Fupkonkurrence om biografbilletter rammer igen en biograf

Det er nærmest snarere reglen end undtagelsen, at biografer om fredagen rammes af falske konkurrencer på sociale medier. Og i dag er ingen undtagelse. Lige nu går det udover bornholmske Rønne Bio.

"Jeg vil invitere min veninde Mia Bjørn med til en hyggelig aften i biffen"

"Tillykke til min mand Morten Holm Larsen som har holdt mig ud i 10 år, så han fortjener en tur i biffen 😉❤🌷"

"Jeg tagger min smukke niece Ida Due Andersen som skal med i bio, hvis jeg vinder.❤️"

Sådan skriver tre facebookbrugere i forbindelse med en konkurrence på det sociale medie, hvor den bornholmske biograf Rønne Bio udlodder en biograftur for to personer - og popcorn og sodavand følger med til den heldige vinder. I skrivende stund har opslaget med konkurrencen fået over 800 reaktioner.

Men bornholmerne skal ikke forvente den helt store succesoplevelse. Konkurrencen er nemlig fup, oplyser Rønne Bio, da TjekDet spørger, om biografen står bag.

"Nej," lyder det kontante svar fra Viki Petersen, der ejer Rønne Bio.

Og hun er bestemt ikke tilfreds med at lægge navn til svindelnummeret.

"Man bliver vred på egne og vores kunders vegne og føler sig magtesløs overfor den slags svindel," skriver hun i en mail til TjekDet.

Hun anbefaler facebookbrugerne, der allerede har reageret på konkurrencen, til at fjerne deres kommentarer og delinger af fupopslaget.

"Vi opfordrer til at slette opslaget og lade være med at afgive personlige oplysninger af nogen art. Rønne Bio har flere end 3500 følgere og vores side hedder Rønne Bio med stort "B". Den falske side hedder "Rønne bio" med lille "b".   

Artiklen fortsætter under billedet

Sådan ser opslaget med den falske konkurrence ud. Og det er samme skabelon, som svindlere bruger fra gang til gang. Det er kun biografens navn, der skiftes ud.

Samme opskrift hver gang

Det er langt fra første gang, at en biograf må advare mod konkurrencer, som de ufrivilligt lægger navn til. Og det er i øvrigt heller ikke første gang, at sådanne konkurrencer pludselig cirkulerer på Facebook på en fredag. Netop denne ugedag er tilsyneladende en af fupmagernes foretrukne dage at lokke danskerne i en fælde. 

Og skabelonen bag de falske konkurrencer er ofte den samme. Det er kun navnene på rigtige biografer, der skiftes fra gang til gang.

Hver gang er alt, hvad man skal gøre at skrive tillykke i kommentarfeltet, tagge en ven, synes godt om opslaget, og så lige dele det med alle facebookvennerne. 

Bagmændene opretter først en facebookside, der har fuldstændig samme navn, som den biograf, der er udpeget som offer. Og derefter laver fupmagerne opslaget med konkurrencen og sætter hele værket i omløb på det sociale medie.

Det er nemt at falde i fælden, hvis ikke man kigger sig for. Advarselstegnene er dog mange. Lad os kigge på svindlernes udgave af Rønne Bios facebookside.

Den falske side har mistænkeligt få følgere, nemlig kun lidt over 30 personer i skrivende stund. Rønne Bios rigtige facebookside har derimod over 3.500 følgere.

Og der er kun to opslag på den falske side. De to opslag er helt ens og indeholder den samme konkurrence, hvilket igen er typisk for falske facebooksider. De oprettes hurtigt og lukkes næsten lige så hurtigt - enten af svindlerne eller af Facebook. Derfor bruger fupmagerne ikke tid på at pynte deres falske side med flere opslag eller billeder.

Og kigger man nøje efter, oplyser Facebook faktisk, at siden kun har nogle få dage på bagen. Den er oprettet i mandags. Netop den oplysning er altid værd at holde øje med. Langt de fleste biografers facebooksider har flere år på bagen. Rønne Bios side er oprettet for otte år siden. Falske kopier af andre virksomheders facebookside er som regel oprettet kort tid før - ofte samme dag - opslaget med en fupkonkurrence er slået op.

Fupmagerne er ude efter kontooplysninger 

I den falske konkurrence bliver du bedt om at dele og like opslaget, skrive ordet ”tillykke” i kommentarfeltet og give tilladelse til at blive kontaktet på Facebooks chatfunktion Messenger. 

”Med hensyn til persondatalovgivningen, vil du blive sendt en besked på Messenger, efter du har skrevet "tillykke", om du vil give os samtykke til, at vi må kontakte dig på Messenger, såfremt du skulle vinde - så hold øje med din indbakke!" lyder det i opslaget. 

Og det er netop her, svindelnummeret for alvor kan få konsekvenser for din privatøkonomi. Vi har tidligere fortalt om en læser, der gerne vil være anonym, og som kom til at kommentere på et falsk opslag i håbet om at vinde en tur i biografen. 

