Professor: Facebook og Google skal prioritere i indholdet

Skal vi vinde over falske nyheder og mediemanipulation, må IT-giganterne Google og Facebook tage et større ansvar for, hvad de viser brugerne. Det mener professor Jeff Jarvis, der har fået millioner af kroner til at komme de falske nyheder til livs.

 


Den amerikanske journalist og professor Jeff Jarvis har fået 14 millioner dollar (88 millioner kroner, red.) til at tackle udfordringen med falske nyheder og mediemanipulation, og han har store ambitioner. Han vil have giganterne Google og Facebook til at prioritere indholdet på deres platforme efter kvalitet i stedet for efter brugernes adfærd.

Megen information på nettet er styret af algoritmer. Algoritmerne bestemmer, hvilke søgeresultater du ser hos Google og hvilke opslag, du bliver præsenteret for på Facebook. Derfor er de helt centrale i kampen mod falske nyheder og misinformation.

“En algoritme er en mekanisme, der sørger for at bestemt indhold når frem til dig. Det, der virkelig er brug for er, at ejerne af algoritmer erkender, at der foregår manipulation og så kompenserer for det,” siger Jeff Jarvis.

Han og resten af holdet bag projektet New Integrity Initiative skal med de mange millioner i hånden tackle udfordringen med manipulation af nyheder i medierne og øge tilliden til nyhedsjournalistik i USA. Projektet er forankret på The City University of New York Graduate School of Journalism.

De ni bidragyderne tæller blandt andet det sociale medie Facebook. Selvom Facebook har været med til at spytte i kassen, får det bestemt ikke professoren til at frede det sociale medie. Tværtimod. Faktisk vil han rette fokus mod Facebook som noget af det første.

Vil hjælpe Facebook til at udpege det ‘gode indhold’

Jeff Jarvis erkender, at de ikke kommer til at løse udfordringen, men han vil levere et væsentligt bidrag til kampen mod falske nyheder og mediemanipulation. News Integrity Initiativ skal være med til at bygge bro mellem medier, forskere og Facebook, fordi det kan føre til et frugtbart samarbejde, der er i stand til at dæmme op for mediemanipulation og falske nyheder.

Og den kamp begynder med Facebook. IT-giganten meldte for nylig ud, at de er klar til at arbejde med en prioritering af indholdet, hvor de vægter ‘godt’ indhold over ‘dårligt’.

Udfordringen med den ambition er, at Facebook skal bestemme, hvad der er ‘godt’. Og her ser Jeff Jarvis en oplagt mulighed for at samarbejde.

“Vi kan hjælpe Facebook til at træffe de rigtige beslutninger,” siger professoren, der skal lede arbejdet for de mange penge.

Facebook er dog ikke den eneste af de store spillere på internettet, der er i professorens søgelys.

Google prioriterer videnskab over konspirationsteorier

Selvom The News Integrity Initiative først blev lanceret i april, kan Jeff Jarvis allerede berette om, hvordan han gødede jorden hos Google for en vigtig ændring af deres meget indflydelsesrige søgealgoritme, der afgør, hvordan søgeresultaterne præsenteres for brugerne.

“Hvis du for nogle måneder siden søgte på ‘klimaforandringer’ på Google, fik du efter min mening nogle gode, videnskabelige resultater. Søgte du derimod på ‘er klimaforandringerne virkelige’, ville halvdelen af dine resultater være noget møg. Jeg snakkede med dem, der styrer Google søgealgoritmer om dette, og de mente, at deres rangering af søgeresultater nærmest var hellig. Men de kom til den erkendelse, at der var folk, der manipulerede med søgeresultaterne,” siger Jeff Jarvis.

Rangeringen af resultaterne foregik nemlig på en måde, hvor brugerne kunne påvirke resultaterne. Og det er et problem, hvis man ønsker en debat på et oplyst, videnskabeligt grundlag, forklarer Jeff Jarvis.

“Hvis man er dum nok til at spørge, om klimaforandringerne er virkelige, er man også dum nok til at klikke på konspirationsteorierne blandt søgeresultaterne, og det får dem til at stige i rangeringen.”

Men nu har Google taget et opgør med den rangeringsmetode. Google vil nu tage højde for kildernes pålidelighed, autoritet og kvalitet, når de rangerer søgeresultaterne. Og det er et nybrud, at Google på den måde går ind og tager aktiv stilling til, hvilke typer af indhold, brugerne skal præsenteres for.

“Det (kvalitativ vurdering af resultaterne, red.) er noget, som platformene ærlig talt helst havde undgået at gøre, de ville helst have holdt fast i at være et spejlbillede af verden, men de indså, at når verden bliver manipuleret, var de nødt til at reagere på det. Og jeg er virkelig glad for, at de nu har gennemført de ændringer,” siger Jeff Jarvis.

Kvalitetsvurderingen vil styrke Google på sigt

Det har været svært at få de store internetplatforme som Google og Facebook til at ændre deres måde at prioritere i det indhold, som de viser brugerne. For ved at gøre det, er platformene ikke længere objektive spejl af brugernes verden, men en aktiv spiller, der er med til at skille skidt fra kanel, mener Jeff Jarvis. Nu har platformene erkendt, at de har et ansvar, og det er Jeff Jarvis sikker på, vil styrke deres troværdighed i den brede befolkning.

“Så snart søgetjenesterne så dagens lys, dukkede hele industrier op, som forsøgte at manipulere med de signaler. Formålet med søgemaskineoptimering var at snyde Google til at hæve bestemte søgeresultater op i rangeringen. Google fandt på metoder til at opdage manipulationen og undertrykke den. Nu gør Google det ikke kun med økonomisk motiveret manipulation, men også med politisk motiveret manipulation. De forsøger at levere brugbare og relevante resultater af høj kvalitet. Jeg tror på, at det arbejde i sidste ende vil styrke Googles troværdighed,” siger Jeff Jarvis.

