Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Netmediet 24NYT, der har erklæret at bekæmpe venstreorienterede nyheder, har de seneste år opnået stor popularitet på Facebook med indvandrekritiske nyhedsartikler. 

Men nu har Facebook lukket 24NYTs side på det sociale medie. 

Det bekræfter både Facebook og 24NYT over for DR

Men hvad den konkrete årsag til, at den sociale mediegigant har givet netmediet sparket, står endnu hen i det uvisse. 

DR-journalister kontaktede Facebook for en uge siden. De ville stille en række spørgsmål om netop 24NYTs virke på det sociale medie.  

Eksperter har for DR gennemgået 11 artikler fra 24NYT og konkluderer, at netmediet vildleder læserne. 

"Alle rubrikker er vinklet lige til grænsen, og nogle gange er de simpelthen ikke underbygget af kilder eller dokumentation,” siger Eva Mayerhöffer, adkunkt ved RUC og forsker i alternative medier, til DR.  

24Nyt har ifølge eksperter vildledt læserne. I dette tilfælde har mediet - efter henvendelse fra DR - ændret i overskriften på en artikel, fordi dokumentation ikke var i orden. Billedet til venstre viser overskriften, som den så ud, før den blev ændret.
 

Desuden vurderer eksperter, at 24NYT formodentlig har købt sig til følgere af mediets facebookside. Tilbage i sommeren 2017 fordoblede 24NYT nemlig sine følgere på en enkelt dag, viser DR’s kortlægning. 

“Alt tyder på her, at man har været ude og købe likes. At så mange danskere skulle være gået ind på én dag og like den her side, det er meget usandsynligt. Der er noget her, der ikke er som det skal være,” siger Johan Farkas, der forsker i digital manipulation på Malmøs Universitet, til DR. 

Efter at være blevet præsenteret for eksperternes kritik af 24NYT, iværksatte Facebook en undersøgelse af netmediets ageren på Facebook.   

24NYT har ikke ønsket at udtale sig til DR, men siger til TjekDet, at de ikke har modtaget anden forklaring fra Facebook end en standardsvar om, at netmediet ikke lever op til Facebooks retningslinjer. 

“Der var overhovedet ingen detaljer, som vi kunne bruge til noget,” siger André Rossmann, chefredaktør for 24NYT. 

TjekDet har bedt André Rossmann fremlægge den besked, Facebook har sendt i forbindelse med lukningen af netmediets facebookside. Men den vil han ikke udlevere.

Ude betyder ude

Hvad der konkret er årsagen til, at Facebook har fjernet 24NYTs facebookside, ønsker det sociale medie ikke at uddybe i detaljer.

”Siden er taget ned, fordi mediet systematisk har overtrådt nogle af de regler, som beskytter vores brugere mod ikke-autentisk og vildledende adfærd, som det fremgår af vores fælleskabsregler,” siger Peter Münster, der er Facebooks kommunikationschef i Norden, til TjekDet.

Han understreger, at det ikke er sket på grund af mistanke om udenlandsk påvirkning af det kommende folketingsvalg i Danmark.

24NYT oprettede i løbet af i dag en ny facebookside, men den får næppe lov at leve ret længe.

”Nedtagningen af en facebookside er endelig. Selvfølgelig er der en appelmulighed, men man kan ikke forvente, at man kan overtræde vores fælleskabsregler systematisk og blive ved med at oprette nye sider,” siger Peter Münster og fortsætter:

”Hvis ikke 24NYTs nye facebookside allerede er taget ned, så forventer jeg den bliver det inden længe”.

Forrige artikel Få svaret på 3 minutter: Hvad laver Europa-Parlamentet? Få svaret på 3 minutter: Hvad laver Europa-Parlamentet? Næste artikel Myndigheder, civilsamfundet og medier i fælles front: Her er de franske initiativer mod desinformation Myndigheder, civilsamfundet og medier i fælles front: Her er de franske initiativer mod desinformation

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.