Gense klimakampen: Kandidaterne kæmpede om den grønneste EU-kasket

Jeppe Kofod (S), Margrethe Auken (SF), Rasmus Nordqvist (Alt.), Morten Helveg Petersen og Anna Libak (V) tørnede i dag sammen i et valgmøde om deres visioner for klimapolitik i EU. Især overraskede det SF og Alternativet, at Anna Libak vil lave landbrugsstøtte om til klimastøtte. Venstre afviser dog, at det er partiets linje. 

Onsdag var Mandag Morgen og TjekDet værter ved et valgmøde om klimaet - denne gang på EU-niveau. 

Derfor var spidskandidater til Europaparlamentet - Jeppe Kofod (S), Margrethe Auken (SF), Rasmus Nordqvist (Alt.) og Morten Helveg Petersen - at finde bag talerstolene på scenen. 

Også folketingskandidat Anna Libak (V) var inviteret for at sætte fokus på, at klimapolitik i EU og Danmark hænger sammen. 

Anna Libak blev blandt andet spurgt til, om hun vil arbejde for, at Danmark tager teten i forhold til en ambitiøs grøn landbrugspolitik i EU. Dertil svarede hun, at hun gerne ser landbrugsstøtten lavet om til klimastøtte.   

“En tredjedel af EU’s budget går til landbruget. De mange milliarder kan med fordel bruges til at støtte bæredygtigt landbrug,” sagde Anna Libak. 

Artiklen fortsætter under videoen 

Ifølge Anna Libak vil omlægningen af støtten ikke kun betyde, at der kommer skub på den bæredygtige udvikling i dansk landbrug, men gang i økonomien i tredjeverdenslande. EU’s landbrugsstøtte bliver ofte blevet kritiseret for at skævvride konkurrencen, og gøre det svært for tredjeverdenslande at komme ind på det europæiske marked.   

“Der produceres mange fødevarer i EU, som har en højere CO2-belastning, end hvis de blev produceret i den tredje verden, fordi man bruger drivhuse. Derfor tror jeg, verden ville blive et bedre sted, hvis vi kunne nedbringe vores klimabelastning og samtidig skabe muligheder i de lande, vi ellers skal modtage klimaflygtninge fra,” sagde hun.   

Herlig og ny musik?   

Den udmelding blev modtaget med begejstring af SF’s spidskandidat, Margrete Auken, der kaldte det et nybrud fra Venstre, der historisk bliver anset for at være det store landbrugsparti.   

“Det er herlig musik. Men jeg har ikke hørt det ret mange gange før, det er lidt af et nybrud i Venstres politik,” sagde hun.   

Hun mener, at kombinationen af den høje told, der bliver pålagt varer ude fra unionen, og at EU samtidig understøtter deres eget landbrug, er en enorm udfordring.   

“Vi sætter toldmure op og dumper billig mælk i knolden på dem, så vi ødelægger deres eget landbrug,” sagde hun.  

Hun forklarede, at EU for godt et år siden købte retten til at fiske i Vestafrikas farvand, hvilket gør det svært for de lokale at tjene penge på fiskeri. Den aftale stemte hun selv imod.   

“Men Venstre stemte ikke imod. Tværtimod. Det har været håbløst at flytte landbrugspolitikken ud af den protektionisme, du beskriver.” 

Ny situation giver nye muligheder  

Også Alternativets kandidat Rasmus Nordqvist synes, det lød som nye toner fra Venstre.   

“Det er noget helt andet, end det vi har set fra Venstre de sidste fire år i Europaudvalget.”  

Ifølge Anna Libak skyldes det, at man i dag må arbejde ud fra præmissen om, at landbrugsstøtten er, som den er.   

“Jeg kan generelt ikke genkende Venstres politik, når andre beskriver den. Men i en situation, hvor vi har landbrugsstøtte, forsvarer vi danske nationale interesser. Hvis man omlagde landbrugsstøtten til klimastøtte, vil man agere på nye betingelser,” sagde hun.  

Den socialdemokratiske spidskandidat, Jeppe Kofod, deltog også i debatten. Han var ikke helt overbevist om, at omlægningen af landbrugsstøtten i sig selv ville være nok for at få de afrikanske lande ind på det europæiske marked. Selv ikke hvis man fjernede tolden. De europæiske forbrugere har nemlig meget høje standarder og EU meget strikse regler, når det kommer til fødevarer.   

“Vi skal af med toldsatserne. Men hvis de ikke kan leve op til vores regler, kan de ikke sælge deres varer. Når vi foreslår en slags marshal-hjælp til Afrika, er det for at hjælpe dem til at udvikle standarder, så de faktisk har mulighed for at sælge varer på vores markeder. 

Artiklen blev oprindeligt udgivet på Altinget.dk

Forrige artikel Hvad blev der af EU’s forbud mod lakridspiben? Hvad blev der af EU’s forbud mod lakridspiben? Næste artikel Facebook under angreb: Har lukket tre milliarder falske konti Facebook under angreb: Har lukket tre milliarder falske konti
Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Microsoft-stifteren har købt en brintdrevet yacht til flere milliarder, beretter flere medier. Men det passer slet ikke, fastslår firmaet, der har lavet konceptet til det overdådige fartøj. 

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Coronavirus er dødelig og spredes lige nu til flere verdensdele. Men det er ikke kun virussen, der spreder sig. Det samme gør et væld af urigtige historier om den. Viser et billede for eksempel, at kinesere falder døde om på gaden?  

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Et stort temperament hos kvinder er tegn på intelligens, beretter flere alternative netmedier og henviser til et australsk-amerikansk studie. Men det viser studiet, som medierne henviser til, slet ikke, og der er heller ikke anden forskning, der bakker påstanden op. 

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.