Morten Kabells biospand gavner miljøet

Kandidat til kommunalvalget siger, at københavnernes nye affaldssortering er dårlig for miljøet. Men det passer ikke, viser et faktatjek af Detektor.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

“Kære Københavner: det er bedre at lade være med at sortere dit bioaffald - for miljøets skyld.”

Sådan skriver Alex Vanopslagh, der stiller op til kommunalvalget for Liberal Alliance, i et Facebook-opslag. Han kritiserer den nye biospand, som borgere i Københavns Kommune fremover skal bruge til at sortere deres madaffald. Bag tiltaget står Københavns miljø- og teknikborgmester Morten Kabell (Ø).

Men biospanden er faktisk gavnlig for miljøet, viser et faktatjek fra DR-programmet Detektor.

Det indrømmer Alex Vanopslagh da også over for Detektor.

“Kabell-spanden og madaffaldssorteringen er en dyr og dårlig løsning, hvor man får utroligt lidt miljø for pengene, men når jeg påstår, at det overhovedet ikke gavner miljøet, så er det en retorisk stramning, og så er det forkert”, siger han til programmet.

Biogasanlæg skaber gavnlige biprodukter

Med den nye affaldssortering vil københavnernes bioaffald blive sendt til et biogasanlæg frem for et forbrændingsanlæg. Men selvom forbrænding af affald generelt udleder mindre CO2 end et biogasanlæg, skal man medregne en række andre parametre for at finde ud af, hvad der gavner miljøet mest. Det fortæller Thomas Budde Christensen, der er lektor i miljø og innovation ved Roskilde Universitet.

Biogasanlæg producerer nemlig gødning som et biprodukt, og næringsstofferne i affaldet kan dermed recirkuleres i landbruget.

“Min vurdering på baggrund af den viden, der er til rådighed, er, at det mest fordelagtige miljømæssigt set er, at køre den organiske dagrenovation til et biogasanlæg frem for at forbrænde det”, siger Thomas Budde Christensen til Detektor.

Forrige artikel Gik uligheden 'amok' under Helle Thorning-Schmidts regering? Gik uligheden 'amok' under Helle Thorning-Schmidts regering? Næste artikel Borgmesterkandidat kludrer i regnestykke om skattestigning Borgmesterkandidat kludrer i regnestykke om skattestigning
Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

For at sprede lidt glæde i coronakrisetiden, udlover Bilka i Skalborg spritnye høretelefoner til 10 heldige vindere. Sådan lyder det i et populært opslag på sociale medier. Men Bilka har intet med konkurrencen at gøre - den er et fupnummer. I øjeblikket lægger flere af kædens varehuse ufrivilligt navn til svindelnummeret.

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye "højesteret"

Jurister, menneskerettighedssaktivister, digitale eksperter og en tidligere dansk statsminister er blandt de udpegede medlemmer af Facebooks nye tilsynsråd. De skal tage stilling til, hvilke typer indhold der løbende skal fjernes på det sociale medie. 

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

En amerikansk demonstrant hånes på sociale medier for at holde et protestskilt med et konspirerende budskab, der beskylder Barack Obama for at stå bag coronakrisen. Men billedet er manipuleret. I virkeligheden står der noget helt andet på skiltet, som hun brugte til at demonstrere mod nedlukningen af Californien under coronakrisen. 

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Antallet af muslimer i Danmark er ofte genstand for debat på sociale medier. Ikke mindst fordi der ikke findes officielle danske opgørelser. Nye beregninger viser nu, at tallet sandsynligvis er lavere end tidligere vurderet.