Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

En amerikansk demonstrant hånes på sociale medier for at holde et protestskilt med et konspirerende budskab, der beskylder Barack Obama for at stå bag coronakrisen. Men billedet er manipuleret. I virkeligheden står der noget helt andet på skiltet, som hun brugte til at demonstrere mod nedlukningen af Californien under coronakrisen. 

Foto: Jeff Gritchen / Thomas Wiesel
Daniel Greneaa Hansen

Fakta

En demonstrerende kvinde holder et protestskilt med en usammenhængende udregning på et regnestykke for muligvis at signalere, at Barack Obama står bag coronakrisen.

Kilde: Opslag på Facebook.

 

Billedet er manipuleret. På det originale billede er der hverken et meningsløst regnestykke eller et konspiratorisk budskab om, at Barack Obama skulle stå bag den verserende coronavirus, som den demonstrerende kvinde er blevet hængt ud for at skilte med på de sociale medier.

I virkeligheden stod der "Give me liberty or give me death" oversat til "Giv mig frihed eller giv mig død" på skiltet, som var en del af en demonstration mod nedlukningen af delstaten Californien under coronakrisen.

Et billede af en råbende amerikansk coronademonstrant, der holder et skilt, har de seneste dage spredt sig på flere sociale medier.

På skiltet står der Barack 6, Hussein 7, Obama 5, Covid = 19, som muligvis skulle signalere, at Barack Obama står bag den verserende covid-19-sygdom, der raser i hele verden. Under regnestykket står der "Open your eyes" eller på dansk "åbn dine øjne".

Men Barack + Hussein + Obama-udregningen er dumpet, for når man finder lommeregneren frem – hvis man altså har brug for sådan en – og taster 6 + 7 + 5, der tilsyneladende tæller antallet af bogstaver i den tidligere præsidents for- og efternavne, giver regnestykket ikke 19, men kun 18, og den elendige udregning og det konspiratoriske budskab har fået musikerekomikere, internetbrugere og sågar den tidligere minister Manu Sareen til at gøre grin med den råbende demonstrant. Manu Sareen har dog redigeret sit opslag, da han blev klar over, at billedet var manipuleret.

Artiklen fortsætter under billedet

Det er dette billede, der er blevet delt livligt på flere sociale medier, og som har ført til, at den kvindelige demonstrant er blevet hånet for sin uvidenhed. Men billedet er manipuleret. (Foto: Screenshot fra Facebook)

Men de hånende kritikere har slet ikke grund til at udstille kvinden, der holder skiltet, som en konspirerende sølvpapirshat med elendige matematikfærdigheder. I hvert fald ikke ud fra dette billede.

TjekDets research viser nemlig, at billedet er manipuleret. Oprindeligt er teksten på demonstrantens skilt en helt anden, og det ville ikke have taget de hånende kritikere mange minutter at komme frem til samme konklusion.

Demonstration mod nedlukning

Når man højreklikker på det delte billede og trykker på “Søg efter billedet på Google”, dukker der flere amerikanske nyhedssider op. De fortæller alle historien om, at et par hundrede borgere i delstaten Californien 17. april demonstrerede mod delstatens bliv-hjemme-politik.

Et af disse medier er det californiske lokalmedie The Orange County Register, som også bringer en billedserie fra demonstrationen i sin artikel.

I billedserien ser man sure borgere holde protestskilte med budskaber som "Defy fascist lockdown" og "Open Cali now" oversat til "Trods fascist-nedlukningen" og "Åbn Californien nu", mens der blev sunget USA! USA! USA! i kor.

Og væbner man sig med tålmodighed og klikker helt frem til det 15. billede i serien, kan man pludselig se et billede af en demonstrant, der utvivlsomt ligner den kvinde, som flere har gjort grin med.

Artiklen fortsætter under billedet
Her kan du se de to billeder ved siden af hinanden. Det originale billede venstre og det redigerede til højre. (Foto: Screenshot fra Facebook og Jeff Gritchens originale billede)

Faktisk er teksten på skiltet det eneste, der adskiller de to billeder fra hinanden, og nu er der ikke længere en konspiratorisk og uduelig udregning på skiltet, men derimod teksten "Give me liberty or give me death", altså "Giv mig frihed eller giv mig døden" på dansk.

Under billedet står der ligefrem, at det var fotografen Jeff Gritchen, der tog billedet. Og han har faktisk lavet et opslag om de to billeder på Twitter, hvor han dementerer det falske billede.

“En redigeret kopi af et billede, jeg tog under en demonstration i Huntington Beach, spreder sig,” skriver han. I opslaget har han vedlagt både det originale og det redigerede foto, som han har påtrykt teksten "Falsk".

Fra vittighed til virkelighed

Det franske faktatjekmedie 20 minutes har – ligesom TjekDet – også konkluderet, at billedet er redigeret. Men de har også fundet frem til, hvem der redigerede det.

Den schweiziske komiker Thomas Wiesel lagde nemlig en hel række redigerede billeder af demonstranter, der alle holder protestskilte, op på sin facebookprofil 25. april, heriblandt billedet af den amerikanske kvindelige demonstrant.

Og det er altså fra Thomas Wiesels opslag, at billedet er blevet delt videre. På et tidspunkt er der altså nogen, der har taget vittigheden en anelse for alvorligt, hvilket som bekendt endte i en hån mod demonstranten.

Artiklen fortsætter under billedet

Den schweiziske komiker Thomas Wiesels opslag på Facebook, som det redigerede billede først blev delt fra. Thomas Wiesel har senere redigeret opslaget, så det tydeligt fremgår, at billederne er redigerede. (Foto: Screenshot fra Facebook)

Thomas Wiesel har senere redigeret sit opslag for at gøre det tydeligt for enhver, at billederne er redigerede og altså ikke er et udtryk for demonstranternes egentlige budskaber.

“Da et af symptomerne på coronakrisen åbenbart er manglende dømmekraft, vil jeg lige slå fast: Du er på en komikers facebookside, og billederne er redigerede,” står der i det nu redigerede opslag.

Fakta

ARTIKLEN ER OPDATERET 4. MAJ 2020: Det fremgik tidligere af artiklen, at der stod Give me freedom or give me death på den uredigerede version af skiltet. Det er naturligvis en fejl, da der står Give me liberty or give me death. TjekDet beklager fejlen.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu