Sådan bekæmper lande verden over falske nyheder

Misinformation eller fake news, som fænomenet ofte betegnes, har fyldt godt i mediebilledet i de seneste år. Og faktisk er truslen fra den vildledende information blevet så stor, at en lang række lande har iværksat initiativer for at få bugt med problemet.

Rasmus Kerrn-Jespersen

Med præsident Donald Trumps indtog på den helt store politiske scene fulgte også en øget opmærksomhed på falske nyheder som fænomen. Blandt andet fordi han selv - ofte - har beskyldt medierne for at fortælle usandheder om ham eller hans politik, men også fordi det har vist sig, at russere forsøgte at påvirke den amerikanske valgkamp i 2016 med politiske kampagner, som blandt andet kørte på Facebook.

Men også herhjemme har truslen fra des- og misinformation fået myndighederne på banen. I Danmark er Udenrigsministeriet, Justitsministeriet, Forsvarsministeriet  og efterretningstjenesterne gået sammen om at lægge en strategi for bekæmpelse af (russisk) desinformation. Planen er lige på trapperne. Og på europæisk niveau har man oprettet task forcen East Stratcom, der dagligt overvåger mediebilledet og imødegår russiske forsøg på at påvirke den europæiske befolkning med forskellige former for propaganda.

Men faktisk har den systematiske kamp mod forskellige typer af misinformation spredt sig endnu mere. Mindst 21 lande arbejder nemlig med tiltag, der skal forhindre misinformationen i at brede sig, viser en opgørelse fra The Poynter Institute, der uddanner journalister og står bag et anerkendt netværk af faktatjekmedier, som TjekDet er en del af.

Ytringsfriheden er på spil

Fra Brasilien til Sydkorea er der indført tiltag, der skal bekæmpe misinformation og falske nyheder. Men ikke alle tiltagene er uproblematiske. Flere af dem sætter den helt grundlæggende ytringsfrihed på prøve, skriver The Poynter Institute om opgørelsen af landenes initiativer. Her henviser Poynter blandt andet til, at begrebet fake news ikke er klart defineret, hvilket gør det vanskeligt for regeringer verden over at lave effektive tiltag.

LÆS OGSÅ: Lad os aflive ‘fake news’ og gå til angreb på desinformation

Med udgangspunkt i forvirringen om, hvad der egentlig definerer fake news - og hvor stort problemets omfang egentlig er - har The Poynter Institute samlet en liste over lande, der på den ene eller anden måde forsøger at imødegå udfordringen fra det, der bedst kan betegnes som online misinformation. Det er ikke alle landenes tiltag, der direkte adresserer falske nyheder, men udfordringen har ofte været et tema i forbindelse med tilblivelsen af de nye lovgivninger.

Du kan selv gå på opdagelse i de forskellige landes forsøg på at bekæmpe truslen fra falske nyheder og misinformation ved at klikke her - så kommer du direkte til The Poynter Institutes opgørelse, som de løbende vil opdatere.

Se landenes tiltag mod falske nyheder og desinformation (engelsk)

LÆS OGSÅ: Fake news er ikke problem Danmark – men misinformation er

LÆS OGSÅ: Rusland har gjort Vestens frihed til sit våben

LÆS OGSÅ: Kampen mod løgnen er endnu hverken tabt eller vundet

LÆS OGSÅ: EU i linedans mellem desinformation og censur

LÆS OGSÅ: Bots fylder i den danske Rusland-debat på Twitter


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu