Morten Kabells biospand gavner miljøet

Kandidat til kommunalvalget siger, at københavnernes nye affaldssortering er dårlig for miljøet. Men det passer ikke, viser et faktatjek af Detektor.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

“Kære Københavner: det er bedre at lade være med at sortere dit bioaffald - for miljøets skyld.”

Sådan skriver Alex Vanopslagh, der stiller op til kommunalvalget for Liberal Alliance, i et Facebook-opslag. Han kritiserer den nye biospand, som borgere i Københavns Kommune fremover skal bruge til at sortere deres madaffald. Bag tiltaget står Københavns miljø- og teknikborgmester Morten Kabell (Ø).

Men biospanden er faktisk gavnlig for miljøet, viser et faktatjek fra DR-programmet Detektor.

Det indrømmer Alex Vanopslagh da også over for Detektor.

“Kabell-spanden og madaffaldssorteringen er en dyr og dårlig løsning, hvor man får utroligt lidt miljø for pengene, men når jeg påstår, at det overhovedet ikke gavner miljøet, så er det en retorisk stramning, og så er det forkert”, siger han til programmet.

Biogasanlæg skaber gavnlige biprodukter

Med den nye affaldssortering vil københavnernes bioaffald blive sendt til et biogasanlæg frem for et forbrændingsanlæg. Men selvom forbrænding af affald generelt udleder mindre CO2 end et biogasanlæg, skal man medregne en række andre parametre for at finde ud af, hvad der gavner miljøet mest. Det fortæller Thomas Budde Christensen, der er lektor i miljø og innovation ved Roskilde Universitet.

Biogasanlæg producerer nemlig gødning som et biprodukt, og næringsstofferne i affaldet kan dermed recirkuleres i landbruget.

“Min vurdering på baggrund af den viden, der er til rådighed, er, at det mest fordelagtige miljømæssigt set er, at køre den organiske dagrenovation til et biogasanlæg frem for at forbrænde det”, siger Thomas Budde Christensen til Detektor.

Forrige artikel Gik uligheden 'amok' under Helle Thorning-Schmidts regering? Gik uligheden 'amok' under Helle Thorning-Schmidts regering? Næste artikel Borgmesterkandidat kludrer i regnestykke om skattestigning Borgmesterkandidat kludrer i regnestykke om skattestigning
Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

BLOGINDLÆG: I dag er det blandt andet de sociale medier og andre digitale platforme, der bruges til at formidle mis- og desinformation. Men begreberne har længe været en del af verdenshistorien. I 30'erne blev radioen et vigtigt redskab til at sprede propaganda. 

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

Europa-Parlamentets ledelse har besluttet at aflyse valgprognoser, de selv har bestilt. Det sker efter kritik både udefra og indefra - og i erkendelse af, at det kan ses som upassende, at målingerne kommer fra parlamentet selv.

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Danskerne er blandt de mest kriminelle indvandrere i Norge. Det viser kreativ brug af statistik i en populær video på Facebook. Videoen handler i virkeligheden om, at kultur og religion ikke har noget med kriminalitet at gøre, men det er der blandet opbakning til fra forskere. 

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Københavns Kommune vil begrænse antallet af radikaliserede københavnere, der ønsker dansk lovgivning baseret på sharia. Desværre går det den helt forkerte vej, viser kommunens egne tal. Men det kan kommunens tal slet ikke sige noget om. 

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i anden halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.