Falsk nyhed: Flerkoneri blandt indvandrere i Danmark er eksploderet

Flerkoneri er stigende i Danmark på grund af den øgede muslimske indvandring, beretter et amerikansk medie. Oplysningerne kommer angiveligt fra en dansk forening for indvandrerkvinder, men her afviser man, at der skulle være tale om et stigende problem. 

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

“Polygami (flerkoneri, red.) er stigende i Danmark på grund af den øgede islamiske indvandring,” sådan lyder en overskrift på det amerikanske netmedie Big League Politics. Mediet er startet og drevet af tidligere ansatte ved det kendte højrefløjsmedie Breitbart.  

Big League Politics henviser til Fakti, der er en dansk forening for flygtninge- og indvandrerkvinder, som kilden til stigningen i muslimsk flerkoneri i Danmark. 

“En menneskerettighedsorganisation ved navn Fakti, der arbejder med flygtninge- og indvandrerkvinder, som er indvandret til Danmark, har opdaget, at næsten en tredjedel af de flygtede kvinder, som organisationen hjælper, lever i polygamiske forhold,” skriver Big League Politics i deres artikel. 

Artiklen har vakt genhør i flere andre amerikanske medier. Også det statsejede russiske medie Sputnik News er faldet for historien, som de bringer under overskriften “Alarmklokken ringer, fordi polygami er ved at blive en ‘almindelig praksis’ blandt muslimer i Danmark”. 

Der er bare ét problem.  

Den danske forening Fakti, der i artiklerne oplyses som kilde til opdagelsen af stigningen i flerkoneri blandt de danske muslimer, kan ikke kende den virkelighed, som medierne skriver om. 

“Nej, det er ikke noget, vi har observeret. Det er et problem i en lille gruppe. Og det er ikke et stigende problem, for det er en gruppe af kvinder, der har været her i mange år. Så det er ikke familier, der lige er kommet hertil,” siger Lise-Lotte Duch, der er leder af Fakti.  

Foreningen har råbt højt om problemet 

Fakti er endt i orkanens øje efter en sommer, hvor Berlingske har bragt en artikelserie med overskriften “Islams ufrie døtre i Danmark”. I artikelserien medvirker Fakti. Og foreningen har ganske rigtig peget på flerkoneri som et problem, vi som samfund er nødt til at tage hånd om.  

Men foreningen har altså aldrig påstået, at en tredjedel af indvandrerkvinder lever i polygamiske forhold, som Big League Politics påstår. 

Lise-Lotte Duch fortæller, at hun ikke kan afvise, at foreningen har brugt betegnelsen ‘en tredjedel’ om et eller andet problem i forbindelse med artikelserien. Men det gælder helt sikkert ikke for flerkoneri, understreger hun. 

“Det er ikke en tredjedel af alle muslimer i Danmark (der lever i forhold, hvor manden har flere koner, red.), det er ikke en tredjedel af alle flygtninge, der kommer hertil og det er ikke et voksende problem. Jeg ved ikke, hvor den tredjedel kommer fra,” siger hun og tilføjer. 

“Og der er overhovedet ikke noget af det, vi ser, der indikerer, at det skulle være et problem blandt nytilkomne indvandrere.” 

Fakti har 370 medlemmer. Men det er en særlig udsat gruppe, der bruger foreningens tilbud. 

“Vores brugere er gruppen af kvinder, som er svage, udsatte og kriseramte. Det er kvinder, der ikke har det særlig godt. Og de er i hvert fald ikke repræsentative for alle indvandrerkvinder i Danmark.” 

Selv, hvis det skulle være tilfældet, at en tredjedel af brugerne af Fakti skulle leve i forhold, hvor manden har flere koner, kan man ikke bruge den observation til at sige noget generelt om problemets udbredelse blandt indvandrere i Danmark. 

