Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Netmediet 24NYT, der har erklæret at bekæmpe venstreorienterede nyheder, har de seneste år opnået stor popularitet på Facebook med indvandrekritiske nyhedsartikler. 

Men nu har Facebook lukket 24NYTs side på det sociale medie. 

Det bekræfter både Facebook og 24NYT over for DR

Men hvad den konkrete årsag til, at den sociale mediegigant har givet netmediet sparket, står endnu hen i det uvisse. 

DR-journalister kontaktede Facebook for en uge siden. De ville stille en række spørgsmål om netop 24NYTs virke på det sociale medie.  

Eksperter har for DR gennemgået 11 artikler fra 24NYT og konkluderer, at netmediet vildleder læserne. 

"Alle rubrikker er vinklet lige til grænsen, og nogle gange er de simpelthen ikke underbygget af kilder eller dokumentation,” siger Eva Mayerhöffer, adkunkt ved RUC og forsker i alternative medier, til DR.  

24Nyt har ifølge eksperter vildledt læserne. I dette tilfælde har mediet - efter henvendelse fra DR - ændret i overskriften på en artikel, fordi dokumentation ikke var i orden. Billedet til venstre viser overskriften, som den så ud, før den blev ændret.
 

Desuden vurderer eksperter, at 24NYT formodentlig har købt sig til følgere af mediets facebookside. Tilbage i sommeren 2017 fordoblede 24NYT nemlig sine følgere på en enkelt dag, viser DR’s kortlægning. 

“Alt tyder på her, at man har været ude og købe likes. At så mange danskere skulle være gået ind på én dag og like den her side, det er meget usandsynligt. Der er noget her, der ikke er som det skal være,” siger Johan Farkas, der forsker i digital manipulation på Malmøs Universitet, til DR. 

Efter at være blevet præsenteret for eksperternes kritik af 24NYT, iværksatte Facebook en undersøgelse af netmediets ageren på Facebook.   

24NYT har ikke ønsket at udtale sig til DR, men siger til TjekDet, at de ikke har modtaget anden forklaring fra Facebook end en standardsvar om, at netmediet ikke lever op til Facebooks retningslinjer. 

“Der var overhovedet ingen detaljer, som vi kunne bruge til noget,” siger André Rossmann, chefredaktør for 24NYT. 

TjekDet har bedt André Rossmann fremlægge den besked, Facebook har sendt i forbindelse med lukningen af netmediets facebookside. Men den vil han ikke udlevere.

Ude betyder ude

Hvad der konkret er årsagen til, at Facebook har fjernet 24NYTs facebookside, ønsker det sociale medie ikke at uddybe i detaljer.

”Siden er taget ned, fordi mediet systematisk har overtrådt nogle af de regler, som beskytter vores brugere mod ikke-autentisk og vildledende adfærd, som det fremgår af vores fælleskabsregler,” siger Peter Münster, der er Facebooks kommunikationschef i Norden, til TjekDet.

Han understreger, at det ikke er sket på grund af mistanke om udenlandsk påvirkning af det kommende folketingsvalg i Danmark.

24NYT oprettede i løbet af i dag en ny facebookside, men den får næppe lov at leve ret længe.

”Nedtagningen af en facebookside er endelig. Selvfølgelig er der en appelmulighed, men man kan ikke forvente, at man kan overtræde vores fælleskabsregler systematisk og blive ved med at oprette nye sider,” siger Peter Münster og fortsætter:

”Hvis ikke 24NYTs nye facebookside allerede er taget ned, så forventer jeg den bliver det inden længe”.

Forrige artikel Få svaret på 3 minutter: Hvad laver Europa-Parlamentet? Få svaret på 3 minutter: Hvad laver Europa-Parlamentet? Næste artikel Få svaret på 3 minutter: Hvad laver Europa-Kommissionen? Få svaret på 3 minutter: Hvad laver Europa-Kommissionen?
Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

BLOGINDLÆG: I dag er det blandt andet de sociale medier og andre digitale platforme, der bruges til at formidle mis- og desinformation. Men begreberne har længe været en del af verdenshistorien. I 30'erne blev radioen et vigtigt redskab til at sprede propaganda. 

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

Europa-Parlamentets ledelse har besluttet at aflyse valgprognoser, de selv har bestilt. Det sker efter kritik både udefra og indefra - og i erkendelse af, at det kan ses som upassende, at målingerne kommer fra parlamentet selv.

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Danskerne er blandt de mest kriminelle indvandrere i Norge. Det viser kreativ brug af statistik i en populær video på Facebook. Videoen handler i virkeligheden om, at kultur og religion ikke har noget med kriminalitet at gøre, men det er der blandet opbakning til fra forskere. 

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Københavns Kommune vil begrænse antallet af radikaliserede københavnere, der ønsker dansk lovgivning baseret på sharia. Desværre går det den helt forkerte vej, viser kommunens egne tal. Men det kan kommunens tal slet ikke sige noget om. 

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i anden halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.