“Jeg så et opslag på Facebook fra Nordisk Film, hvor tre af mine venner havde kommenteret for at vinde gratis biografbilletter. Og det havde jeg da også lyst til,” fortæller hun. 

“Det var den sædvanlige måde at tilmelde sig, hvor jeg bare skulle skrive ‘tillykke’ i kommentarfeltet, og så var jeg med i konkurrencen. Det lød meget plausibelt, og jeg tænkte slet ikke over, at der kunne være noget snyd involveret.“ 

Læseren fortæller, at hun egentlig helt glemte konkurrencen – indtil hun et par dage efter blev kontaktet på Messenger. 

“I beskeden stod der tillykke med, at jeg var blandt de ti personer, der havde vundet to billetter - og det lød jo dejligt. Det eneste, jeg skulle gøre, var at betale ‘op imod’ ti kroner for at få tilsendt billetterne. Og i beskeden var der så et link til en side, hvor jeg kunne indtaste mine kontooplysninger for at betale. Jeg blev heller ikke mistænksom her, for hjemmesiden, jeg kom ind på, havde Nordisk Films logo, der stod ‘tillykke du har vundet’, og det så som sådan helt rigtigt ud.” 

Ifølge læseren er det her det går helt galt. Hendes kort virker angiveligt ikke. 

“Jeg indtastede mine kortoplysninger, men fik at vide, at der var en fejl og blev bedt om at indtaste oplysningerne igen. Det virkede stadig ikke, og jeg bad så min kæreste om at prøve med sit kort, men det virkede heller ikke”. 

Og det er sandsynligvis helt efter svindlernes plan, at kreditkortene ‘ikke virker’. For de har alligevel gemt de kortoplysninger, som vores læser og hendes kæreste indtastede. 

“Jeg skrev så tilbage i beskeden på Messenger, at betalingen ikke fungerede, og om jeg kunne betale på en anden måde. Da der ikke var kommet noget svar dagen efter, opdagede jeg, at både opslaget og facebooksiden var væk, hvorefter jeg så kontaktede min bank og fik spærret mit og min kærestes kort.” 

Ifølge læseren var der heldigvis ikke hævet nogle penge endnu. Alligevel vil hun dog overveje det en ekstra gang, inden hun deltager i flere konkurrencer i fremtiden. 

“Fremover vil jeg lægge mærke til, om jeg bliver bedt om at indtaste kortoplysninger – og så lade være,” siger læseren, der er lettet over, at det var billige lærepenge. 

Har du allerede meldt dig på banen som deltager i fupkonkurrencen, kan du måske nå at tage flugten, hvis du sletter din kommentar og delingen af opslaget. 

Vil du også advares mod fup og spam på Facebook? Så følg vores facebookside Viralspiralen.

App agerer værn mod fup på nettet

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper dig med at være sikker online og holder dig opdateret på digitale trusler.

Forrige artikel Coolshop misbruges i falsk konkurrence: “Enormt tidskrævende” Coolshop misbruges i falsk konkurrence: “Enormt tidskrævende” Næste artikel Linse Kessler misbruges i svindelartikel om (ikke) gevinstsikker tjeneste Linse Kessler misbruges i svindelartikel om (ikke) gevinstsikker tjeneste
To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

Drik to glas vin om dagen og tab dig. Sådan lyder slankerådet i en artikel på netmediet Dagens.dk. Ifølge netmediet skulle det endda være videnskabeligt bevist. Men to forskere, TjekDet har talt med, kan ikke genkende deres forskningsresultater i det berusende slankeråd.    

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Danske virksomheder har i den seneste tid oplevet et bombardement af falske konkurrencer. Denne gang er det endnu en biografkonkurrence, som tilsyneladende udloves af Smartbox på Facebook. Men ingen gratis popcorn denne gang; opslaget er løgn og latin. 

Her er verdens rigeste lande

Her er verdens rigeste lande

USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op.

Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken

Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken

Antallet af indbrud styrtdykker, og det har politiet illustreret i en graf på deres facebookprofil. Men brugerne er rasende og beskylder politiet for at snyde med både tal og graf. Vi tjekker, hvad der er op og ned.  

Historisk skifte:  Vælgerne har fået større tillid til politikerne

Historisk skifte: Vælgerne har fået større tillid til politikerne

15 års nedtur er stoppet. Efter valget i juni er vælgernes tillid til politikerne nu atter på vej op. Danmark trodser dermed overraskende den internationale tendens. Tilliden er tilbage på niveauet fra før den stramme krisepolitik i 2010. Det viser stor valgundersøgelse.

Kinas desinformation udvides med små skridt

Kinas desinformation udvides med små skridt

I Kina forsøger staten i højere grad end tidligere at kontrollere stort set alle former for information i det store land. Men noget tyder på, at de så småt er i gang med et internationalt indtog.

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

I fremtiden vil stavekontrollen i dit Word-dokument angiveligt foreslå dig at skifte ordet politiMAND ud med det mere kønsneutrale politiBETJENT. Morten Messerschmidt (DF) raser og kræver, at staten opsiger sin aftale med Microsoft, når det sker. Men den identitetspolitiske stavekontrol er allerede virkelighed - for nogen.