Han regner dog med, at nok skal være mennesker, der vil beskylde Google for at tage parti.

“Der vil være folk på yderfløjene, der siger ‘damn, Google fortæller mig, at der sker klimaforandringer og at vacciner ikke er skidt for mig’”. Dertil er svaret enkelt: “Velkommen til videnskaben.”

 

Forrige artikel Populisme og konspirationsteori er to sider af samme sag Populisme og konspirationsteori er to sider af samme sag Næste artikel Google og Facebook i kamp mod fake news Google og Facebook i kamp mod fake news
Nye typer af manipulerede videoer giver misinformation en skræmmende styrke

Nye typer af manipulerede videoer giver misinformation en skræmmende styrke

Interview: Vi går en usikker tid i møde, når det kommer til falske nyheder. Ny teknologi kan lave avancerede manipulationer med lyd og video. Der kan gøre det endnu sværere at skelne virkelighed fra fiktion, fortæller en af verdens førende eksperter inden for misinformation og computerteknologi.  

Elgiganten lægger igen ufrivilligt navn til fupnummer

Elgiganten lægger igen ufrivilligt navn til fupnummer

Får du en mail fra "Elgiganten" med en kundeundersøgelse og vilde tilbud, så skal du passe på. Det er fup, advarer Forbrugerrådet. Og det er ikke første gang, at elektronikkædens navn misbruges i falsk kampagne. Det skete også i maj måned i år.

Forsker: Kina bliver en større desinformations-trussel end Rusland

Forsker: Kina bliver en større desinformations-trussel end Rusland

Ved en dansk konference om ‘fake news’, gav forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) udtryk for, at Rusland kan blive en trussel ved det kommende folketingsvalg. Men man skal passe på med at overvurdere truslen fra Rusland, sagde den amerikanske forsker Alina Polyakova ved samme konference. 

Ro på: EU spolerer ikke firmajulefrokosten 

Ro på: EU spolerer ikke firmajulefrokosten 

Menuen til firmajulefrokosten er blevet en bøvlet affære, fordi nye EU-regler har gjort det ulovligt at spørge medarbejdere om allergier og spisevaner, skriver flere danske medier. Men reglerne er hverken nye eller bøvlede, lyder det fra flere kanter.

Er din nye elmåler en spion, livsfarlig og tyvens forlængede arm?

Er din nye elmåler en spion, livsfarlig og tyvens forlængede arm?

De nye fjernaflæste elmålere, som de seneste år er blevet installeret i husstande rundt om i landet, er farlige for dit helbred, vil medføre store prisstigninger, inviterer til indbrud, og så overvåger målerne dig, lyder budskabet fra blandt andet musikeren Klaus Kjellerup. Men de påstande er enten forkerte eller overdrevne.

En tillidsknap på Facebook skal løse fake news-krisen

En tillidsknap på Facebook skal løse fake news-krisen

Interview: Med internettets og især de sociale mediers udbredelse er spredningen af falske nyheder eksploderet. Verden står midt i en fake news-krise. Der er brug for en knap, hvor man kan udtrykke sin tillid til specifikt indhold på Facebook, mener cyberkriger og professor i journalistik Jonathan Albright. 

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjeksite TjekDet.dk søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Riget siger tak - men nej tak til varmt tøj til hjemløse

Riget siger tak - men nej tak til varmt tøj til hjemløse

Doner varmt tøj til Rigshospitalets Traumecenter og hjælp hjemløse, der fryser i det kolde vintervejr. Sådan lyder en varmhjertet besked, der florerer på Facebook. Men Rigshospitalet mangler slet ikke lunt vintertøj, og sådanne donationer er desværre kun til besvær.

Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Adskillige facebookbrugere advarer mod en virus-video med navnet "den dansende pave", som kan formatere mobiltelefonen og slette alt. Men advarslen er fup og endnu et forsøg på skræmme eller lave sjov med os andre.

Et dataetisk råd med muskler, tak

Et dataetisk råd med muskler, tak

KOMMENTAR: Regeringens ekspertgruppe om dataetik er kommet med ni anbefalinger for arbejdet med dataetik, inklusive oprettelsen af et dataetisk råd. Det er godt, men spørgsmålet er, om et sådant råd vil få de ressourcer og kræfter, som opgaven kræver.

Kendt dansk blogger og realitystjerne offer for svindelnummer

Kendt dansk blogger og realitystjerne offer for svindelnummer

Mascha Vang har sagt farvel til livet som blogger og tv-stjerne for at hellige sig sit skønhedsprodukt. Sådan lyder nyheden i en artikel, der angiveligt er skrevet af Ekstra-Bladet. Men artiklen er fup – og har intet med hverken bloggeren eller avisen at gøre.  

Hvor mange bliver rituelt omskåret i Danmark?

Hvor mange bliver rituelt omskåret i Danmark?

Folketinget havde på dagsordenen fredag et borgerforslag om en aldersgrænse for omskæring. Især rituel omskæring har været en central del af debatten. Vi har tidligere faktatjekket, hvor mange der egentlig bliver omskåret i Danmark.

Sagde Trump:

Sagde Trump: "lær af grønlænderne - de har aldrig skovbrand"?

Californien har de seneste uger været hærget af historiske skovbrande. Nu har præsident Donald Trump angiveligt sagt, at de californiske myndigheder burde tage ved lære af grønlænderne, de har nemlig aldrig den slags problemer. Men citatet stammer fra en satirisk spalte.