Mailsvindlere pengeafpresser danskere med onanibilleder

Host op med godt 5.000 kroner, eller vi sender yderst private billeder af dig til familie, venner og kolleger. Sådan lyder budskabet i en afpresningsmail, som er tikket ind i tusinder af danskeres indbakke den seneste tid. Men du kan roligt slette mailen, for den er nemlig ren bluf.

Foto: Unsplash
Andreas Søndergaard

”Jeg har meget dårlige nyheder for dig.”

Sådan indledes en mail, som flere danskere på det seneste har set tikke ind i deres indbakke. I mailen står der, at afsenderen har hacket dig og fået fuld adgang til din computer. På den måde er hackeren kommet i besiddelse af kompromitterende billeder af dig i en yderst privat sammenhæng.

Og hoster du ikke op med 685 euro - svarende til godt 5.000 danske kroner - i kryptovalutaen bitcoin inden for 48 timer, vil de private billeder ende i hænderne på venner, familie og kolleger, truer afsenderen.

Men truslerne skal ikke tages alvorligt. Det siger Peter Kruse, der er it-sikkerhedsekspert hos CSIS Security Group.

”Folk har intet at frygte. Det er et led i en større spamkampagne af svindlere, som griber om sig, og man gør klogest i at ignorere det,” siger han til TjekDet.

 

Eksempel på fupmail, som en læser har sendt til TjekDet.

 

Hold hovedet koldt

Afpresningsmetoden, hvor svindlerne truer med at frigive seksuelle billeder af dig, er kendt som sextortion. Og i dette tilfælde kan truslen virke særligt troværdig, da afpresserens mailadresse er identisk med din egen. På den måde foregiver fupmageren, at han er brudt ind i din computer og har sendt dig en mail fra din egen mailkonto.

Peter Kruse
It-sikkerhedsekspert hos CSIS Security Group

Men det er nu slet ikke tilfældet, fastslår Peter Kruse. De påståede hackere har i stedet blot ændret deres mail via afsenderfeltet, så det ser ud, som om at de sender fra modtagerens egen mailkonto.

Og svarer du på mailen, vil svaret med al sandsynlighed blive sendt tilbage til en helt anden mail, end der er angivet i afsenderfeltet.

Peter Kruse påpeger også, at du ikke umiddelbart behøver ændre kodeord, blot fordi du har modtaget en afpresningsmail, som angiveligt er sendt fra din egen mailkonto.

”De her svindelmails er ikke i sig selv grund til at gøre det, for folk er jo ikke blevet hacket. Det er måske en god anledning til at ændre sit kodeord, hvis det er længe siden, men det ville det være uanset,” siger han.

Brug din sunde fornuft

Det er i det hele taget en god idé at tage sine forbehold, når man modtager mails med forsøg på pengeafpresning. Eksempelvis er de svindelmails, der lige nu florerer, skrevet i et sprog, der ofte er præget af en dårlig oversættelse via programmer som Google Translate.

Og mailen i dette tilfælde er ingen undtagelse:

”Jeg lavede et skærmbillede af de voksne websteder, hvor du har det sjovt (forstår du hvad det handler om, huh?). Derefter lavede jeg et skærmbillede af dine glæder (ved hjælp af kameraet på din enhed) og limede dem sammen,” lyder det på gebrokkent dansk i svindelmailen.

Anette Høyrup

Seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk

Alarmklokkerne bør også ringe, når man bliver bedt om at betale med noget så alternativt som kryptovalutaen bitcoin, mener seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk Anette Høyrup.

”Når man skal benytte alternative betalingsmetoder, så skal man være opmærksom, for din bank kan ikke hjælpe, når betalingsmetoden ikke er underlagt danske beskyttelsesregler,” siger Anette Høyrup til TjekDet. 

Omfattende fupnummer

Siden sommeren 2018, hvor mailafpresning ifølge Anette Høyrup begyndte at tage fart, har Forbrugerrådet Tænk modtaget mindst 60 henvendelser, og blandt dem er hele 26 tikket ind alene i sidste uge.

Alle 26 henvendelser har drejet sig om mails med samme ordlyd som den, der er beskrevet her i artiklen, men ekspert i it-sikkerhed Peter Kruse er ikke i tvivl om, at omfanget af svindelmails er langt større, end henvendelserne til Forbrugerrådet Tænk indikerer.

”Det her er en variant af noget, vi har set i løbet af det sidste halve år, og jeg vil gætte på, at helt op mod 100.000 kan have modtaget en svindelmail i den bølge, der har været de seneste dage,” siger Peter Kruse.

App agerer værn mod fup på nettet

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper dig med at være sikker online og holder dig opdateret på digitale trusler.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu