Kunstig intelligens fremkalder realistiske billeder af falske kendisser

Ny software baseret på kunstig intelligens vil ændre vores opfattelse af billeder og video som dokumentation. Det kan resultere i billedmanipulationer, der er svære at fælde.  Se videoen.

Udtrykket “pics or it didn’t happen” bliver brugt i mere og mindre seriøse sammenhænge, når internettets diskussionslystne kræver bevis for et udsagn eller en begivenhed. Men det skal måske lægges i graven nu - eller i hvert fald skrives om.

Software- og mikrochip-virksomheden Nvidia har haft held med at træne en kunstig intelligens til at kunne skabe billeder af for eksempel mennesker i forskellige situationer, som de færreste kan fælde på kvaliteten. Selvom billederne er det pure opspind.

Det skriver netmediet Quartz.

Quartz vurderer, at potentialet for teknikken er stort - ikke mindst til kommercielle formål. Her vil den kunstige intelligens kunne skabe billeder med mennesker, der for eksempel skal bruges i en reklame. Men samtidig lurer faren for, at de forkerte vil tage værktøjet til sig.

Forestil dig at se Donald Trump erklære atomkrig mod Nordkorea i en video på Facebook. Eller se russiske tropper vade over grænsen til Baltikum i en video delt på Twitter. Eller se Lars Løkke Rasmussen opgive sin statsministerpost på Instagram.

To algoritmer og 30.000 kendisser

Teknikken fungerer ved, at to forskellige algoritmer konkurrerer mod hinanden. Den ene forsøger at genskabe et objekt eller en scene ud fra dens databank. Den anden algoritme forsøger at vurdere ægtheden. Når man fodrer denne kunstige intelligens med data, bliver den hurtigt klogere og mere præcis i gengivelsen af virkeligheden. Og det har ført til et gennembrud.

I forrige uge fremlagde Nvidia deres nyeste resultater. Forskerne har fodret en såkaldt supercomputer med 30.000 billeder af kendisser. De har med andre ord trænet den kunstige intelligens, og resultatet er bemærkelsesværdigt.

Nvidias teknik kan skabe billeder, der til forveksling ligner fotos fra dit eget album. Billederne er ikke i alle tilfælde helt perfekte. Nogle af dem viser kvinder med kun en ørering eller en hest med to hoveder.

Se selv med i videoen herunder.

Forrige artikel VI GØR STATUS: Her er årets mest læste på TjekDet.dk VI GØR STATUS: Her er årets mest læste på TjekDet.dk Næste artikel I Nordsjælland lever de næsten seks år længere end på Lolland I Nordsjælland lever de næsten seks år længere end på Lolland
Elgiganten lægger igen ufrivilligt navn til fupnummer

Elgiganten lægger igen ufrivilligt navn til fupnummer

Får du en mail fra "Elgiganten" med en kundeundersøgelse og vilde tilbud, så skal du passe på. Det er fup, advarer Forbrugerrådet. Og det er ikke første gang, at elektronikkædens navn misbruges i falsk kampagne. Det skete også i maj måned i år.

Forsker: Kina bliver en større desinformations-trussel end Rusland

Forsker: Kina bliver en større desinformations-trussel end Rusland

Ved en dansk konference om ‘fake news’, gav forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) udtryk for, at Rusland kan blive en trussel ved det kommende folketingsvalg. Men man skal passe på med at overvurdere truslen fra Rusland, sagde den amerikanske forsker Alina Polyakova ved samme konference. 

Er din nye elmåler en spion, livsfarlig og tyvens forlængede arm?

Er din nye elmåler en spion, livsfarlig og tyvens forlængede arm?

De nye fjernaflæste elmålere, som de seneste år er blevet installeret i husstande rundt om i landet, er farlige for dit helbred, vil medføre store prisstigninger, inviterer til indbrud, og så overvåger målerne dig, lyder budskabet fra blandt andet musikeren Klaus Kjellerup. Men de påstande er enten forkerte eller overdrevne.

En tillidsknap på Facebook skal løse fake news-krisen

En tillidsknap på Facebook skal løse fake news-krisen

Interview: Med internettets og især de sociale mediers udbredelse er spredningen af falske nyheder eksploderet. Verden står midt i en fake news-krise. Der er brug for en knap, hvor man kan udtrykke sin tillid til specifikt indhold på Facebook, mener cyberkriger og professor i journalistik Jonathan Albright. 

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjeksite TjekDet.dk søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Riget siger tak - men nej tak til varmt tøj til hjemløse

Riget siger tak - men nej tak til varmt tøj til hjemløse

Doner varmt tøj til Rigshospitalets Traumecenter og hjælp hjemløse, der fryser i det kolde vintervejr. Sådan lyder en varmhjertet besked, der florerer på Facebook. Men Rigshospitalet mangler slet ikke lunt vintertøj, og sådanne donationer er desværre kun til besvær.

Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Adskillige facebookbrugere advarer mod en virus-video med navnet "den dansende pave", som kan formatere mobiltelefonen og slette alt. Men advarslen er fup og endnu et forsøg på skræmme eller lave sjov med os andre.

Et dataetisk råd med muskler, tak

Et dataetisk råd med muskler, tak

KOMMENTAR: Regeringens ekspertgruppe om dataetik er kommet med ni anbefalinger for arbejdet med dataetik, inklusive oprettelsen af et dataetisk råd. Det er godt, men spørgsmålet er, om et sådant råd vil få de ressourcer og kræfter, som opgaven kræver.

Kendt dansk blogger og realitystjerne offer for svindelnummer

Kendt dansk blogger og realitystjerne offer for svindelnummer

Mascha Vang har sagt farvel til livet som blogger og tv-stjerne for at hellige sig sit skønhedsprodukt. Sådan lyder nyheden i en artikel, der angiveligt er skrevet af Ekstra-Bladet. Men artiklen er fup – og har intet med hverken bloggeren eller avisen at gøre.  

Hvor mange bliver rituelt omskåret i Danmark?

Hvor mange bliver rituelt omskåret i Danmark?

Folketinget havde på dagsordenen fredag et borgerforslag om en aldersgrænse for omskæring. Især rituel omskæring har været en central del af debatten. Vi har tidligere faktatjekket, hvor mange der egentlig bliver omskåret i Danmark.

Sagde Trump:

Sagde Trump: "lær af grønlænderne - de har aldrig skovbrand"?

Californien har de seneste uger været hærget af historiske skovbrande. Nu har præsident Donald Trump angiveligt sagt, at de californiske myndigheder burde tage ved lære af grønlænderne, de har nemlig aldrig den slags problemer. Men citatet stammer fra en satirisk spalte.

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

ANALYSE: Den omdiskuterede såkaldte ’dynamiske fortolkning’ af menneskeretten har fundet sted så længe, at de fleste har glemt, hvordan den opstod. Mandag Morgens Europaredaktør tager dig fire årtier tilbage til en sag om en 15-årig skoledreng, der blev dømt til korporlig afstraffelse i Storbritannien.