinjer. 

“Der var overhovedet ingen detaljer, som vi kunne bruge til noget,” siger André Rossmann, chefredaktør for 24NYT. 

TjekDet har bedt André Rossmann fremlægge den besked, Facebook har sendt i forbindelse med lukningen af netmediets facebookside. Men den vil han ikke udlevere.

Ude betyder ude

Hvad der konkret er årsagen til, at Facebook har fjernet 24NYTs facebookside, ønsker det sociale medie ikke at uddybe i detaljer.

”Siden er taget ned, fordi mediet systematisk har overtrådt nogle af de regler, som beskytter vores brugere mod ikke-autentisk og vildledende adfærd, som det fremgår af vores fælleskabsregler,” siger Peter Münster, der er Facebooks kommunikationschef i Norden, til TjekDet.

Han understreger, at det ikke er sket på grund af mistanke om udenlandsk påvirkning af det kommende folketingsvalg i Danmark.

24NYT oprettede i løbet af i dag en ny facebookside, men den får næppe lov at leve ret længe.

”Nedtagningen af en facebookside er endelig. Selvfølgelig er der en appelmulighed, men man kan ikke forvente, at man kan overtræde vores fælleskabsregler systematisk og blive ved med at oprette nye sider,” siger Peter Münster og fortsætter:

”Hvis ikke 24NYTs nye facebookside allerede er taget ned, så forventer jeg den bliver det inden længe”.

Forrige artikel Få svaret på 3 minutter: Hvad laver Europa-Parlamentet? Få svaret på 3 minutter: Hvad laver Europa-Parlamentet? Næste artikel Myndigheder, civilsamfundet og medier i fælles front: Her er de franske initiativer mod desinformation Myndigheder, civilsamfundet og medier i fælles front: Her er de franske initiativer mod desinformation
To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

Drik to glas vin om dagen og tab dig. Sådan lyder slankerådet i en artikel på netmediet Dagens.dk. Ifølge netmediet skulle det endda være videnskabeligt bevist. Men to forskere, TjekDet har talt med, kan ikke genkende deres forskningsresultater i det berusende slankeråd.    

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

BLOGINDLÆG: Debatten om, hvordan man skal håndtere informationspåvirkning, der undergraver og udnytter demokratiske processer, har kørt i over tre år nu. Men i forsøget på at værne om vores offentlige debat og demokratiet er det vigtigt at forstå, hvad der undergraves og hvordan.

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Danske virksomheder har i den seneste tid oplevet et bombardement af falske konkurrencer. Denne gang er det endnu en biografkonkurrence, som tilsyneladende udloves af Smartbox på Facebook. Men ingen gratis popcorn denne gang; opslaget er løgn og latin. 

Her er verdens rigeste lande

Her er verdens rigeste lande

USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op.

Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken

Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken

Antallet af indbrud styrtdykker, og det har politiet illustreret i en graf på deres facebookprofil. Men brugerne er rasende og beskylder politiet for at snyde med både tal og graf. Vi tjekker, hvad der er op og ned.  

Historisk skifte:  Vælgerne har fået større tillid til politikerne

Historisk skifte: Vælgerne har fået større tillid til politikerne

15 års nedtur er stoppet. Efter valget i juni er vælgernes tillid til politikerne nu atter på vej op. Danmark trodser dermed overraskende den internationale tendens. Tilliden er tilbage på niveauet fra før den stramme krisepolitik i 2010. Det viser stor valgundersøgelse.

Kinas desinformation udvides med små skridt

Kinas desinformation udvides med små skridt

I Kina forsøger staten i højere grad end tidligere at kontrollere stort set alle former for information i det store land. Men noget tyder på, at de så småt er i gang med et internationalt indtog.