“Så hvis man endelig skulle sige, at en tredjedel af vores cirka 500 brugere er i en familie, hvor manden har en hustru nummer to, så er det jo heller ikke ret mange. Det er i hvert fald ikke rimeligt at tale om et stigende og voksende problem på den baggrund.” 

Og tættere kommer vi desværre ikke på konkrete tal for, hvor mange kvinder, der lever i forhold med mænd, der har flere koner. 

I Danmark er flerkoneri nemlig ikke lovligt. Derfor findes der ikke præcise tal for, hvor udbredt problemet er. Men det er ikke et udbredt problem, lyder vurderingen fra seniorforsker Anika Liversage, der kender til flerkoneri fra sin forskning i integration og ligestilling ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE).  

»Generelt synes kvinderne ikke, at det er i orden. Derfor er det også noget, der typisk foregår i det skjulte. Jeg tror ikke, det er udbredt i Danmark, men vi har ikke tal på det,« siger hun til Berlingske

Frygtede misbrug af informationen 

Inden Fakti besluttede sig for at bidrage til Berlingskes artikelserie, havde de overvejet, at det kunne ende med, at nogen ville misbruge deres informationer. Men Lise-Lotte Duch besluttede sig alligevel for, at det var så vigtigt at få sat fokus på problemerne, at eventuelt misbrug ikke måtte sætte en stopper for foreningens opråb. 

“Vores overvejelse var, at vi har tiet stille længe nok, fordi vi har været bange for, at nogen skulle misbruge de her informationer politisk. Vi har længe nok ikke sagt det her højt, men det nytter jo ikke noget, at vi ikke peger på de reelle problemer,” siger hun. 

Lise-Lotte Duch ville have truffet samme beslutning i dag, men kan alligevel ikke sige sig fri for at være træt af de falske historier. 

“Jeg synes, det er smadderærgerligt,” slutter hun. 

Den falske nyhed vandrer på nettet

LÆS OGSÅ: Sådan bekæmper lande verden over falske nyheder

LÆS OGSÅ: Så mange asylansøgere blev afvist og udvist sidste år

LÆS OGSÅ: Nej, dette er ikke en demonstration for børneægteskaber

LÆS OGSÅ: SF-politiker fordrejer LA-forslag om statsborgerskab

LÆS OGSÅ: Nej, Michelle Obama har ikke sagt, at hun stiller op mod Donald Trump i 2020

Forrige artikel Ro på! Du dør ikke tidligere ved at sove meget Ro på! Du dør ikke tidligere ved at sove meget Næste artikel Det var ikke landbrugets kvælstof, der førte til fiskedød i Filsø Det var ikke landbrugets kvælstof, der førte til fiskedød i Filsø
Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Vores artikel om pension til ministres børn er over et år gammel. Borgerlige ministre måtte forlade deres poster ved folketingsvalget forleden. Og et borgerforslag mod pension til ministerbørn prægede dagsordenen i foråret. To begivenheder der måske har været med til at give artiklen nyt liv i år.

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Artiklen med suverænt flest læsere i år ser på, hvilket land, der er det rigeste i verden. Det er slet ikke så nemt at afgøre, viste vores faktatjek. 

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Det er sommer, og direktionsgangen er højst sandsynligt ferietom. Dermed er højsæsonen for direktørsvindel indledt, hvor 'ikke-ferieramte' medarbejdere får en fupmail, der hævdes at komme fra direktøren.

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

For tiden tjener LEGO-ejer Kjeld Kirk Kristiansen bunkevis af penge på at investere i bitcoin, og du kan gøre det samme, lover artikel. Men der er tale om rendyrket snyd. 

Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken

Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken

Flere danske og udenlandske medier har de seneste uger berettet om et australsk studie, der beskylder smartphones for at give dig horn i nakken. Men den konklusion er helt gal, siger to forskere, der også er betænkelige ved, at studiets hovedforfatter forhandler puder, som skulle afhjælpe nakkesmerter.